Valikko
Hyvinvointi

Hyvinvointimittauksia ja juoksijoiden salitreeniä: Esittelyssä vuoden 2016 liikuntatrendit

Asiantuntijat ennustavat, että äärimmäisin fitness-buumi vaihtuu rauhoittavaan metsäjoogaan.

Viime vuosina on intoiltu muun muassa HIIT-pikatreeneistä, juoksukouluista ja oman kehon painolla treenaamisesta. On myös nähty fitness-buumi, jonka vuoksi suomalaiset alkoivat käydä ahkerammin salilla ja syödä maitorahkaa.

Mitä on luvassa vuonna 2016? Sen kertovat vastaava liikunnanohjaaja Heidi Hyttinen Suomen urheiluopistosta Vierumäeltä, Trainer4You:n kehitysjohtaja Teemu Karjaluoto sekä Brysselissä toimivan, eurooppalaisen terveys- ja kuntoliikunta-alan etuja ajavan EuropeActiven markkinointipäällikkö Ari Langinkoski.

Terveys syrjäyttää suorittamisen

Asiantuntijat uskovat, että liikuntaa aletaan yhä enemmän suosia terveyden, ei niinkään ulkonäön tai suoritusten vuoksi. Esimerkiksi kuntosalille ei ajakaan välttämättä ajatus muhkeista lihaksista vaan se, että hyvällä lihaskunnolla on terveyden ja toimintakyvyn kannalta suuri merkitys.

Äärimmäisyyksiin menevä, jopa terveyttä koetteleva fitness-buumi taittuu. Suorittamisen sijaan tai ainakin sen rinnalla aletaan arvostaa lajeja, joiden avulla voi rentoutua ja purkaa stressiä. Joogan ja pilateksen kaltaiset pehmeät lajit kiinnostavat, niin myös luonnossa rauhoittuminen. Esimerkiksi ohjattuun kävelylenkkiin voi sisältyä lyhyt jooga metsän keskellä.

Terveyteen liittyy sekin, että palautumista aletaan arvostaa. Kunto-ohjelmaan jätetään siis riittävästi tilaa myös levolle.

Hyvinvointia mitataan

Jo nyt kuntoilijat ovat voineet mitata sykettään, askeleitaan, rasvaprosenttiaan ja unen laatuaan. Mittaaminen kehittyy entisestään, mutta todennäköisesti enemmän hyvinvoinnin suuntaan.

Erilaiset sovellukset ja laitteet selvittävät, onko esimerkiksi palautunut riittävästi. Ammattilaisella voi teettää perinpohjaisen hyvinvointianalyysin, jonka tietojen pohjalta oppii paremmin hallitsemaan stressiä ja liikkumaan itselleen sopivalla tavalla.

Missä ja milloin vaan

Kotikuntoilusta on tullut yhä suositumpaa. Ylipäätään trendi on kuntoilla tavoilla, jotka eivät ole sidoksissa aikaan ja paikkaan. Välineistä vapaa oman kehon painolla treenaaminen on jo suosittua, eikä suosio näy olevan laskussa.

Jos välineitä käytetään, vuonna 2016 ne ovat pieniä ja vaivattomia, jollaiset kuka tahansa voi hankkia kotiin. Tällaisia välineitä ovat esimerkiksi vastuskuminauha tai kahvakuula.

Puistojumpat ja kertaluontoiset liikuntatapahtumat vetävät väkeä. Ihmisiä kiinnostaa eräänlainen drop in -kuntoilu, johon ei tarvitse ilmoittautua eikä muutenkaan sitoutua.

Järjestetty liikunta voi olla hyvinkin epämuodollista. Jokin taho saattaa järjestää vaikkapa yhteisen kävelylenkin, johon ihmiset saavat liittyä mistä vain ja kävellä haluamansa matkan. Muun muassa Heinolassa järjestetään tällaisia pysäkkikävelyiksi kutsuttuja yhteislenkkejä.

Personal traineria tavataan porukalla

Yhä useampi on kiinnostunut personal trainerin palveluista. Kaikilla tosin ei ole henkilökohtaiseen kunto-ohjaajaan varaa.

Personal trainerin voi kuitenkin palkata myös pienellä porukalla. Personal trainer voi tulla esimerkiksi ohjaamaan kaverijoukon salitreenejä.

Jotta jokainen ryhmään kuuluva saa riittävästi henkilökohtaista ohjausta, sopiva ryhmäkoko on 4–8 ihmistä.

Juoksijatkin käyvät salilla

Aiemmin kestävyyslajeja harrastavat saattoivat karttaa kuntosaleja, koska lihasten pelättiin hidastavan vauhtia. Nyt taas tiedetään, että voimaa tarvitaan myös kestävyysurheilussa.

Esimerkiksi maratonille tähtäävä hyötyy tiiviistä lihaskuntojaksosta. Myös voimaharjoittelijalle tekee hyvää sisällyttää aika ajoin kunto-ohjelmaansa kestävyystreeniä.

Juoksua polulla

Polkujuoksu eli trail run oli jo viime vuoden juoksutrendi, mutta saavuttaa todennäköisesti tänä vuonna vielä suuremman suosion. Polkujuoksussa juostaan vaihtelevassa maastossa polkuja ja kallioita pitkin.

Kokeneelle juoksijalle polkujuoksua tuo vaihtelua treeniin ja keholle uusia ärsykkeitä. Polkujuoksu sopii myös niille, joille maantie on liian kova: metsä on pehmeämpi juoksualusta.

Maastossa juokseminen vaatii lihaksilta enemmän töitä, sillä ne joutuvat reagoimaan epätasaiseen maastoon ja tekemään esimerkiksi sivusuunnassa vakauttavaa liikettä. Lihasvoima kehittyy nopeammin ja monipuolisemmin kuin tavallisessa juoksussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • liikuntatrendit
 • Liikunta
 • Kuntoilu
 • polkujuoksu
 • Juoksu
 • Jooga
 • fitness
 • Terveys
 • Hyvinvointi
 • personal trainer

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  3. 3

   Pikkupakkanen sai Ranskan sähköyhtiön vetoamaan kansaan: älkää käyttäkö tulostinta, tuhotkaa vanhat sähköpostit

  4. 4

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  5. 5

   Lehti: Teini-ikäiset ampuivat maassa makaavaa nuorta kuulapyssyllä kasvoihin Sipoossa – pahoinpitelijät kuvasivat kaiken

  6. 6

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  7. 7

   Putin laski karkeaa pilaa Trump-väitteistä – ”Miksi hänen edes tarvitsisi palkata prostituoituja?”

  8. 8

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  9. 9

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  10. 10

   Patrik Laine pokkasi kaksi palkintoa – isälle tarkat ohjeet kiitospuheesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  3. 3

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  5. 5

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  6. 6

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  8. 8

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  9. 9

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  10. 10

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää