Valikko
Hyvinvointi

Terve ääni soi ja kantaa pitkälle – näin käytät ääntäsi oikein

Äänenkäytön täytyy aina tuntua miellyttävältä. Muuten teet jotain väärin.

Ääni käheytyy, kurkkua kuivaa, ääni ei tunnu kantavan meluisassa ympäristössä. Tuntuuko tutulta?

Äänenkäytön ongelmat ovat yleisiä. Niiden parissa työskentelee monta ammattiryhmää: puheterapeutit, foniatrit, äänenkäytön opettajat ja myös laulunopettajat. Terveellä puhumisella ja terveellä laulamisella on paljon yhteistä.

Äänenkäytön ammattilaiset opettavat ihmisiä käyttämään ääntä oikein.

Vokologi, Teatterikorkeakoulun puheen ja äänenkäytön lehtori Laura Sipilä sanoo, että äänen rasittuminen voi johtua teknisistä ongelmista.

”Äänen väsyessä tulee tunne äänen loppumisesta. Kuuluvuus ja kantavuus heikkenevät. Ääni voi kuulostaa käheältä, vapista tai katkeilla. Kurkun seudulla voi tuntua kipua, on kuin olisi pala kurkussa, tulee tarve yskiä tai rykiä”, Sipilä summaa tavallisia oireita.

Hänen mukaansa ääni väsyy joskus kaikilla. Oleellista on seurata, kuinka usein ääni rasittuu. Jos ääni rasittuu jatkuvasti, tekniikka ei ole kestävä.

Flunssa aiheuttaa tällaisia oireita, mutta jos ääni ei toivu vilustumisen jälkeen Sipilä neuvoo tarkastuttamaan äänen esimerkiksi foniatrilla.

Äänen kehittämisessä Sipilä lähtee hengityksestä. Äänenkäytön tekniikka harjoitetaan kokonaisvaltaisesti.

”Harjoituksissa etsitään syvähengitystä. Hengitys levittäytyy koko kehoon. Hartiat pysyvät rentoina, rintakehä ja kyljet joustavat, myös selkä osallistuu hengitykseen. Tällaista hengitystä on helpoin säädellä ja muunnella erilaisten äänellisten tarpeiden mukaan.”

Äänihuulten tasolla etsitään mahdollisimman vuolasta äänenkäyttöä.

”Äänihuulet sulkeutuvat tiiviisti, mutta eivät liian kovalla voimalla. Ääni ei ole liian huokoinen, vaan riittävän kantava.”

Äänihuulet sijaitsevat kurkunpäässä kilpiruston takana ja ovat hyvin pienet. Miehellä ne ovat noin 1,6 senttiä pitkät ja naisilla noin sentin.

”Äänihuulten kosteus on tärkeä, koska äänihuulet ovat lihasta ja limakalvoa. Esimerkiksi home ja siitepöly turvottavat äänihuulten limakalvoa, jolloin ääni alkaa oireilla.”

Yksi osa puheopettajan työstä on harjoituttaa äänen sointia. Ääni resonoi kehossa. Tavoitteena on rikas sointi ilman, että ääntä täytyy puristaa.

Sipilän mukaan artikulaatio on selkein ja helpoin tapa harjoituttaa puhetta.

”Hyvä artikulaatio auttaa sointia. Kun leuka aukeaa kunnolla alaspäin, suun sisälle tulee tarpeeksi tilaa, jotta kieli pääsee liikkumaan eri äänteiden ääntymäpaikasta toiseen. Näin puheesta tulee selkeää ja kuuluvampaa jo pienin muutoksin.”

Jokaisella on oma persoonallinen ääni. Siihen vaikuttaa perimä, mutta myös ympäristöllä on osuutta puheilmaisuun.

”Hyvä ääni on sellainen, joka välittää meistä puhujina mahdollisimman hyvin niitä mielikuvia, joita itse haluamme. Se tukee viestimme välittymistä, ei estä sitä. Jokainen pystyy kehittämään ääntään, mutta se vaatii kärsivällisyyttä.”

Laulunopettaja Riitta Keränen sanoo, että ääniongelmia syntyy, jos kurkunpään ja nielun ympärillä sijaitsevat kurojalihakset kuroutuvat hallitsemattomasti ja estävät äänihuulten normaalia toimintaa.

”Ääni saattaa väsyä helposti, eikä palaudu tauon jälkeen. Äänihuulet voivat turvota, ääniala saattaa kaventua ja äänen eri sävyt katoavat”, Riitta Keränen sanoo.

Äänen pitkäaikaisesta väärinkäytöstä voi syntyä äänihuulikyhmyjä. Äänihuulten limakalvo kuluu rikki ja äänihuulilihakset alkavat hangata toisiaan vasten.

Hallitsematonta kuroutumista voidaan Keräsen mukaan välttää oikealla tekniikalla. Ääni syntyy, kun keuhkoista tuleva ilmavirta ohittaa kurkunpäässä sijaitsevat äänihuulet ja saa äänihuulten limakalvot värähtelemään.

”Tärkeintä on, että äänihuulten värähtelyyn vaikuttava ilmavirta säädellään sopivaksi määrältään ja vauhdiltaan. Ilmaa ei tarvita paljon, sillä äänihuulet ovat pienet. Ilmavirran vauhdin on oltava tasaista, jotta äänihuulten värähtely onnistuu turvallisesti. Ilmavirran sääntelyyn tarvitaan tukea.”

Tukea saa esimerkiksi pallealihaksesta. Sisään hengittäessä pallea laskeutuu ja keuhkoihin virtaa ilmaa. Ilmaa voi pidättää hetken aikaa, mutta rentoutuessaan pallea palaa takaisin ylös ja työntää keuhkoista ilman pois.

”Emme voi puhua tai laulaa kovin pitkään, jos emme vastusta palleaa, ikään kuin estä sitä palaamista yläasentoon liian aikaisin. Kun haluamme jarruttaa pallean rentoutumista ja ilman poistumista liian nopeasti, tarvitsemme hengityslihasten aktivoimista. Tähän on erilaisia harjoituksia”, Keränen kuvaa.

Hänen mukaansa on turvallista puhua kiinteällä, vähän voimakkaammalla äänellä kuin huokoisella äänellä, jota pusketaan.

Tuen lisäksi tarvitaan ääntöväylän muokkaamista, jotta äänihuulista lähtevä perusääni saa oikean muotoisen kaikukopan.

”Kiinteä, voimakas puheääni voi löytyä esimerkiksi levittämällä leukaa kuin haukkaisi palan isosta omenasta. Harjoittele vaikka luettelemalla numeroita tai lukemalla kirjaa ääneen ja jarruta tasaisesti ilmavirtaa. Harjoitus jää lihasmuistiin. Äänenkäytön täytyy aina tuntua miellyttävältä. Muuten teet jotain väärin.”

Puheterapeutti Minna Apajalahti kertoo, että äänenkäytön ongelmille voivat altistaa myös hengitystieinfektiot, astma, refluks ja joidenkin lääkkeiden sivuvaikutukset. Myös jotkut neurologiset sairaudet ja leikkaukset pään, kaulan ja rintakehän alueella voivat aiheuttaa ongelmia ääneen.

Lääketieteellisellä puolella ääniongelmien korjaus aloitetaan äänielimistön tutkimisella, jonka tekee puhe- ja äänihäiriöiden erikoislääkäri, foniatri.

Apajalahden mukaan ääntä hoidetaan pitämällä äänentuottoelimistö kunnossa.

”Kurkunpään limakalvot tarvitsevat paljon kosteutta eli on tärkeää juoda riittävästi ja höyryhengitettävä tai käytettävä vesipiippua. Kostutustarve on jatkuva. Se korostuu, jos äänielimistö on sairas esimerkiksi flunssan vuoksi. Lihastasolla on huolehdittava hyvästä ryhdistä ja lihasrentoudesta.”

Apajalahti kehottaa pitämään taukoja puheessa, koska tauot elvyttävät äänielimistöä. Taustamelua on vähennettävä ja esimerkiksi opettajat voisivat käyttää äänenvahvistinta ehkäistäkseen ennalta ongelmia.

Riitta Keräsen harjoitus äänenkäytön tehostamiseksi

 Laita kädet alemmille kylkiluille ja hengitä sisään. Rintakehä laajenee käsien alla.

 Puhalla ilmaa reilusti ulos ja anna rintakehän painua kasaan. Tämä on lepohengitystä, jossa emme tee ääntä.

 Hengitä uudelleen sisään ja koeta jarruttaa uloshengitystä tasaisella sihinällä niin kauan kuin mahdollista.

 Pidä kylkiluut laajana käsien alla.

 Aktivoi leveää selkälihasta: kuvittele, että puristat kevyesti jalkapalloa kainaloiden alla.

 Vastusta nyt pallean voimaa. Pallea haluaa rentoutua ja poistaa ilmaa nopeasti. Sinä jarrutat ilmavirtaa.

 Mitä pidemmälle sihinä jatkuu, sitä enemmän joudut tekemään töitä kehollasi.

 Harjoittele, kunnes saat sihinän kestämään minuutin.

 Pitkä puhuttu lause voi kestää 10–15 sekuntia. Emme tarvitse sen tuottamiseen sihinää enemmän ilmaa.

 Terve äänenkäyttö vaatii vahvan kehon, jotta jaksamme vastustaa pallean voimaa, eikä ilmaa poistuisi liian nopeasti tai epätasaisesti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ääni
 • Teatterikorkeakoulu

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

  4. 4

   Trump uhkaa taistella oman puolueensa konservatiivi­siipeä vastaan

  5. 5

   Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

  6. 6

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  7. 7

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  8. 8

   HS:n toimittajat paljastavat ennen julkaisemattomia tarinoita Kansallis­teatterissa – HSTV näyttää loppuunmyydyn Musta laatikko -esityksen suorana juuri nyt

  9. 9

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  10. 10

   Sadat taksiautoilijat osoittavat mieltään liikenneuudistusta vastaan perjantaina Helsingin keskustassa – ”Olen pettynyt, jos emme saa ruuhkaa aikaiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  9. 9

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  10. 10

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  11. Näytä lisää