Valikko
Hyvinvointi

Vegaanihaaste villitsee, ja ravitsemussuosituksia päivitetään – asiantuntijat vastaavat, miten kasvisruokavalio vaikuttaa terveyteen

Täysin kasvisperäinen ruokavalio eli veganismi otetaan kohta huomioon myös virallisissa ravitsemussuosituksissa

Vegaaninen eli täysin kasvisperäinen ruokavalio kiinnostaa nyt monia. Tammikuun vegaanihaasteeseen osallistuu liiton mukaan yli neljä tuhatta ihmistä. Kampanjassa voi kokeilla kuukauden ajan vegaaniruokaa someryhmän ja halutessaan myös henkilökohtaisen tutorin avulla.

Veganismi askarruttaa jo viranomaisiakin. Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisee parin viikon päästä päivitetyt ravitsemussuositukset raskaana oleville ja imettäville sekä lapsille, joissa annetaan ohjeita vegaaniruokavaliota noudattaville.

Onko sitten vegaaniruokavalio hyväksi ihmisille? HS kysyi asiaa Vegaaniliiton puheenjohtajalta Sari Komulaiselta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorilta Suvi Virtaselta, joka on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen.

1. Vaikuttaako kuukauden veganismi terveyteen?

Komulainen: Kuukauden kokeilu ei vaikuta juuri mitenkään. Suurin vaikutus voi olla se, että ihminen jättää eläinperäiset ruoka-aineet pois pysyvästi. Viime vuoden vegaanihaasteeseen osallistujista melko iso osa sanoi joko jatkavansa vegaanina tai vähentävänsä lihansyöntiä.

Virtanen: Ei juurikaan vaikutusta terveeseen aikuiseen. Raskaana olevilla, imettävillä ja lapsilla on tärkeää, että lyhytkestoinenkin vegaaniruokavalio on ravitsemuksellisesti tasapainoinen.

2. Miten pysyvä veganismi vaikuttaa?

Komulainen: Hyvin. Kasvisruokavaliota noudattava saa vähemmän terveydelle haitallisia kovia rasvoja. Kasvissyöjillä on keskimäärin pienempi painoindeksi, pienempi riski sairastua esimerkiksi kakkosyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Virtanen: Kasvispainotteisella ruokavaliolla on ylipäätään edullinen vaikutus esimerkiksi veren rasva-arvoihin ja verenpaineeseen. Parempi ja turvallisempi on kuitenkin lakto-ovo-vegetaarinen maitotuotteita ja kananmunaa sisältävä kasvisruokavalio tai kalalla täydennetty kasvisruokavalio.

3. Mitä lisäravinteita vegaanin pitäisi syödä?

Komulainen: Vegaanin, kuten jokaisen suomalaisen, tulee kiinnittää huomiota D-vitamiinin riittävään saantiin varsinkin pimeänä vuodenaikana. Lisäksi vegaanin tulisi huolehtia riittävästä B-12-vitamiinin saannista. Jodia saa ruokasuolasta, mutta jos välttää suolaa, se kannattaa korvata muulla tavalla. Yleissääntö on, että jos vegaani syö monipuolisesti ja riittävästi, proteiinin tarve täyttyy. Urheilijoiden ja raskaana olevien sekä imettävien äitien tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota proteiinin saantiin.

Virtanen: B-12-vitamiinia ja jodia tulee syödä lisäravinteina päivittäin. D-vitamiinisuositukset ovat samat kuin kaikille muillekin eli D-vitamiinilisää suositellaan alle 18-vuotiaille, odottaville ja imettäville äideille ja iäkkäille, sekä niille työikäisille, jotka eivät käytä säännöllisesti kalaa tai D-vitaminoituja maitoja tai rasvalevitteitä. Muiden ravintolisien, kuten kalsiumin, B2-vitamiinin, raudan ja sinkin tarve tulee arvioida ravitsemusterapeutin kanssa yksilöllisesti.

Maito, kananmunat ja kala ovat niin tärkeitä jodin lähteitä, että jos niitä ei ole ruokavaliossa, lisäravinne on paikallaan. Vegaaniin kannattaa käyttää maidon kaltaista, mieluiten sokeritonta kasvisjuomaa, johon on lisätty kalsiumia, B12- ja B2-vitamiinia. Proteiinin saantiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Viljaa, herneitä, papuja, linssejä, soijaa, pähkinöitä, manteleita tai siemeniä pitää syödä useita kertoja päivässä. Lisäksi vegaanin kannattaa pitää huolta siitä, että hän saa riittävästi välttämättömiä rasvahappoja. Niitä saa esimerkiksi rypsiöljystä ja margariinista.

4. Onko vegaaniruokavalio vaikea toteuttaa?

Komulainen: Se on yllättävän helppo. Lihan voi korvata soijatuotteilla tai palkokasvilla. Maitotuotteisiin löytyy lähes kaikista kaupoista esimerkiksi soijasta, kaurasta, riisistä, mantelista, pähkinästä tai kookoksesta valmistettuja vaihtoehtoja. Kananmunan voi usein jättää kokonaan pois tai korvata vaikka vissyvedellä, soodalla, omenasoseella tai erityisellä korvikkeella.

Virtanen:Se on todella haasteellinen ja tulee usein kalliiksi. Erityisen vaikea se on pienellä lapsella sekä odottavalla tai imettävällä äidillä. Esimerkiksi raskaana olevien ja imettävien vegaanien kannattaa pyytää ravitsemusterapeutilta yksilölliset ohjeet, jotta he saavat varmasti kaikki tarpeelliset ravintoaineet. Vegaaniruokavalion toteuttaminen esimerkiksi päivähoidossa olevalle lapselle saattaa olla melkoinen haaste. Perheen kannattaa keskustella järjestelyistä päivähoidon henkilöstön kanssa. Helpompaa on, jos lapsi syö kasvisten lisäksi maitotuotteita, munia ja/tai kalaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vegaaninen
 • Ruokavalio
 • Terveys

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  10. 10

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää