Hyvinvointi

Apobase-voiteita vedetään myynnistä: ”Olemme syvästi pahoillamme”

Lääkeyritys Actavis keskeytti tiettyjen Apobase-perusvoiteiden myynnin allergisten reaktioiden takia.

Suomalaiset ihotautilääkärit vaativat Apobase-nimisen perusvoiteen tuoreiden tuote-erien vetämistä pois markkinoilta, koska voiteen käyttö on aiheuttanut useita allergisia iho-oireita eri puolilla Suomea. Keskiviikkoiltana Actavis-lääkekonsernin Suomen-tytäryhtiö ilmoitti keskeyttäneensä tiettyjen perusvoiteiden myynnin.

Myynnistä vedetään Apobase Oily Creme, Creme ja Lotion -perusvoiteet. Yrityksen tiedotteen mukaan tarkkaa syytä ihoreaktioihin ei tiedetä, mutta niiden aiheuttajaksi epäillään säilöntäaineen koostumusta.

”Tuotekehitysyksikkömme on jo aloittanut toimenpiteet säilöntäaineen vaihtamiseksi”, toimitusjohtaja Christian Jönsson kertoo tiedotteessa.

”Olemme syvästi pahoillamme potilaille aiheutuneista ihoreaktioista”, Jönsson kirjoittaa.

”Havaintoja on tullut kymmenittäin parin viikon aikana. Voide on tällä hetkellä kaikkein keskustelluin aihe ihotautilääkäreiden sisäisessä netissä. Allergisia reaktioita on raportoitu kaikista yliopistosairaalapiireistä”, mikkeliläinen ihotautilääkäri Raimo Suhonen sanoo.

Reaktiot näkyvät vihaisena punoituksena iholla. Iho voi vetistellä ja kutista. Oireet voivat Suhosen mukaan olla hankalia, mutta ne eivät ole hengenvaarallisia.

Jos oireita tulee, ihovoiteen käyttö on heti lopetettava. Ärtynyttä ihoa hoidetaan kortisonilla. Lievempään ihottumaa voi hoitaa apteekista saatavalla reseptittömällä tuotteella. Vakavammat reaktiot voivat tarvita reseptilääkkeitä ja suun kautta otettavaa kortisonia.

Suhonenkin epäilee aiheuttajaksi säilöntäainetta.

”Voiteissa voi olla väärää säilyteainetta. Aiheuttajan jäljittäminen on hankalaa, koska säilyte voi olla peräisin alihankkijalta, joka puolestaan on käyttänyt toista alihankkijaa. Lääkemarkkinoilla tämä on yleistä. Ketjun latvassa olevilla tuottajilla voi olla erilaiset säännöt kuin eurooppalaisilla tuottajilla.”

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes lähetti Apobase-ihonhoitotuotteita markkinoivalle Actavis-lääkekonsernin Suomen-tytäryhtiölle pyynnön selvittää Apobaseen kohdistuvat epäilyt.

”Olemme saaneet poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja lääkäreiltä Apobase-tuotteista muutaman päivän sisällä ja suhtaudumme tähän vakavasti. Lähetimme kuulemispyynnön yritykselle maanantaina. Heillä on aikaa vastata asiaan ensi viikkoon saakka. Jos tuote on lainsäädännön vastainen, voimme määrätä sen poistettavaksi markkinoilta”, ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen Tukesista sanoo.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tukes
 • Iho
 • Allergia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

  6. 6

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  7. 7

   BBC: 10-vuotias raiskauksen uhri synnytti lapsen Intiassa – korkein oikeus oli evännyt tytöltä mahdollisuuden aborttiin

  8. 8

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  9. 9

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  10. 10

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää