Valikko
Hyvinvointi

Opiskelijoista joka viides mies ja yli kolmannes naisista kärsii mielenterveyshäiriöistä

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö nopeuttaa hoitoonpääsyä hoidon porrastuksella ja uusilla matalan kynnyksen palvelumuodoilla

Mielenterveyshäiriöt ovat opiskelijoiden yleisin terveysongelma. Viikoittaisia psyykkisiä ongelmia on 22 prosentilla miesopiskelijoista ja 37 prosentilla naisopiskelijoista. Masennusoireita on viikoittain joka kymmenennellä opiskelijalla ja ahdistuneisuutta runsaalla neljällä prosentilla korkeakouluopiskelijoista.

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön palvelut ovat hyvin kysyttyjä. YTHS uudistaa nyt opiskelijoiden hoitoonpääsyä, jotta apua tarvitsevat pääsisivät nopeammin hoitoon. Uudessa mallissa hoitoonpääsyä porrastetaan ja luodaan matalan kynnyksen palvelumuotoja.

YTHS:n mielenterveyden johtava ylilääkäri Pauli Tossavaisen mukaan mielenterveysongelmat ovat vakavin opiskeluun vaikuttava ongelma.

”Mielenterveysongelmat ovat suurin syy nuorten aikuisten opiskelukyvyttömyyteen. Somaattiset sairaudet eivät johda samalla tavalla opiskelukyvyttömyyteen. Opiskelijoista joka kymmenes on mielenterveyden erityispalveluiden tarpeessa”, Tossavainen sanoo.

Hoidon haastetta lisää se, että mielenterveysongelmat alkavat usein jo paljon ennen opiskeluvuosia. Tavallisin mielenterveyden häiriöiden alkamisikä on 16 vuotta. Kolme neljästä elämänaikaisesta mielenterveyshäiriöstä puhkeaa ennen 25 vuoden ikää. Opiskelun vaativuus nostaa ongelmia pinnalle.

Nuori on saattanut sinnitellä ilman apua kouluajan tai apu katkeaa nuoren lähtiessä opiskelemaan. Nuori tulee suurin toivein yliopistoon havaitakseen, että ongelmat seuraavatkin mukana. Muiden seuraan voi olla vaikea liittyä. Tuntuu, että toiset ovat fiksumpia. Ahdistus kasvaa, kun opinnoista ei saa otetta.

Opinnot voivat viivästyä. Vakavimmillaan mielenterveysongelmat voivat johtaa opintojen keskeytymiseen ja syrjäytymiseen.

”Jos ongelmat ovat alkaneet ennen opiskelua, ei voida puhua ennaltaehkäisystä. Hoitoa voi olla monenlaista. Pitkäkestoisten hoitojen rinnalle kehitetään lyhytaikaisia hoitoja”, Tossavainen sanoo.

Opiskelijoiden mielenterveyshäiriöitä on seurattu 1960-luvulta lähtien. Kyselytutkimuksia tehdään neljän vuoden välein.

1960-luvun lopulla häiriöitä oli suurin piirtein saman verran kuin nykyään. Häiriöt vähenivät välillä, mutta 2000-luvulla häiriöiden määrä on noussut. Mielenterveyspalvelujen käyttäjien määrä harppasi kymmenessä vuodessa noin viidelläkymmenellä prosentilla.

”Tämä heijastaa ainakin mielenterveyspalvelujen tarjonnan paranemista vastaamaan paremmin todellista tarvetta. Kyse voi olla myös mielenterveysongelmiin liittyvän stigman lievittymisestä. Ongelmiin haetaan apua pienemmällä kynnyksellä.”

Tossavaisen mukaan opiskelijoiden mielenterveyspalveluita on ryhdytty uudistamaan, koska 2000-luvulla palveluihin pyrkivien määrä on ylittänyt tarjonnan. Hoitoonpääsyä on joutunut odottamaan erityisesti ruuhkaisella talvikaudella jopa kuukausia.

Hoitoonpääsyn porrastaminen merkitsee sitä, että hoito alkaa terveydenhoitajan arvioinnilla ja mahdollisesti yleislääkärillä käynnillä. Tilannearvion mukaan hoito voidaan siirtää psykologille. Kun on saatu riittävä hoitotulos, hoito- ja seuranta siirtyy terveydenhoitajalle tai yleislääkärille.

”Matalan kynnyksen palveluilla tarkoitetaan siis terveydenhoitajan arviosta käynnistyviä palveluja, joihin kytketään tarpeen mukaan muita työntekijöitä. Näin saadaan palvelut riittämään paremmin. Jo nyt hoitoonpääsyaikaa mielenterveyden eritystyöntekijöille on saatu merkittävästi lyhenemään vuoden takaisesta.”

Terveyspalveluita siirtyy myös verkkoon. Opiskelijoille on tulossa OmaYTHS-portaali, jonne voi kirjata oireita, ja opiskelijan terveydentilaa on helppo seurata. Sähköisissä terveyskyselyissä tullaan selvittämään aiempaa tarkemmin mielen hyvinvointia ja tarjotaan tietoa tai oma apu -ohjelmia. Videolta saa apua muun muassa jännittämiseen.

Eri mielenterveyden häiriöiden esiintyvyys nuorilla prosentteina

 Jokin mielenterveyden häiriö 20–25 pros.

 Mielialahäiriöt 10–15 pros. (näistä vakava masennustila 5–8 pros.)

 Ahdistuneisuushäiriöt 5–15 pros.

 Sopeutumishäiriöt 5 pros.

 Päihdehäiriö 5–10 pros.

 Käytöshäiriö 5–10 pros.

 Tarkkaavaisuushäiriö 3–6 pros.

 Laihuushäiriö <1 pros.

 Ahmimishäiriö 2–5 pros.

 Psykoosit 1–2 pros.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • YTHS
 • opiskelijat
 • Mielenterveys

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Suomalaiselokuvalle palkinto Cannesissa, tekijät löivät ylävitosia ja Oscar-voittajakin kehui –”On tämä huikea juttu”

  6. 6

   Kolmen miehen joukkue nosti Helsingin rannoilta yhdessä yössä 29 eri kalalajia – Testaa HS:n kalatestillä, kuinka monta suomalaiskalaa itse tunnistat

  7. 7

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  8. 8

   Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

  9. 9

   Merkel pesi Trump-jälkipyykkiä olutteltassa – ”Euroopan on nyt pärjättävä omillaan”

  10. 10

   Tällaisia ovat teini-iän nolot päiväkirjat, joita luetaan nyt ääneen ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  4. 4

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  5. 5

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  8. 8

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  9. 9

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  10. 10

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  8. 8

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää