Valikko
Hyvinvointi

Terve ääni soi ja kantaa pitkälle – näin käytät ääntäsi oikein

Äänenkäytön täytyy aina tuntua miellyttävältä. Muuten teet jotain väärin.

Ääni käheytyy, kurkkua kuivaa, ääni ei tunnu kantavan meluisassa ympäristössä. Tuntuuko tutulta?

Äänenkäytön ongelmat ovat yleisiä. Niiden parissa työskentelee monta ammattiryhmää: puheterapeutit, foniatrit, äänenkäytön opettajat ja myös laulunopettajat. Terveellä puhumisella ja terveellä laulamisella on paljon yhteistä.

Äänenkäytön ammattilaiset opettavat ihmisiä käyttämään ääntä oikein.

Vokologi, Teatterikorkeakoulun puheen ja äänenkäytön lehtori Laura Sipilä sanoo, että äänen rasittuminen voi johtua teknisistä ongelmista.

”Äänen väsyessä tulee tunne äänen loppumisesta. Kuuluvuus ja kantavuus heikkenevät. Ääni voi kuulostaa käheältä, vapista tai katkeilla. Kurkun seudulla voi tuntua kipua, on kuin olisi pala kurkussa, tulee tarve yskiä tai rykiä”, Sipilä summaa tavallisia oireita.

Hänen mukaansa ääni väsyy joskus kaikilla. Oleellista on seurata, kuinka usein ääni rasittuu. Jos ääni rasittuu jatkuvasti, tekniikka ei ole kestävä.

Flunssa aiheuttaa tällaisia oireita, mutta jos ääni ei toivu vilustumisen jälkeen Sipilä neuvoo tarkastuttamaan äänen esimerkiksi foniatrilla.

Äänen kehittämisessä Sipilä lähtee hengityksestä. Äänenkäytön tekniikka harjoitetaan kokonaisvaltaisesti.

”Harjoituksissa etsitään syvähengitystä. Hengitys levittäytyy koko kehoon. Hartiat pysyvät rentoina, rintakehä ja kyljet joustavat, myös selkä osallistuu hengitykseen. Tällaista hengitystä on helpoin säädellä ja muunnella erilaisten äänellisten tarpeiden mukaan.”

Äänihuulten tasolla etsitään mahdollisimman vuolasta äänenkäyttöä.

”Äänihuulet sulkeutuvat tiiviisti, mutta eivät liian kovalla voimalla. Ääni ei ole liian huokoinen, vaan riittävän kantava.”

Äänihuulet sijaitsevat kurkunpäässä kilpiruston takana ja ovat hyvin pienet. Miehellä ne ovat noin 1,6 senttiä pitkät ja naisilla noin sentin.

”Äänihuulten kosteus on tärkeä, koska äänihuulet ovat lihasta ja limakalvoa. Esimerkiksi home ja siitepöly turvottavat äänihuulten limakalvoa, jolloin ääni alkaa oireilla.”

Yksi osa puheopettajan työstä on harjoituttaa äänen sointia. Ääni resonoi kehossa. Tavoitteena on rikas sointi ilman, että ääntä täytyy puristaa.

Sipilän mukaan artikulaatio on selkein ja helpoin tapa harjoituttaa puhetta.

”Hyvä artikulaatio auttaa sointia. Kun leuka aukeaa kunnolla alaspäin, suun sisälle tulee tarpeeksi tilaa, jotta kieli pääsee liikkumaan eri äänteiden ääntymäpaikasta toiseen. Näin puheesta tulee selkeää ja kuuluvampaa jo pienin muutoksin.”

Jokaisella on oma persoonallinen ääni. Siihen vaikuttaa perimä, mutta myös ympäristöllä on osuutta puheilmaisuun.

”Hyvä ääni on sellainen, joka välittää meistä puhujina mahdollisimman hyvin niitä mielikuvia, joita itse haluamme. Se tukee viestimme välittymistä, ei estä sitä. Jokainen pystyy kehittämään ääntään, mutta se vaatii kärsivällisyyttä.”

Laulunopettaja Riitta Keränen sanoo, että ääniongelmia syntyy, jos kurkunpään ja nielun ympärillä sijaitsevat kurojalihakset kuroutuvat hallitsemattomasti ja estävät äänihuulten normaalia toimintaa.

”Ääni saattaa väsyä helposti, eikä palaudu tauon jälkeen. Äänihuulet voivat turvota, ääniala saattaa kaventua ja äänen eri sävyt katoavat”, Riitta Keränen sanoo.

Äänen pitkäaikaisesta väärinkäytöstä voi syntyä äänihuulikyhmyjä. Äänihuulten limakalvo kuluu rikki ja äänihuulilihakset alkavat hangata toisiaan vasten.

Hallitsematonta kuroutumista voidaan Keräsen mukaan välttää oikealla tekniikalla. Ääni syntyy, kun keuhkoista tuleva ilmavirta ohittaa kurkunpäässä sijaitsevat äänihuulet ja saa äänihuulten limakalvot värähtelemään.

”Tärkeintä on, että äänihuulten värähtelyyn vaikuttava ilmavirta säädellään sopivaksi määrältään ja vauhdiltaan. Ilmaa ei tarvita paljon, sillä äänihuulet ovat pienet. Ilmavirran vauhdin on oltava tasaista, jotta äänihuulten värähtely onnistuu turvallisesti. Ilmavirran sääntelyyn tarvitaan tukea.”

Tukea saa esimerkiksi pallealihaksesta. Sisään hengittäessä pallea laskeutuu ja keuhkoihin virtaa ilmaa. Ilmaa voi pidättää hetken aikaa, mutta rentoutuessaan pallea palaa takaisin ylös ja työntää keuhkoista ilman pois.

”Emme voi puhua tai laulaa kovin pitkään, jos emme vastusta palleaa, ikään kuin estä sitä palaamista yläasentoon liian aikaisin. Kun haluamme jarruttaa pallean rentoutumista ja ilman poistumista liian nopeasti, tarvitsemme hengityslihasten aktivoimista. Tähän on erilaisia harjoituksia”, Keränen kuvaa.

Hänen mukaansa on turvallista puhua kiinteällä, vähän voimakkaammalla äänellä kuin huokoisella äänellä, jota pusketaan.

Tuen lisäksi tarvitaan ääntöväylän muokkaamista, jotta äänihuulista lähtevä perusääni saa oikean muotoisen kaikukopan.

”Kiinteä, voimakas puheääni voi löytyä esimerkiksi levittämällä leukaa kuin haukkaisi palan isosta omenasta. Harjoittele vaikka luettelemalla numeroita tai lukemalla kirjaa ääneen ja jarruta tasaisesti ilmavirtaa. Harjoitus jää lihasmuistiin. Äänenkäytön täytyy aina tuntua miellyttävältä. Muuten teet jotain väärin.”

Puheterapeutti Minna Apajalahti kertoo, että äänenkäytön ongelmille voivat altistaa myös hengitystieinfektiot, astma, refluks ja joidenkin lääkkeiden sivuvaikutukset. Myös jotkut neurologiset sairaudet ja leikkaukset pään, kaulan ja rintakehän alueella voivat aiheuttaa ongelmia ääneen.

Lääketieteellisellä puolella ääniongelmien korjaus aloitetaan äänielimistön tutkimisella, jonka tekee puhe- ja äänihäiriöiden erikoislääkäri, foniatri.

Apajalahden mukaan ääntä hoidetaan pitämällä äänentuottoelimistö kunnossa.

”Kurkunpään limakalvot tarvitsevat paljon kosteutta eli on tärkeää juoda riittävästi ja höyryhengitettävä tai käytettävä vesipiippua. Kostutustarve on jatkuva. Se korostuu, jos äänielimistö on sairas esimerkiksi flunssan vuoksi. Lihastasolla on huolehdittava hyvästä ryhdistä ja lihasrentoudesta.”

Apajalahti kehottaa pitämään taukoja puheessa, koska tauot elvyttävät äänielimistöä. Taustamelua on vähennettävä ja esimerkiksi opettajat voisivat käyttää äänenvahvistinta ehkäistäkseen ennalta ongelmia.

Riitta Keräsen harjoitus äänenkäytön tehostamiseksi

 Laita kädet alemmille kylkiluille ja hengitä sisään. Rintakehä laajenee käsien alla.

 Puhalla ilmaa reilusti ulos ja anna rintakehän painua kasaan. Tämä on lepohengitystä, jossa emme tee ääntä.

 Hengitä uudelleen sisään ja koeta jarruttaa uloshengitystä tasaisella sihinällä niin kauan kuin mahdollista.

 Pidä kylkiluut laajana käsien alla.

 Aktivoi leveää selkälihasta: kuvittele, että puristat kevyesti jalkapalloa kainaloiden alla.

 Vastusta nyt pallean voimaa. Pallea haluaa rentoutua ja poistaa ilmaa nopeasti. Sinä jarrutat ilmavirtaa.

 Mitä pidemmälle sihinä jatkuu, sitä enemmän joudut tekemään töitä kehollasi.

 Harjoittele, kunnes saat sihinän kestämään minuutin.

 Pitkä puhuttu lause voi kestää 10–15 sekuntia. Emme tarvitse sen tuottamiseen sihinää enemmän ilmaa.

 Terve äänenkäyttö vaatii vahvan kehon, jotta jaksamme vastustaa pallean voimaa, eikä ilmaa poistuisi liian nopeasti tai epätasaisesti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ääni
 • Teatterikorkeakoulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New York Times: Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  4. 4

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  5. 5

   Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  8. 8

   Äärioikeistolaisnuoret yrittävät estää siirtolaisten pääsyn Italiaan jo kansainvälisillä vesillä – ”Yrittävät ottaa oikeuden omiin käsiinsä”, sanoo Catanian pormestari

  9. 9

   Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

  10. 10

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää