Valikko
Hyvinvointi

Paha mieli ja kännykän näpräys saavat niskan särkemään – Näillä liikkeillä kipu lähtee

Ihmisen pää painaa viisi kiloa. Ei siis ihme, jos kännykän äärellä kyhjöttäminen saa niskan jomottamaan. Tämä jumppa vie niska-hartiakivut pois.

Kärsitkö niska-hartiaseudun kivuista? Tai istutko paljon koneella ja pelkäät saavasi kipuja?

Kokeile ohessa olevaa kahdeksan liikkeen jumppaa, joka sekä ennaltaehkäisee että hoitaa niska-hartiakipuja.

Selkäliiton laatima jumppa olisi hyvä tehdä 3–4 kertaa viikossa.

Ovatko jotkut herkempiä saamaan niska-hartiasärkyjä? Entä miksi tuntuu, että kivut yltyvät etenkin stressaantuneena? Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori, fysioterapeutti Linnéa von Hedenberg kertoo.

Missä kipu on, kun niska-hartia-alueelle sattuu?

Suurin osa kivuista on epämääräistä, eli tarkkaa diagnoosia ei pystytä tekemään. Yleensä kivut kuitenkin ovat lähtöisin pehmytkudoksista kuten lihaksista. Oireet voivat johtua esimerkiksi lihasjännityksestä tai lihasheikkoudesta. Taustalla voi olla myös lihastoiminnan epätasapaino tai lihaskoordinaation häiriö.

Mitkä tekijät vaikuttavat niska-hartiakipuihin?

Niskakivun riskitekijöitä ovat kuormittavat työasennot, lihavuus, tupakointi, purentahäi­riöt, liikkumattomuus ja stressi. Ikä lisää riskiä, ja niin myös psykologiset tekijät. Niskakipuja saattaa lisätä työn suuri määrä, työtovereiden vähäinen sosiaalinen tuki, vähäiset vaikutusmahdollisuudet ja tyytymättömyys työhön.

Myös sukupuoli vaikuttaa. Yli 30-vuotiaista naisista noin 40 prosenttia kärsii niskakivuista, miehistä taas 26 prosenttia. Etenkin iäkkäillä naisilla niska-hartiakivut ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä.

Miksi henkiset tekijät saavat niskan särkemään?

Usein stressi ja henkiset syyt pahentavat kipuaistimusta ja lihasjännitystä. Stressistä kärsivä hengittää pinnallisemmin ja käyttää tavallista enemmän hengityksen apulihaksia eli rintakehän luihin kiinnittyviä lihaksia, jotka tavallisesti liikuttavat päätä, kaulaa tai yläraajoja.

Kun apuhengityslihaksia käytetään pidemmän aikaa, voi tulla kipuja ja lihasvoiman heikentymistä. Tilannetta voi parantaa tekemällä syvähengitysharjoituksia, joihin löytyy ohjeita muun muassa Selkäliiton selkakanava.fi-sivustolta.

Onko ihmisissä rakenteellisia eroja, joiden vuoksi toiset ovat herkempiä niska-hartiasäryille?

Elintapatekijät, ryhti ja lihasmassa vaikuttavat siihen, ketkä saavat kipuja. Naisten niskakipujen yleisyyttä selittää osin se, että naisilla on miehiä vähemmän lihasvoimaa.

Kuinka merkittävä syy niska-hartiakipuihin on tietokoneella kyhjöttäminen ja älypuhelimen päällä kyyristely?

Niskan etukumara asento lisää kaularangan kuormitusta huomattavasti. Pää painaa normaalisti noin 4–5 kiloa, mutta etukumarassa asennossa niskan kuormitus nelinkertaistuu.

Tietokoneella ja älypuhelinta käyttäessä hartialihakset jännittyvät ja hengitystiheys nousee jo parin minuutin käytön jälkeen. Pään etukumara asento rasittaa välilevyjä, venyttää selkäydintä ja voi vaikuttaa hengitykseen, sydämen sykkeeseen ja verenpaineeseen.

Etukumara asento voi muuttaa kaularangan lihastasapainoa ja vaikuttaa näin kaularangan luonnolliseen kaareen. Lysähtänyt ja etukumara asento nostaa myös stressihormonitasoja.

Miten voisi töissä vaikuttaa siihen, että vaivoja ei tulisi?

Tee taukojumppaa esimerkiksi selkakanava.fi-sivustolta löytyvien ohjeiden mukaisesti. Tauota työtä, eli nouse ylös 20–30 minuutin välein. Vaihda työasentoja ja hae erogonomisia ratkaisuja: rakenna itsellesi esimerkiksi työpiste, jossa voi myös seistä. Vältä työskentelyä, jossa ollaan kädet koholla pitkän aikaa. Muista ojentaa ryhti ja hengittää syvään.

Ehkäiseekö liikunnan harrastaminen niska-hartiavaivoja?

Kyllä. Liikunta parantaa kehon aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Liikunta myös palauttaa kehon päivittäiseltä kuormitukselta ja vähentää niskakivun riskiä.

Liikunta auttaa niskakivusta toipumisessakin. Niskakivusta kärsivälle erityisen sopivia lajeja ovat kävely, sauvakävely, vesijuoksu, nyrkkeily, soutu, keppijumppa, jooga ja venyttely. Tärkeää on aloittaa maltillisesti.

Jos kivut ovat kovat, mikä on parasta ensiapua?

Ensisijainen lääke kivunhoidossa on parasetamoli. Tulehduskipulääkkeitä voi käyttää lyhytaikaisesti akuutissa vaiheessa.

Lämpö lievittää lihasjännitystä, kylmä taas vähentää tulehdusoireita sekä turruttaa kivun tunteen. Rauhalliset venytykset palauttavat lihaksia rasituksen jälkeen. Hieronta voi lievittää kipua ja lihasjännitystä lyhytaikaisesti, jos niska on esimerkiksi jumissa eikä käänny.

Niskakipupotilaita rohkaistaan pysymään aktiivisina ja jatkamaan päivittäisiä toimintojaan kivusta huolimatta. Jos niskakivussa tarvitsee sairauslomaa, 1–3 päivää riittää yleensä.

Voivatko niska-hartiakivut olla merkki jostakin vakavasta?

Niska-hartiakivut ovat useimmiten ohimeneviä. Ne paranevat yleensä itsestään tai elämäntapamuutoksilla. Joskus kyseessä voi kuitenkin olla vakavampi ongelma, esimerkiksi pään retkahdusvamma, välilevynpullistuma kaularangassa tai hermopinne.

Retkahdus on saattanut tapahtua onnettomuuden yhteydessä. Retkahdus aiheuttaa niskaan venähdysvamman ja kiputilan, joka voi kestää kuukausia. Vammaan voi liittyä huimausta, korvien soimista, päänsärkyä sekä nielemis- ja muistihäiriöitä.

Hermojuuren puristustila taas oireilee usein säteilevänä kipuna hartiaan, lapaluuhun tai yläraajaan. Kivun säteilyalueella voi myös olla lihasheikkoutta tai sietämätöntä kipua.

Linnéa von Hedenberg näyttää videolla, miten liikkeet tehdään oikein.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jumppa
 • hartiat
 • työasento
 • ergonomia
 • Liikunta
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  2. 2

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  10. 10

   Italian lumivyöryn alta elossa löytyneet koiranpennut valavat uskoa pelastustoimiin – samaan aikaan syytökset viranomaisia kohtaan kiihtyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää