Valikko
Hyvinvointi

Voiteista ja pesuaineista on puhjennut allergia­epidemia – ”Parabeeni­hysterian vuoksi mentiin ojasta allikkoon”

Kosmetiikan säilöntäaine metyyli-isotiatsolinoni on aiheuttanut suoranaisen allergiaepidemian, sanovat asiantuntijat.

Iho punoittaa ja puskee näppylöitä. Kutina on välillä sietämätöntä. Kortisonivoide auttaa vain hetken.

Kuulostaako tutulta? Oireiden aiheuttaja saattaa olla yllättävän lähellä: tuttu voide tai pesuaine. Monessa niistä käytetään kosmetiikan säilöntäainetta nimeltään metyyli-isotiatsolinoni (MIT). Samanlaisia oireita voi aiheuttaa myös metyylikloori-isotiatsolinoni tai nämä kaksi ainetta yhdessä.

Allergioita on puhjennut niin tiheään, että ihotautilääkärit puhuvat jo epidemiasta.

”Kaikki käyrät nousevat kohti taivasta”, kuvaa allergioiden yleistymistä ihotautilääkäri Kristiina Aalto-Korte. Hän työskentelee kosketusallergian asiantuntijana Työterveyslaitoksella.

Myös allergianeuvojat ovat havainneet MIT-ongelmat.

”Meille tulee paljon puheluja ihmisiltä, jotka ovat sairastuneet siitä”, kertoo allergianeuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä.

Kuluttajat törmäävät MIT:hen muun muassa ihovoiteissa, meikeissä, hiustenhoitoaineissa ja pesuaineissa. Työssään aineelle altistuvat maalarit, kampaajat ja kosmetologit sekä erilaisia pesuaineita ja käsipuhdistusaineita käyttävät.

Herkistyneen iholla MIT saattaa aiheuttaa näppylöitä, vesirakkuloita ja punoitusta, Merike Laine kuvaa. Iho voi hilseillä ja kutista sietämättömästi. Oireisiin kuuluu myös turvotus.

Aine aiheuttaa viivästynyttä kosketusallergiaa, mikä tarkoittaa, etteivät oireet ala heti aineelle altistumisen jälkeen. Yleensä ne ilmaantuvat yli kuuden tunnin kuluttua tai seuraavan vuorokauden aikana.

”Jos epäilet kosmetiikka-allergiaa, mene ihotautilääkärille. Metyyli-isotiatsolinoniallergia vaatii diagnoosin ja neuvontaa. Ei riitä, että omin päin kokeilee, mitkä tuotteet ärsyttävät”, Kristiina Aalto-Korte neuvoo.

Keskussairaaloiden ihotautiklinikoilla toissa vuonna tutkituista potilaista 15 prosentilla oireilun syyksi osoittatuivat isotiatsolinonit.

”Nyt potilaita herkistää nimenomaan metyyli-isotiatsolinoni”, kertoo erikoislääkäri Kaija Lammintausta Turun yliopistollisen keskussairaalan allergiayksiköstä.

Aalto-Korte arvioi, että MIT:lle herkistyy joka vuosi ainakin viitisensataa suomalaista. Lisäksi se aiheuttaa iho-oireita niille, jotka allergisoituivat 1980- ja 90-luvulla Kathon CG -nimiselle kosmetiikan säilöntäaineelle. Kathon CG oli tunnetuin kauppanimi metyylikloori-isotiatsolinonin ja metyyli-isotiatsolinonin sekoitukselle.

Säilöntäaineiden aiheuttamat ongelmat eivät ole uusi ilmiö. Kathon CG -säilöntäaineen käyttöä rajoitettiin aikanaan, kun huomattiin, miten nopeasti se allergisoi. Sen tilalla jouduttiin käyttämään muun muassa parabeeneja.

Myöhemmin alettiin epäillä, että parabeenit haittaavat hormonitoimintaa. Syntyi parabeenihysteria, Kristiina Aalto-Korte kuvaa. Sen vuoksi MIT kaivettiin jälleen esiin. EU:n komissio hyväksyi aineen käytön 0,01 prosentin pitoisuutena.

”Parabeenihysterian vuoksi mentiin ojasta allikkoon. Parabeenien haitallisuudesta on vasta epäily. Kosmetiikassa alettiin käyttää metyyli-isotiatsolinonia, joka sairastuttaa ihmisiä.”

Ihotautilääkärit varoittivat komissiota allergiaepidemiasta vuosikausia, Lammintausta ja Aalto-Korte kertovat. EU joutui lopulta pohtimaan kantaansa MIT:hen, kun brittilehdet kertoivat allergioista vuonna 2013. Tutkittuaan asiaa EU:n oma tiedekomitea vaati, että aine pitää kieltää iholle jäävissä tuotteissa. Iholta huuhdeltavissa tuotteissa sen määrää pitäisi komitean mielestä rajoittaa hyvin pieniin annoksiin.

Asia ei tuolloin edennyt EU:ssa sen pidemmälle. Tänä keväänä MIT:n käyttöä iholle jätettävissä tuotteissa puidaan taas.

Aalto-Korte antaa risuja EU:n komissiolle vetkuttelusta asian hoidossa.

”Komissio ei kuuntele lääkäreitä vaan kosmetiikkateollisuutta. Se pelaa aikaa. Sinä aikana tuhannet ihmiset sairastuvat aineesta myös Suomessa.”

Isotiatsolinonien seoksen käyttö sen sijaan on kielletty. Kielto koskee tuotteita, jotka jätetään iholle. Seosta sisältävää, iholle jätettävää kosmetiikkaa ei saa löytyä kaupan hyllyiltä 16. huhtikuuta 2016 jälkeen. Pois huuhdeltavissa tuotteissa yhdistettä saa edelleen käyttää. Suurin sallittu pitoisuus on 0,0015 prosenttia.

Ainut keino helpottaa MIT:n aiheuttamia iho-oireita on välttää kosmetiikkaa ja pesuaineita, jotka sisältävät sitä. Ongelmallista on, että tuotteissa voi olla sitä, vaikka aine ei näy ainesosaluettelossa. Työterveyslaitoksen tutkimista potilaista kolmasosa oli saanut allergiaoireita isotiatsolinoneista, vaikka niitä ei mainittu ainesosaluettelossa tai turvallisuusselostuksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • allergia
 • Allergiat
 • kosmetiikka
 • Tätä on Hesari
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  4. 4

   Paluumuuttaja voi kohdata yllättäviä hankaluuksia – iPhone osamaksulla jäi saamatta

  5. 5

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  6. 6

   Valtteri Bottas siirtyy Mercedeksen F1-talliin Nico Rosbergilta vapautuneelle paikalle: ”Toivotamme hänelle menestyksekästä kautta”

  7. 7

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  8. 8

   Sebastian Tynkkynen sai sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – oikeus piti kirjoituksia panettelevina, solvaavina ja osin uhkaavina

  9. 9

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  10. 10

   Muumit palaavat ruutuun uusilla äänillä – ”Suomen kieli on mennyt eteenpäin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  3. 3

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  4. 4

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  5. 5

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  6. 6

   Reetta Lehto joutui luopumaan sijaislapsesta kymmenen vuoden jälkeen – Helsingissä yli 40 lasta siirrettiin viime vuonna äkisti pois sijaisperheestään

  7. 7

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  8. 8

   Muutto Helsinkiin työpaikan perässä ei välttämättä lyö leiville – parempi palkka ei aina riitä korvaamaan asumiskustannuksia

  9. 9

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  10. 10

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää