Valikko
Hyvinvointi

Työelämään tarvitaan myötätuntoa, jotta ihmiset oppisivat uutta eivätkä pelkäisi virheitä, sanoo asiantuntija

Yhdysvaltalainen filosofian tohtori Monica Worline perusti myötätuntolaboratorion, jossa tutkitaan empatian vaikutuksia työyhteisöön.

Filosofian tohtori Monica Worline huomasi viisitoista vuotta sitten puutteen myötätunnon tutkimisessa. Vaikka myötätunnon kehittymistä ja oppimista oli tutkittu monella tavalla, työelämässä koettua myötätuntoa ei tutkittu lainkaan. Hän perusti Stanfordin yliopistoon Kaliforniaan myötätuntolaboratorion. Toinen yksikkö perustettiin Michiganin yliopistoon.Työntekijöitä oli aluksi viisi. Nyt tukijoita on kaksikymmentäviisi, ja tutkimus on levinnyt muualle tiedemaailmaan.

Monica Worline vieraili alkuviikosta Helsingin yliopistossa järjestetyssä myötätuntoseminaarissa, jossa hän kertoi myötätunnon merkityksestä työelämässä.

Myötätuntolaboratoriossa tutkitaan myötätunnon kokemista työpaikoilla. Menetelminä ovat haastattelut, survey-tutkimus ja havainnointi. Tutkimusten avulla pyritään ymmärtämään organisaatioiden toimintaa.

Myötätunto on Worlinen mukaan tarpeen esimerkiksi silloin, kun opiskellaan uusia asioita.

”Työpaikoilla puhutaan oppimisen tärkeydestä, mutta oppimiseen liittyy virheitä. Useimmat työntekijät pelkäävät virheiden tekemistä ja masentuvat niistä. He kätkevät virheensä mieluummin kuin ottavat niistä opikseen. Virheitä hävetään”, Monica Worline sanoo.

Hänen mukaansa hyvä esimies on avainasemassa vaikeiden tilanteiden purkamisessa. Myötätuntoisella suhtautumisella kaikki voivat oppia virheistä.

”Esimiehen reaktio vaikuttaa ryhmän muiden jäsenten reaktioihin. Johtajan osoittama myötätunto leviää koko työyhteisöön.”

Myös työtovereiden osoittama myötäeläminen on tärkeää. Yleensä vastoinkäymiset tulevat ihmisille työyhteisön ulkopuolelta. Silloin kollegat voivat osoittaa myötätuntoaan tarjoamalla konkreettista apua: esimerkiksi lastenhoitoa tai työtoverin työtehtävien hoitamista väliaikaisesti.

Huono esimies herättää pelkoa. Worlinen mukaan työntekijät yrittävät piilottaa huonon olonsa esimieheltä, koska he eivät luota esimieheen eivätkä halua paljastaa työpaikalla mitään yksityiselämästään.

Vertaistukea huonossa ilmapiirissä työskentelevät työntekijät saavat kollegoiltaan. He voivat keskustella tai juoruilla keskenään, kun pomo on vihainen tai hankala.

Tutkimukset huonon ilmapiirin vaikutuksesta työyhteisöön puhuvat karua kieltä. Luovuus ja innovaatiot vähenevät. Palvelualoilla palvelun laatu heikkenee. Työntekijöiden sitoutuminen työpaikkaan vähenee. Sairauslomat, poissaolopäivät ja fyysinen oireilu lisääntyvät.

Solmukohtia voi Worlinen mukaan ryhtyä aukomaan tiedostamalla, että yhteisöissä on todennäköisesti aina vähintään yksi ihminen, jolla on vaikea tilanne.

”Kollegalle voi osoittaa empatiaa. Keskustelua vaikeistakaan asioista ei pidä pelätä. Emotionaalinen ja sosiaalinen tuki työelämässä ovat valtavan tärkeitä. Niillä voidaan edistää työpaikan hyvinvointia.”

Valittaminen on yleistä, ja se on juurtunut monin paikoin tavaksi. Tutkimusten mukaan ihmiset puhuvat kolme kertaa enemmän negatiivisista asioista kuin postiivisista asioista. Worlinen mukaan suhde pitäisi kääntää toisinpäin. Hyvistä asioista pitäisi puhua paljon enemmän kuin huonoista.

”Positiivista palautetta pitäisi antaa säännöllisesti päivittäin. Työtoverit voivat kehua toisiaan ja esimies antaa hyvää palautetta kaikille.”

Joskus tulee kuitenkin vastaan tilanteita, joissa työ ei ole sujunut odotusten mukaisesti. Silloin Worline kehottaa antamaan kriittisen palautteen suoraan, mutta ystävällisesti. Pahin virhe on puhua ensin jotain mukavaa ja pamauttaa sen jälkeen kritiikki vasten kasvoja.

”Pomo voi aloittaa sanomalla ymmärtänsä, että alainen työskentelee kovasti, mutta nyt jotain on mennyt vikaan ja esimies haluaa auttaa alaista ymmärtämään epäonnistumisen taustaa. Kritiikki muuttuu keskusteluksi siitä, miten tilanne käännetään oppimiseksi.”

Myötätuntoiset johtajat osaavat tarttua ongelmiin nopeasti ja suoraan. He korjaavat tilanteen eivätkä salli työskentelyä negatiivisessa ympäristössä pitkään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Hyvinvointi
 • tunteet
 • myötätunto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  2. 2

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  6. 6

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  7. 7

   Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

  8. 8

   Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  10. 10

   Väljät virkaanastujaiset – Washingtoniin ei tullut Trumpin ennustamaa ”uskomatonta, ennätysmäistä yleisöä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  9. 9

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

  11. Näytä lisää