Valikko
Hyvinvointi

Nainen, kuuntele sydäntäsi: Eteisvärinä on naiselle kaksi kertaa vaarallisempi kuin miehelle, kertoo tutkimus

Jos pulssi on epätasainen tai sykettä ei tunnu välillä lainkaan, on syytä hakeutua lääkäriin.

Eteisvärinä eli flimmeri on naisille vaarallisempi kuin miehille, kertoo Oxfordin yliopiston tutkimus.

Sen mukaan eteisvärinää sairastavilla naisilla on lähes kaksi kertaa suurempi riski kuolla sydänsairauteen tai aivohalvaukseen kuin eteisvärinää sairastavilla miehillä.

Naisen kannattaakin kuunnella tarkasti sydämensä ääntä:

”Jos sydän pompsahtaa muutamia kertoja, kyse voi olla rakkaudesta. Mutta jos sydän sykkii epätahdissa tuntikausia eikä rannevaltimosta tunnista normaalia pulssiaan, pitää hakeutua lääkäriin, sanoo Hyksin kardiologian poliklinikan osastoylilääkäri Matti Viitasalo.

Nainen voi itsekin epäillä eteisvärinää, jos fyysinen suorituskyky yllättäen huononee. Jos vaikka ennen on pystynyt juoksemaan kevyesti raput ylös, mutta yhtäkkiä pitääkin pysähtyä kesken kaiken puuskuttamaan.

Lääkärille kannattaa hakeutua myös silloin, jos oma verenpainemittari ei pysty näyttämään verenpainelukemaa lainkaan.

Omaa sykettä voi myös tunnustella rannevaltimosta. Jos syke on erittäin epäsäännöllinen eikä normaalia sykettä tunne välillä lainkaan, olisi syytä hakeutua sydänfilmiin.

Tutkimuskatsaus on julkaistu arvostetussa lääketieteen aikakauslehdessä British Medical Journalissa. Aineistona oli yli neljä miljoonaa potilasta kattava tietokanta.

Tutkimuksen mukaan naisten eteisvärinä todetaan myöhemmässä vaiheessa kuin miesten eivätkä naiset saa eteisvärinään yhtä tehokasta lääkitystä kuin miehet.

Viitasaloa tulos ei yllätä.

”Oman pitkän kokemukseni perusteella tilanne on Suomessa hyvin samanlainen, vaikka tiedossani ei ole, että Suomessa olisi tehty vastaavaa selvitystä”, hän kertoo.

Eteisvärinä yleistyy yleensä iän myötä. Suomessa yli 75-vuotiaista joka kymmenennellä on eteisvärinä. Miehillä se on paljon yleisempi kuin naisilla.

”Tärkeä viesti tutkimuksessa on se, että eteisvärinä on naisille vaarallisempi. Siksi lääkärikunnan tulisi herkistyä entistä useammin epäilemään, olisiko naisen epämääräisten oireiden taustalla eteisvärinä”, Viitasalo sanoo.

Syitä naisten suurempiin riskeihin on hänen mukaansa kolme.

Ensinnäkin naisilla veren hyytymismekanismi on hormonaalisista syistä erilainen kuin miehillä.

”Eteisvärinän aikana veri jää lillumaan sydämen eteiseen. Naisilla se hyytyy helpommin eteisen sopukoihin. Kun hyytymät sitten lähtevät liikkeelle, ne saattavat joutua aivolohkoon ja aiheuttaa aivohalvauksen”, Viitasalo kertoo.

Naisilla on toisaalta myös suurempi riski saada verenvuotoja verenohennuslääkkeistä.

Toiseksi naisten sydämen johtorata myös johtaa sykettä vilkkaammin kuin miesten.

”Jos miehen sydän sykkii vajaat sata kertaa minuutissa, naisella syke saattaa olla liki kaksi sataa. Eteisvärinän aikaan sykenopeus on yleensä poikkeavan suuri. Jos ihmisellä on lisäksi sepelvaltimotauti, vaarana on, että kohtaus saa aikaan sydäninfarktin”, Viitasalo kertoo.

Jos eteisvärinää ei hoideta, nopea syke saa aikaan sen, että sydän väsyy. Eteisvärinän aiheuttama sydämen vajaatoiminta onkin Viitasalon mukaan yleisempää naisilla kuin miehillä.

Kolmas naisten eteisvärinää edesauttava tekijä ovat estrogeenihormonit. Ne vaikuttavat sydämen rytmiä sääteleviin kaliumionikanaviin. Siksi naisilla on suurempi riski saada todella vakava rytmihäiriö äkillisen rytminmuutoksen yhteydessä kuin miehillä. Eteisvärinässä sydän pysähtelee usein itsestään.

”Jos sydän laukkaa kahta sataa ja pysähtyy yks kaks, se voi käynnistää pahanlaatuisen rytmihäiriön”, Viitasalo kertoo.

Lisäksi naiset ovat vielä miehiä herkempiä eteisvärinälääkkeiden haittavaikutuksille. ”Niiden pelossa naisia usein hoidetaan vähemmän kuin miehiä”, Viitasalo sanoo.

Oxfordin tutkimuksen tulokset kannattaisikin hänen mukaansa ottaa opiksi. Lääkärikunnan tulisi ottaa eteisvärinän mahdollisuus huomioon entistä useammin, kun nainen valittaa epämääräisiä oireitaan.

”Jos sitten eteisvärinä havaitaan, siihen liittyviin sydänverisuonisairauksien riskitekijöihin kuten verenpaineeseen, lihavuuteen, diabetekseen ja korkeisiin kolesteroliarvoihin pitäisi puuttua vielä pontevammin kuin muuten”, Viitasalo sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sydänsairaudet
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  10. 10

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  4. 4

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää