Valikko
Hyvinvointi

Vuodenajalla ei ole vaikutusta mielialaan, väittää tutkimus – tutkija selittää, miksi kevät on Suomessa itsemurhien riskiaikaa

Kevät on Suomessa perinteisesti ollut vuodenaika, jolloin tehdään eniten itsemurhia. Selityksenä on ollut, että pitkä pimeä talvi altistaa ihmiset masennukselle. Amerikkalaistutkimuksen mukaan vuodenaikojen vaikutusta ihmisen mielialaan on liioiteltu.

Päivät pitenevät ja kevät lähestyy, mutta silti saattaa tuntua siltä, että voimat loppuvat tyystin.

Kevät on Suomessa perinteisesti ollut se vuodenaika, jolloin tehdään eniten itsemurhia.

Selityksenä on ollut, että pitkä, pimeä talvi altistaa ihmiset masennukselle. ”Sato on sitten korjattu keväällä”, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija, professori Jouko Lönnqvist.

”Masentunut kokee putoavansa joukosta, kun muiden ihmisten mieliala kohoaa ja toimeliaisuus kasvaa”, Lönnqvist sanoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että itsemurhaan päätyminen on pitkä prosessi, johon vaikuttavat monet tekijät. ”Kukaan ei tee itsemurhaa vain siksi, että katsoo ikkunasta ulos.”

Uusi yhdysvaltalaistutkimus toteaakin, että vuodenaikojen vaikutusta mielialaan on liioiteltu.

”Masennus on kausiluontoista, sen oireet tulevat ja menevät. Vaikka ihminen olisi masentunut talvisaikaan, se ei merkitse sitä, että masennus johtuisi talvesta”, sanoo Montgomeryssä sijaitsevan Auburnin yliopiston psykologian professori Steven LoBello.

Hänen johtamansa tutkimus perustuu lähes 35 000 amerikkalaista kattavaan tietokantaan. Siitä kertoo Medical News Today.

Suomessa itsemurhat näyttävät viime vuosina hajaantuneen melko tasaisesti kaikille kuukausille. Vielä vuonna 2010 miesten itsemurhien määrässä on ollut piikki toukokuussa, mutta vuonna 2011 suurin piikki on osunut elokuuhun, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Jari Hellanto. Naiset tekevät itsemurhia melko tasaisesti kaikkina vuodenaikoina.

Kevät näyttäisi tilastojen valossa kuitenkin edelleen olevan itsemurhien kannalta jonkinlaista riskiaikaa.

Kaikkein tärkeintä on Lönnqvistin mukaan kuitenkin se, että itsemurhien määrä Suomessa on vähentynyt tuntuvasti ja tämä trendi näyttää jatkuvan edelleen.

Vuonna 2014 Suomessa tehtiin 789 itsemurhaa, mikä on lähes sata vähemmän kuin edellisenä vuonna. Itsemurhien määrä on vähentynyt tasaisesti vuodesta 1990, jolloin Suomessa tehtiin yli 1 500 itsemurhaa. Suomi syöksyi tuolloin lamaan ja itsemurhien määrän pelättiin kasvavan edelleen.

Yllättäen se kääntyikin laskuun.

”Laman aikana yhteisöllisyys lisääntyi. Oli hyväksyttyä etsiä tukea lähipiiristä”, Lönnqvist toteaa.

Itsemurhien määrä onkin hänen mukaansa yleensä suurimmillaan nousukauden huipulla. Kilpailu töistä, asemasta ja opiskelupaikoista johtaa siihen, että jako menestyjien ja luusereiden välillä korostuu.

Yhtenä esimerkkinä Lönnqvist mainitsee vuosien 2007–2008 taantuman, jolloin itsemurhien määrä kasvoi muualla Euroopassa, mutta ei Suomessa eikä muissa Pohjoismaissa.

”Voidaan ajatella, että pohjoismaiden hyvä turvaverkko suojasi ihmisiä kriisissä”, Lönnqvist sanoo.

Yksi selitys itsemurhien vähenemiselle Suomessa on Lönnqvistin mukaan myös itsemurhien kansallinen ehkäisyprojekti, jota alettiin toteuttaa vuosina 1990–1991.

Uutena itsemurhia ehkäisevänä tekijänä Lönnqvist mainitsee kännyköiden yleistymisen. ”Se vahvistaa ihmisten keskinäistä turvaverkkoa.”

Sosiaalinen media voi hänen mukaansa sitä vastoin työntää masentunutta joko kielteiseen tai myönteiseen suuntaan.

Aluksi sosiaalisella medialla oli Lönnqvistin mukaan selvästi kielteinen vaikutus itsemurhiin. Ihmiset saivat sen kautta jopa neuvoja itsemurhan toteuttamiseen. Maailmalla tunnetaan tapauksia, joissa ihmiset kerääntyivät verkon välityksellä yhteen tekemään joukkoitsemurhia.

Sittemmin on verkkoa ja somea on herätty käyttämään hyväksi itsemurhien ehkäisyssä, Lönnqvist sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Masennus
 • Mielenterveys
 • Itsemurhat

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää