Valikko
Hyvinvointi

Voiko meikki pilata ihon tai pahentaa aknea? Ihotautien erikoislääkäri vastaa kymmeneen kysymykseen

Ihotautien erikoislääkäri kertoo, pitääkö meikki pestä pois ennen kuntoilua ja olisiko tarpeen pitää meikittömiä päiviä.

Vaikuttaako meikkivoiteen ja puuterin käyttö siihen, tuleeko ihosta näppyläinen, kuiva tai ryppyinen? Entä kuinka nuorena voi alkaa meikata – ja pitäisikö kuntoilemaan mennä aina ilman meikkiä?

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvainen vastaa kysymyksiin meikistä ja ihosta.

Voiko meikki pilata ihon?

”Sellaisesta ei ole olemassa tutkimustuloksia. Meikki voi kuitenkin pahentaa jo olemassa olevia ihosairauksia, kuten atooppista ihoa, aknea, ruusufinniä ja couperosaa.

Jos siis on akne tai rasvainen ihotyyppi ja käyttää liian rasvaisia meikkituotteita, iho saattaa näppylöityä tai akne pahentua. Toisaalta jos on atooppinen iho ja käyttää kuivattavia akneihon sarjoja, iho kuivuu entisestään ja atooppinen iho alkaa kukkia.

Yleisohje on, että kannattaa tarkkailla ihon viestejä. Mikä tuntuu hyvältä, yleensä on hyvä ihollekin. Mikä tuntuu pahalta, sitä kannattaa välttää.”

Jos meikki voi pahentaa aknea, atopiaa tai muuta ihosairautta, pitäisikö niistä kärsivien olla meikkaamatta?

”Moni ihosairas kysyy, millä peitän tämän sairauden. Ennemmin pitäisi lähteä liikkeelle siitä, että hoidetaan sairaus pois. Sen jälkeen meikki ei ole peittämistä varten vaan sitä, että korostetaan parhaita puolia.

Nykyään on esimerkiksi atooppiselle iholle hyviä lääkevoiteita. Jotta oikeat löydetään, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Myös akneen on hyviä lääkkeitä.

Joskus äidit kyselevät, voivatko heidän aknesta kärsivät teinityttärensä meikata. En ole kieltänyt, eikä sellaista tutkimustulosta ole, että ihotautipotilas ei voisi käyttää meikkiä.”

Jos on kärsinyt vaikkapa aknesta ja parantunut siitä, voiko meikki herättää taudin henkiin?

”Aknen perimmäinen syy on tuntematon. Siihen on nykyään hyvät lääkkeet ja hoito, mutta sitä ei tiedetä, miksi se juuri tietyille ihmisille tulee. Ihminen kuitenkin on kokonaisuus, ja akne on monen asian summa. Harvoin pelkällä meikillä saa aknea tulemaan.”

Kannattaisiko jokaisen meikkiä käyttävän pitää joskus meikittömiä päiviä?

”Ei ole olemassa sellaisia ohjeita, että kannattaa pitää vaikka kaksi meikitöntä päivää viikossa. Meikata voi niin usein, kun mukavalta tuntuu.”

Jos toinen meikkaa päivittäin ja toinen ei koskaan, näkyykö se jossain vaiheessa heidän ihonsa kunnossa?

”Jos puhutaan ripsiväristä, huulipunasta ja kulmakynästä, tuskin. Jos taas puhutaan puuterista ja meikkivoiteesta, sillä voi olla merkitystä. Monissa meikkivoiteissa ja puutereissa nimittäin on aurinkosuoja – ja aurinko vaikuttaa eniten siihen, kenen iho alkaa näyttää ikääntyneeltä. Toki tupakka ja perintötekijät vaikuttavat myös.

Jos meikkaava ja meikkiä käyttämätön ovat ilman aurinkosuojausta yhtä paljon auringossa, meikkiä käyttänyt altistuu vähemmän haitallisille uv-säteille. Nekin meikkituotteet, joissa ei ole suojakerrointa, antavat fyysistä suojaa aurinkoa vastaan: ne ovat vähän kuin vaate.

Meikkituotteiden suojakerroin tosin on alhainen, joten pelkästään ne eivät riitä kunnolliseen auringolta suojautumiseen.”

Kuinka nuorena voi alkaa meikata?

”Ihon kunnon kannalta sillä ei ole merkitystä. Nuorten kannattaa kuitenkin suosia meikkejä, jotka ovat illalla pestävissä pois: ei siis kestotuotteita. Nuoren iho on herkkä eli tarkasti kannattaa seurata, mikä sopii iholle ja mikä ei. Vanhemman on järkevää pitää huolta myös siitä, että nuori puhdistaa meikit pois.”

Pitäisikö kuntoilemaan mennä meikittä, jotta hikinen meikkivoide ei pilaa ihoa?

”Ei se ihon kuntoon vaikuttaa, pikemminkin vain näyttää suttuiselta. Hiki pyyhkii meikin pois – mistä tosin aiheutuu omat ongelmansa kuntoilun kannalta. Painovoima vie asioita alaspäin, joten meikkivoide valuu helposti silmiin.”

Onko sillä merkitystä, käyttääkö kalliita tai halpoja meikkejä? Tai sillä, ovatko ne luonnonmukaisia vai eivät?

”Tärkeintä on käyttää sitä, joka sopii omalle iholle. Olipa halpa, kallis, luomu tai ei-luomu, tuotetta ei pidä käyttää, jos on sille allerginen. Allergia oireilee yleensä kutinana, punoituksena, kihelmöintinä tai muuten epämukavana tunteena.

Esiin kannattaa nostaa esimerkiksi metyyli-isotiatsolinoni. Se on kosmetiikassa käytettävä säilöntäaine, jolle allergisoituminen on lisääntynyt räjähdysmäisesti viime vuosina. Jos vaikkapa shampoo kutittaa päähankaa, kannattaa katsoa, onko siinä metyyli-isotiatsolinonia ja vaihtaa sellaiseen, jossa sitä ei ole.”

Meikit neuvotaan aina puhdistamaan huolella pois. Voiko ihoaan kuitenkin puhdistaa liikaa?

”Kyllä sellaista näkee, että jotkut puunaavat ihoaan monta kertaa päivässä. Lopulta iho on hoidettu niin kuivaksi, että se on jo ongelma. Jos pesee liian usein käyttäen kuivattavaa saippuaa, pesunestettä ja voidetta, iho lopulta aivan huutaa kuivuutta.”

Pitäisikö raskaana olevien välttää meikkiä?

”Sellaiseen ei ole olemassa ohjeita. Raskauden aikana pitäisi kuitenkin välttää kosmeettisia tuotteita, joissa on A-vitamiinia tai sen johdannaisia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ihonhoito
 • meikkaaminen
 • ihon puhdistus
 • meikki
 • meikkaus
 • Ulkonäkö

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  5. 5

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  8. 8

   Trump ei tunnu vieläkään tietävän, mitä vallallaan tekisi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  9. 9

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  10. 10

   Teinivapaa disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  8. 8

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  9. 9

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää