Valikko
Hyvinvointi

Paha mieli ja kännykän näpräys saavat niskan särkemään – Näillä liikkeillä kipu lähtee

Ihmisen pää painaa viisi kiloa. Ei siis ihme, jos kännykän äärellä kyhjöttäminen saa niskan jomottamaan. Tämä jumppa vie niska-hartiakivut pois.

Kärsitkö niska-hartiaseudun kivuista? Tai istutko paljon koneella ja pelkäät saavasi kipuja?

Kokeile ohessa olevaa kahdeksan liikkeen jumppaa, joka sekä ennaltaehkäisee että hoitaa niska-hartiakipuja.

Selkäliiton laatima jumppa olisi hyvä tehdä 3–4 kertaa viikossa.

Ovatko jotkut herkempiä saamaan niska-hartiasärkyjä? Entä miksi tuntuu, että kivut yltyvät etenkin stressaantuneena? Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori, fysioterapeutti Linnéa von Hedenberg kertoo.

Missä kipu on, kun niska-hartia-alueelle sattuu?

Suurin osa kivuista on epämääräistä, eli tarkkaa diagnoosia ei pystytä tekemään. Yleensä kivut kuitenkin ovat lähtöisin pehmytkudoksista kuten lihaksista. Oireet voivat johtua esimerkiksi lihasjännityksestä tai lihasheikkoudesta. Taustalla voi olla myös lihastoiminnan epätasapaino tai lihaskoordinaation häiriö.

Mitkä tekijät vaikuttavat niska-hartiakipuihin?

Niskakivun riskitekijöitä ovat kuormittavat työasennot, lihavuus, tupakointi, purentahäi­riöt, liikkumattomuus ja stressi. Ikä lisää riskiä, ja niin myös psykologiset tekijät. Niskakipuja saattaa lisätä työn suuri määrä, työtovereiden vähäinen sosiaalinen tuki, vähäiset vaikutusmahdollisuudet ja tyytymättömyys työhön.

Myös sukupuoli vaikuttaa. Yli 30-vuotiaista naisista noin 40 prosenttia kärsii niskakivuista, miehistä taas 26 prosenttia. Etenkin iäkkäillä naisilla niska-hartiakivut ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä.

Miksi henkiset tekijät saavat niskan särkemään?

Usein stressi ja henkiset syyt pahentavat kipuaistimusta ja lihasjännitystä. Stressistä kärsivä hengittää pinnallisemmin ja käyttää tavallista enemmän hengityksen apulihaksia eli rintakehän luihin kiinnittyviä lihaksia, jotka tavallisesti liikuttavat päätä, kaulaa tai yläraajoja.

Kun apuhengityslihaksia käytetään pidemmän aikaa, voi tulla kipuja ja lihasvoiman heikentymistä. Tilannetta voi parantaa tekemällä syvähengitysharjoituksia, joihin löytyy ohjeita muun muassa Selkäliiton selkakanava.fi-sivustolta.

Onko ihmisissä rakenteellisia eroja, joiden vuoksi toiset ovat herkempiä niska-hartiasäryille?

Elintapatekijät, ryhti ja lihasmassa vaikuttavat siihen, ketkä saavat kipuja. Naisten niskakipujen yleisyyttä selittää osin se, että naisilla on miehiä vähemmän lihasvoimaa.

Kuinka merkittävä syy niska-hartiakipuihin on tietokoneella kyhjöttäminen ja älypuhelimen päällä kyyristely?

Niskan etukumara asento lisää kaularangan kuormitusta huomattavasti. Pää painaa normaalisti noin 4–5 kiloa, mutta etukumarassa asennossa niskan kuormitus nelinkertaistuu.

Tietokoneella ja älypuhelinta käyttäessä hartialihakset jännittyvät ja hengitystiheys nousee jo parin minuutin käytön jälkeen. Pään etukumara asento rasittaa välilevyjä, venyttää selkäydintä ja voi vaikuttaa hengitykseen, sydämen sykkeeseen ja verenpaineeseen.

Etukumara asento voi muuttaa kaularangan lihastasapainoa ja vaikuttaa näin kaularangan luonnolliseen kaareen. Lysähtänyt ja etukumara asento nostaa myös stressihormonitasoja.

Miten voisi töissä vaikuttaa siihen, että vaivoja ei tulisi?

Tee taukojumppaa esimerkiksi selkakanava.fi-sivustolta löytyvien ohjeiden mukaisesti. Tauota työtä, eli nouse ylös 20–30 minuutin välein. Vaihda työasentoja ja hae erogonomisia ratkaisuja: rakenna itsellesi esimerkiksi työpiste, jossa voi myös seistä. Vältä työskentelyä, jossa ollaan kädet koholla pitkän aikaa. Muista ojentaa ryhti ja hengittää syvään.

Ehkäiseekö liikunnan harrastaminen niska-hartiavaivoja?

Kyllä. Liikunta parantaa kehon aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Liikunta myös palauttaa kehon päivittäiseltä kuormitukselta ja vähentää niskakivun riskiä.

Liikunta auttaa niskakivusta toipumisessakin. Niskakivusta kärsivälle erityisen sopivia lajeja ovat kävely, sauvakävely, vesijuoksu, nyrkkeily, soutu, keppijumppa, jooga ja venyttely. Tärkeää on aloittaa maltillisesti.

Jos kivut ovat kovat, mikä on parasta ensiapua?

Ensisijainen lääke kivunhoidossa on parasetamoli. Tulehduskipulääkkeitä voi käyttää lyhytaikaisesti akuutissa vaiheessa.

Lämpö lievittää lihasjännitystä, kylmä taas vähentää tulehdusoireita sekä turruttaa kivun tunteen. Rauhalliset venytykset palauttavat lihaksia rasituksen jälkeen. Hieronta voi lievittää kipua ja lihasjännitystä lyhytaikaisesti, jos niska on esimerkiksi jumissa eikä käänny.

Niskakipupotilaita rohkaistaan pysymään aktiivisina ja jatkamaan päivittäisiä toimintojaan kivusta huolimatta. Jos niskakivussa tarvitsee sairauslomaa, 1–3 päivää riittää yleensä.

Voivatko niska-hartiakivut olla merkki jostakin vakavasta?

Niska-hartiakivut ovat useimmiten ohimeneviä. Ne paranevat yleensä itsestään tai elämäntapamuutoksilla. Joskus kyseessä voi kuitenkin olla vakavampi ongelma, esimerkiksi pään retkahdusvamma, välilevynpullistuma kaularangassa tai hermopinne.

Retkahdus on saattanut tapahtua onnettomuuden yhteydessä. Retkahdus aiheuttaa niskaan venähdysvamman ja kiputilan, joka voi kestää kuukausia. Vammaan voi liittyä huimausta, korvien soimista, päänsärkyä sekä nielemis- ja muistihäiriöitä.

Hermojuuren puristustila taas oireilee usein säteilevänä kipuna hartiaan, lapaluuhun tai yläraajaan. Kivun säteilyalueella voi myös olla lihasheikkoutta tai sietämätöntä kipua.

Linnéa von Hedenberg näyttää videolla, miten liikkeet tehdään oikein.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jumppa
 • hartiat
 • työasento
 • Ergonomia
 • Liikunta
 • Terveys

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  3. 3

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  4. 4

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  5. 5

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  6. 6

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  7. 7

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  8. 8

   Ranskan Marine Le Penin peli ei ole pelattu – viisi syytä, miksi EU-lemmikki Macronin hymy voi vielä hyytyä

  9. 9

   Esikoisensa synnytyksen käynnistymistä odottava pariskunta Kätilöopistolla: ”Ollaan just siinä päädyssä, mikä on läpimätä”

  10. 10

   Kulttuurivastuun saavilla perussuomalaisilla ei ole kulttuuriohjelmaa – Suvivirren suojelu ja Guggenheimin vastustaminen suurimpia intohimoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  4. 4

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  5. 5

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukileikkuri rankaisee pääkaupunki­seudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  10. 10

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää