Valikko
Hyvinvointi

Hyvinvointimittauksia ja juoksijoiden salitreeniä: Esittelyssä vuoden 2016 liikuntatrendit

Asiantuntijat ennustavat, että äärimmäisin fitness-buumi vaihtuu rauhoittavaan metsäjoogaan.

Viime vuosina on intoiltu muun muassa HIIT-pikatreeneistä, juoksukouluista ja oman kehon painolla treenaamisesta. On myös nähty fitness-buumi, jonka vuoksi suomalaiset alkoivat käydä ahkerammin salilla ja syödä maitorahkaa.

Mitä on luvassa vuonna 2016? Sen kertovat vastaava liikunnanohjaaja Heidi Hyttinen Suomen urheiluopistosta Vierumäeltä, Trainer4You:n kehitysjohtaja Teemu Karjaluoto sekä Brysselissä toimivan, eurooppalaisen terveys- ja kuntoliikunta-alan etuja ajavan EuropeActiven markkinointipäällikkö Ari Langinkoski.

Terveys syrjäyttää suorittamisen

Asiantuntijat uskovat, että liikuntaa aletaan yhä enemmän suosia terveyden, ei niinkään ulkonäön tai suoritusten vuoksi. Esimerkiksi kuntosalille ei ajakaan välttämättä ajatus muhkeista lihaksista vaan se, että hyvällä lihaskunnolla on terveyden ja toimintakyvyn kannalta suuri merkitys.

Äärimmäisyyksiin menevä, jopa terveyttä koetteleva fitness-buumi taittuu. Suorittamisen sijaan tai ainakin sen rinnalla aletaan arvostaa lajeja, joiden avulla voi rentoutua ja purkaa stressiä. Joogan ja pilateksen kaltaiset pehmeät lajit kiinnostavat, niin myös luonnossa rauhoittuminen. Esimerkiksi ohjattuun kävelylenkkiin voi sisältyä lyhyt jooga metsän keskellä.

Terveyteen liittyy sekin, että palautumista aletaan arvostaa. Kunto-ohjelmaan jätetään siis riittävästi tilaa myös levolle.

Hyvinvointia mitataan

Jo nyt kuntoilijat ovat voineet mitata sykettään, askeleitaan, rasvaprosenttiaan ja unen laatuaan. Mittaaminen kehittyy entisestään, mutta todennäköisesti enemmän hyvinvoinnin suuntaan.

Erilaiset sovellukset ja laitteet selvittävät, onko esimerkiksi palautunut riittävästi. Ammattilaisella voi teettää perinpohjaisen hyvinvointianalyysin, jonka tietojen pohjalta oppii paremmin hallitsemaan stressiä ja liikkumaan itselleen sopivalla tavalla.

Missä ja milloin vaan

Kotikuntoilusta on tullut yhä suositumpaa. Ylipäätään trendi on kuntoilla tavoilla, jotka eivät ole sidoksissa aikaan ja paikkaan. Välineistä vapaa oman kehon painolla treenaaminen on jo suosittua, eikä suosio näy olevan laskussa.

Jos välineitä käytetään, vuonna 2016 ne ovat pieniä ja vaivattomia, jollaiset kuka tahansa voi hankkia kotiin. Tällaisia välineitä ovat esimerkiksi vastuskuminauha tai kahvakuula.

Puistojumpat ja kertaluontoiset liikuntatapahtumat vetävät väkeä. Ihmisiä kiinnostaa eräänlainen drop in -kuntoilu, johon ei tarvitse ilmoittautua eikä muutenkaan sitoutua.

Järjestetty liikunta voi olla hyvinkin epämuodollista. Jokin taho saattaa järjestää vaikkapa yhteisen kävelylenkin, johon ihmiset saavat liittyä mistä vain ja kävellä haluamansa matkan. Muun muassa Heinolassa järjestetään tällaisia pysäkkikävelyiksi kutsuttuja yhteislenkkejä.

Personal traineria tavataan porukalla

Yhä useampi on kiinnostunut personal trainerin palveluista. Kaikilla tosin ei ole henkilökohtaiseen kunto-ohjaajaan varaa.

Personal trainerin voi kuitenkin palkata myös pienellä porukalla. Personal trainer voi tulla esimerkiksi ohjaamaan kaverijoukon salitreenejä.

Jotta jokainen ryhmään kuuluva saa riittävästi henkilökohtaista ohjausta, sopiva ryhmäkoko on 4–8 ihmistä.

Juoksijatkin käyvät salilla

Aiemmin kestävyyslajeja harrastavat saattoivat karttaa kuntosaleja, koska lihasten pelättiin hidastavan vauhtia. Nyt taas tiedetään, että voimaa tarvitaan myös kestävyysurheilussa.

Esimerkiksi maratonille tähtäävä hyötyy tiiviistä lihaskuntojaksosta. Myös voimaharjoittelijalle tekee hyvää sisällyttää aika ajoin kunto-ohjelmaansa kestävyystreeniä.

Juoksua polulla

Polkujuoksu eli trail run oli jo viime vuoden juoksutrendi, mutta saavuttaa todennäköisesti tänä vuonna vielä suuremman suosion. Polkujuoksussa juostaan vaihtelevassa maastossa polkuja ja kallioita pitkin.

Kokeneelle juoksijalle polkujuoksua tuo vaihtelua treeniin ja keholle uusia ärsykkeitä. Polkujuoksu sopii myös niille, joille maantie on liian kova: metsä on pehmeämpi juoksualusta.

Maastossa juokseminen vaatii lihaksilta enemmän töitä, sillä ne joutuvat reagoimaan epätasaiseen maastoon ja tekemään esimerkiksi sivusuunnassa vakauttavaa liikettä. Lihasvoima kehittyy nopeammin ja monipuolisemmin kuin tavallisessa juoksussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • liikuntatrendit
 • Liikunta
 • Kuntoilu
 • polkujuoksu
 • Juoksu
 • Jooga
 • fitness
 • Terveys
 • Hyvinvointi
 • personal trainer

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  10. 10

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää