Hyvinvointi

Valikko
Hyvinvointi

Hyvinvointimittauksia ja juoksijoiden salitreeniä: Esittelyssä vuoden 2016 liikuntatrendit

Asiantuntijat ennustavat, että äärimmäisin fitness-buumi vaihtuu rauhoittavaan metsäjoogaan.

Viime vuosina on intoiltu muun muassa HIIT-pikatreeneistä, juoksukouluista ja oman kehon painolla treenaamisesta. On myös nähty fitness-buumi, jonka vuoksi suomalaiset alkoivat käydä ahkerammin salilla ja syödä maitorahkaa.

Mitä on luvassa vuonna 2016? Sen kertovat vastaava liikunnanohjaaja Heidi Hyttinen Suomen urheiluopistosta Vierumäeltä, Trainer4You:n kehitysjohtaja Teemu Karjaluoto sekä Brysselissä toimivan, eurooppalaisen terveys- ja kuntoliikunta-alan etuja ajavan EuropeActiven markkinointipäällikkö Ari Langinkoski.

Terveys syrjäyttää suorittamisen

Asiantuntijat uskovat, että liikuntaa aletaan yhä enemmän suosia terveyden, ei niinkään ulkonäön tai suoritusten vuoksi. Esimerkiksi kuntosalille ei ajakaan välttämättä ajatus muhkeista lihaksista vaan se, että hyvällä lihaskunnolla on terveyden ja toimintakyvyn kannalta suuri merkitys.

Äärimmäisyyksiin menevä, jopa terveyttä koetteleva fitness-buumi taittuu. Suorittamisen sijaan tai ainakin sen rinnalla aletaan arvostaa lajeja, joiden avulla voi rentoutua ja purkaa stressiä. Joogan ja pilateksen kaltaiset pehmeät lajit kiinnostavat, niin myös luonnossa rauhoittuminen. Esimerkiksi ohjattuun kävelylenkkiin voi sisältyä lyhyt jooga metsän keskellä.

Terveyteen liittyy sekin, että palautumista aletaan arvostaa. Kunto-ohjelmaan jätetään siis riittävästi tilaa myös levolle.

Hyvinvointia mitataan

Jo nyt kuntoilijat ovat voineet mitata sykettään, askeleitaan, rasvaprosenttiaan ja unen laatuaan. Mittaaminen kehittyy entisestään, mutta todennäköisesti enemmän hyvinvoinnin suuntaan.

Erilaiset sovellukset ja laitteet selvittävät, onko esimerkiksi palautunut riittävästi. Ammattilaisella voi teettää perinpohjaisen hyvinvointianalyysin, jonka tietojen pohjalta oppii paremmin hallitsemaan stressiä ja liikkumaan itselleen sopivalla tavalla.

Missä ja milloin vaan

Kotikuntoilusta on tullut yhä suositumpaa. Ylipäätään trendi on kuntoilla tavoilla, jotka eivät ole sidoksissa aikaan ja paikkaan. Välineistä vapaa oman kehon painolla treenaaminen on jo suosittua, eikä suosio näy olevan laskussa.

Jos välineitä käytetään, vuonna 2016 ne ovat pieniä ja vaivattomia, jollaiset kuka tahansa voi hankkia kotiin. Tällaisia välineitä ovat esimerkiksi vastuskuminauha tai kahvakuula.

Puistojumpat ja kertaluontoiset liikuntatapahtumat vetävät väkeä. Ihmisiä kiinnostaa eräänlainen drop in -kuntoilu, johon ei tarvitse ilmoittautua eikä muutenkaan sitoutua.

Järjestetty liikunta voi olla hyvinkin epämuodollista. Jokin taho saattaa järjestää vaikkapa yhteisen kävelylenkin, johon ihmiset saavat liittyä mistä vain ja kävellä haluamansa matkan. Muun muassa Heinolassa järjestetään tällaisia pysäkkikävelyiksi kutsuttuja yhteislenkkejä.

Personal traineria tavataan porukalla

Yhä useampi on kiinnostunut personal trainerin palveluista. Kaikilla tosin ei ole henkilökohtaiseen kunto-ohjaajaan varaa.

Personal trainerin voi kuitenkin palkata myös pienellä porukalla. Personal trainer voi tulla esimerkiksi ohjaamaan kaverijoukon salitreenejä.

Jotta jokainen ryhmään kuuluva saa riittävästi henkilökohtaista ohjausta, sopiva ryhmäkoko on 4–8 ihmistä.

Juoksijatkin käyvät salilla

Aiemmin kestävyyslajeja harrastavat saattoivat karttaa kuntosaleja, koska lihasten pelättiin hidastavan vauhtia. Nyt taas tiedetään, että voimaa tarvitaan myös kestävyysurheilussa.

Esimerkiksi maratonille tähtäävä hyötyy tiiviistä lihaskuntojaksosta. Myös voimaharjoittelijalle tekee hyvää sisällyttää aika ajoin kunto-ohjelmaansa kestävyystreeniä.

Juoksua polulla

Polkujuoksu eli trail run oli jo viime vuoden juoksutrendi, mutta saavuttaa todennäköisesti tänä vuonna vielä suuremman suosion. Polkujuoksussa juostaan vaihtelevassa maastossa polkuja ja kallioita pitkin.

Kokeneelle juoksijalle polkujuoksua tuo vaihtelua treeniin ja keholle uusia ärsykkeitä. Polkujuoksu sopii myös niille, joille maantie on liian kova: metsä on pehmeämpi juoksualusta.

Maastossa juokseminen vaatii lihaksilta enemmän töitä, sillä ne joutuvat reagoimaan epätasaiseen maastoon ja tekemään esimerkiksi sivusuunnassa vakauttavaa liikettä. Lihasvoima kehittyy nopeammin ja monipuolisemmin kuin tavallisessa juoksussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • liikuntatrendit
 • Liikunta
 • Kuntoilu
 • polkujuoksu
 • juoksu
 • Jooga
 • fitness
 • Terveys
 • Hyvinvointi
 • personal trainer

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Yhdysvalloissa uusi oikeisto puhuu luonnollisesta konservatiivisuudesta – tämän takia se on vaarallinen idea

  8. 8

   Jättiannos vitamiineja ei ehkäise flunssaa – Kymmenen faktaa vastustuskyvystä ja vitamiineista

  9. 9

   Saara Aalto laulaa X Factor -finaalissa Adam Lambertin kanssa

  10. 10

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  6. 6

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  7. 7

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  8. 8

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  9. 9

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää