Valikko
Hyvinvointi

Tutkimus: Suomalaisten seksihalut suuremmat kuin koskaan, silti seksiä harrastetaan entistä harvemmin

Some on tullut sänkyyn rakastavaisten väliin, sanoo tutkimusprofessori.

Suomalaiset harrastavat seksiä entistä harvemmin, vaikka seksihalut ovat suuremmat kuin koskaan, kertoo Väestöliiton uusi Finsex-tutkimus.

Sen mukaan suomalaiset harrastivat viime vuonna seksiä keskimäärin kerran viikossa. Vain 20-vuotiaat naiset ja 50-vuotiaat miehet olivat yhdynnässä sitä useammin, keskimäärin puolitoista kertaa viikossa. Eläkeikäiset harrastivat seksiä suunnilleen joka toinen viikko.

Seksikertojen määrä oli hiukan lisääntynyt ainoastaan keski-ikäisillä miehillä, kun vuoden 2015 tutkimusta verrattiin vuonna 2007 tehtyyn kyselyyn. Kaikkien muiden seksinharrastus on laskenut. Kaikkein eniten oli laskenut 30-40-vuotiaiden aikuisten seksikertojen määrä.

Tutkimusprofessori Osmo Kontula arvelee suomalaisten elämäntavan muuttuneen siihen suuntaan, että rakastelulle jää entistä vähemmän aikaa.

”Ajattelemmeko, että meidän pitää elää sellaisella tavalla, että kumppanille ja parisuhteelle jää entistä vähemmän aikaa ja energiaa. Se on surullista. Aikuisten välinen suhde on koko perheen henkisen hyvinvoinnin kannalta ratkaiseva asia”, hän sanoo.

Erityisen surullista on Kontulan mukaan se, että ihmiset toivovat seksiä enemmän kuin koskaan, mutta todellisuudessa sitä harrastetaan vähemmän.

Tutkimuksen mukaan miehet toivoivat keskimäärin kolmea ja naiset kahta yhdyntää viikossa. Nuoret miehet toivoivat neljää ja nuoret naiset kolmea yhdyntää viikossa. Keski-ikäiset miehet olisivat halunneet seksiä kolmesti ja naiset kahdesti viikossa. Ikäihmisistä miehet toivoivat kahta ja naiset yhtä yhdyntää viikossa.

Rakastavaisten väliin on Kontulan mukaan tullut asioita, jotka estävät onnea.

”Viime vuosina somelaitteet ovat tulleet makuuhuoneeseen häiritsemään”, hän sanoo.

Joku kyselytutkimukseen vastannut oli kirjoittanut toivovansa parisuhteeseen ”sähkötöntä aikaa”.

Se kuulostaa Kontulan mukaan hyvältä tavoitteelta.

”Sen sijaan, että ihmiset kuluttavat aikaansa somessa, heidän pitäisi keskittyä kumppaniinsa, koskettaa häntä ja nauttia yhdessäolosta. Se virittäisi heitä myös seksiin eli siihen, mitä he tosiasiassa toivovat”, Kontula sanoo.

Tutkimuksessa kysyttiin myös sitä, kuinka moni oli ollut yhdynnässä viimeisen viikon aikana. Vain 39 prosenttia kyselyyn vastanneista miehistä ja 33 prosenttia naisista vastasi myöntävästi. Viikon aikana yhdynnässä olleiden osuus oli pudonnut vuodesta 2007 seitsemän prosenttiyksikköä molemmilla sukupuolilla. Kun osuutta verrattiin vuonna 1971 tehtyyn tutkimukseen, viikon aikana yhdynnässä olleiden määrä oli vähentynyt jopa 20 prosenttiyksiköllä. Suhteessa eniten olivat vähentyneet nuorten miesten sekä nuorten ja keski-ikäisten naisten seksikerrat.

Mielenkiintoisena Kontula pitää sitä, että yhdessä asuminen ei auta pareja löytämään yhteistä aikaa, vaikka niin voisi kuvitella.

Vaikka yhdyntöjen määrä oli vähentynyt kaikilla pareilla, eniten seksiä harrastavat ne, jotka eivät asu yhdessä.

He harrastivat seksiä seitsemän kertaa kuukaudessa. Avoliitoissa yhdyntöjä on kuusi kertaa ja avioliitoissa neljä kertaa kuukaudessa.

Kontula arvioi, että erillään asuvat tapaavat usein juuri rakastellakseen yhdessä. ”Se on mielessä jo ennen tapaamista. Avioliitossa ei sen sijaan ole yleensä erityistä rakastelulle omistettua aikaa. Seksi jää silloin helposti muiden asioiden jalkoihin”, hän sanoo.

Vuonna 1971 naimisissa olleilla miehillä ja naisilla oli yhdyntöjä jopa kaksi kertaa useammin kuin vuonna 2015. Kaikilla miehillä oli vuonna 2015 keskimäärin 4,4 yhdyntää kuukaudessa ja naisilla 3,6 yhdyntää kuukaudessa. Vuonna 2007 vastaavat luvut olivat 4,6 ja 4,2.

Mitä pidempi parisuhde on, sen vähemmän siinä on seksiä.

Vuonna 2015 alle kaksi vuotta kestäneissä parisuhteissa oli kaksi yhdyntää viikossa. Vähän pidempään kestäneissä suhteissa yhdyntöjä oli enää noin kerran viikossa. Yli 40 vuotta kestäneissä parisuhteissa oli yhdyntä joka toinen viikko. Yhdyntöjen määrä oli vähentynyt kaiken mittaisissa suhteissa.

Parisuhteensa yhdyntämäärää piti sopivana vuonna 2015 miehistä 40 prosenttia ja naisista 47 prosenttia. Lopuista vastaajista lähes kaikki olisivat halunneet yhdyntöjä useammin.

Tutkimus toteutettiin postikyselynä ja siihen vastasi 2150 ihmistä.

Kerro, miten usein harrastat seksiä. Voit verrata aktiivisuuttasi muiden lukijoiden vastauksiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksi
 • Väestöliitto
 • some

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  7. 7

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  8. 8

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää