Hyvinvointi

Antibioottien käyttö uhkaa paisua tappavaksi ilmiöksi – näin vältät turhat kuurit

Sanotaan, että antibiootteja ei pitäisi syödä turhaan, sillä liikakäyttö synnyttää vastustuskykyisiä superbakteereja. Mutta miten antibioottikuurit ja niiden haitat voi välttää?

Liikakäyttö aiheuttaa muun muassa astmaa, suolistosairauksia ja lihomista. Jos suurkulutus jatkuu, jopa kymmenien miljoonien ihmisten henki saattaa olla vaarassa.

Nyt ei puhuta päihteistä vaan antibiooteista.

Kun antibiootit otettiin 1940-luvulla käyttöön, maailma mullistui. Selvästi aiempaa harvempi kuoli keuhkokuumeeseen, tuberkuloosiin, synnytyksiin tai tavallisten flunssien jälkitauteihin.

Nyt maailma on jälleen vaarassa palata toista maailmansotaa edeltäneelle ajalle. Ongelman nimi on antibioottiresistenssi, joka uhkaa paisua maailmanlaajuiseksi tappavaksi ilmiöksi. Isobritannialaiset tutkijat ovat arvioineet, että jos antibioottien holtittomaan käyttöön ei puututa, antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit tappavat vuonna 2050 enemmän ihmisiä kuin syöpä.

Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen on sitä mieltä, ettei kauhukuva ole liioiteltu. Vuosi vuodelta yhä ­useampien antibioottien teho heikkenee.

”Antibioottiresistenttien bakteerien torjuminen ei onnistu enää, kun ne ovat jo levinneet. Asiaan pitää puuttua nyt. Viime vuonna jopa USA:n presidentti otti asiaan kantaa.”

Kun antibiootteja käytetään paljon ja hygieniasta piitataan vähän, syntyy niin sanottuja superbakteereita. Ne ovat mutaation kokeneita mikrobeja, jotka selviävät hengissä niihin aiemmin tepsineiden antibioottien tappoyrityksistä.

”Ne eivät ole sen sairastuttavampia kuin muut bakteerit, mutta niille ei ole hoitovaihtoehtoja”, kertoo THL:n bakteeri-infektiot-yksikön päällikkö Jari Jalava.

Suurin ongelma resistentit bakteerit ovat sairaaloissa. Infektioiden hoitaminen vaikeutuu ja hoitoajat pitkittyvät. Jos leikkauksessa annettava anti­biootti ei tehoakaan, ihminen voi vaarallisimmillaan saada jopa tappavan verenmyrkytyksen.

”Antibiootit ovat mahdollistaneet nykyaikaisen elinsiirtokirurgian ja syöpäpotilaiden intensiivihoidot, ja niihin pitää suhtautua kuin katoavaan luonnonvaraan. Antibiootteja ei pidä käyttää turhaan, vaan ne pitää säästää niille, jotka niitä oikeasti tarvitsevat”, kertoo infektiolääkäri, Helsingin yliopiston dosentti Anu Kantele.

Varoittavin esimerkki antibioottiresistenssistä on Intia, jossa noin 600 miljoonaa ihmistä elää ilman vessaa ja jossa anti­biootteja voi ostaa ilman reseptiä. Intiassa kuolee vuosittain pelkästään noin 60 000 vauvaa, jotka ovat saaneet anti­biootteja sietävän bakteerin.

Suomessa antibioottien teho on moniin maihin verrattuna hyvä. Vuonna 2012 arvioitiin, että Suomessa kuolee vuosittain 700–800 sairaalainfektion saanutta, jotka olisivat selvinneet sairaudestaan ilman superbakteeria. Hyvää tilannetta selittää sairaalahygienia ja se, että anti­biootteja määrätään maltillisesti.

”Me käymme nyt rikkaissa länsimaissa viivytystaistelua, jolla yritetään voittaa aikaa, kunnes uusia antibiootteja kehitetään. On jo tiettyjä bakteeriryhmiä, joiden kohdalla tunnelissa näkyy valoa. Intian kaltaisten maiden suhteen olen pessimistinen”, Jari Jalava sanoo.

Jos ihmiskunnan tulevaisuus ei vielä saa huolestumaan antibioottien käytöstä, tavallisella ihmisellä on toinenkin syy pyrkiä vähentämään antibioottien käyttöä: suolistobakteerit. Jokainen antibioottikuuri tappaa suolistosta myös hyviä bakteereita, jolloin saattaa syntyä dysbioosiksi kutsuttu tila. Siinä suoliston mikrobisto on yksipuolistunut ja haitalliset bakteerit ovat vallanneet tilaa.

”Suolen seinämän sisälle syntyy tulehdustila. Se vaikuttaa koko elimistöön, ja se on yhdistetty lukemattomiin sairauksiin, kuten tyypin 1 ja 2 diabetekseen, Crohnin tautiin, allergiseen nuhaan ja keliakiaan”, Huovinen kertoo. Huovisen mukaan Suomessa on todennäköisesti satojatuhansia ihmisiä, jotka kärsivät tulehdustilan aiheuttamista sairauksista.

Uhkakuvista huolimatta antibiootteja on syytä käyttää tarvittaessa. Lääkärin määräämä kuuri pitää syödä, sillä kohtalokkaimmillaan infektio voi olla tappava.

Näin vähennät todennäköisyyttäsi sairastua antibioottihoitoa vaativiin sairauksiin:

1. Hiero saippuaa 20 sekuntia

Suomalaiset syövät vuosittain noin kolme miljoonaa antibioottikuuria. Niistä valtaosa määrätään tavallisten flunssien jälkitauteina syntyneisiin korva-, nielu- ja poskiontelontulehduksiin.

Flunssilta ei voi täysin välttyä, mutta niiden torjuntaan on yksi helppo keino: käsien huolellinen saippuapesu. Saippuaa kannattaa hieroa käsiin vähintään 20 sekuntia.

”Sarsin yhteydessä tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että tartunnat vähenivät 50 prosenttia, kun ihmiset pesivät kädet vähintään kymmenen kertaa päivässä”, kertoo bakteeriopin professori Pentti Huovinen.

Silti moni jättää kädet pesemättä. Kun amerikkalaistutkijat tarkkailivat ihmisiä julkisissa vessoissa, he huomasivat, että 15 prosenttia livisti ulos kastelematta käsiään.

2. Valitse lapselle pieni hoitoryhmä

Mitä pienemmässä ryhmässä lasta hoidetaan, sitä pienempi hänen sairastumisriskinsä on. Päiväkotilapset sairastavat arviolta kaksi tai jopa kolme kertaa useammin kuin kotona tai perhepäivähoidossa olevat.

Käytännössä useimmat vanhemmat eivät pysty valitsemaan, kuinka isossa ryhmässä lapset hoidetaan. Jos Pentti Huovinen saisi päättää, päiväkotien ryhmäkoot olisivat huomattavasti nykyisiä pienempiä.

”Suuret ryhmät ovat anti­bioottiresistenttien bakteerien hautomoita, ja siksi näen hyvänä vaihtoehtona 4–5 lapsen ryhmän. Valitettavasti se, mikä ei ole silmissä, ei ole mielessä. Jos vastustuskykyiset bakteerit olisivat näkyviä, päiväkotiryhmien kokoon haluttaisiin käyttää aivan eri tavalla rahaa.”

Taudit leviävät päiväkodeista ympäröivään maailmaan. Vaikutusta kuvaa hyvin pneumokokki-rokote: kun lapset rokotetaan pneumokokkia vastaan, vanhusten keuhkokuumeet vähenevät.

3. Kuulostele, kuinka tauti etenee

Jos lääkäri määrää antibioottikuurin, se pitää syödä, sillä bakteeritulehdus voi olla hoitamattomana tappava.

Totuus kuitenkin on, että kuureja määrätään etenkin hengitystieinfektioihin turhaan.

On arvioitu, että jopa puolet kuureista määrätään virusinfektioihin. Niihin antibiootit eivät pure. Suuri lukema johtuu sitä, että useimpien bakteeri-infektioiden toteamiseen ei ole olemassa nopeaa testiä.

”Toivomukseni kaikille keksijöille on, että virus- ja bakteeri-infektioiden tunnistamiseksi kehiteltäisiin testi, jolla saataisiin tulos heti. Silloin lääkäri voisi todeta, että potilaalla on rinovirus, johon antibiootit eivät tehoa. Arvaukseni on, että tällaisen testin avulla jopa puolet antibioottien käytöstä loppuisi siihen paikkaan”, Huovinen sanoo.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Heikki Irjalan mukaan noin puolet välikorvantulehduksista paranisi ilman antibiootteja. Jos korvatulehdukseen ei liity kovaa kuumetta tai rajuja oireita ja kipulääkkeet auttavat, vaivaa ei ole pakko hoitaa antibiooteilla saman tien.

”Jos yleistila on hyvä, siitä ei ole vaaraa, että korvakivun kanssa odottelee 2–3 päivää ennen lääkärille tuloa. Silloin on tärkeää käyttää hyvää kipulääkitystä.”

Myös poskiontelontulehduksia diagnosoidaan turhaan. Tavallinen flunssa voi aiheuttaa paineentunnetta.

”Jos ei ole pahoja yleisoireita, flunssaan liittyvän poskiontelo-oireilun kanssa voi odotella 2–3 päivää tai jopa pidempäänkin, jos kyse on aikuisesta, joka pystyy itse arvioimaan tilanteensa.”

4. Torju virtsatieinfektio

Lähes kaikki naiset saavat jossain vaiheessa elämäänsä virtsatietulehduksen. Kirvely ei kuitenkaan aina ole tulehduksen merkki.

”Etenkään estolääkitystä ei pidä aloittaa kevyin perustein, koska sitä käytettäessä voi päästä kehittymään resistenttejä kantoja”, kertoo urologian erikoislääkäri Anna-Kaisa Pere.

Toistuvia tulehduksia voi yrittää ehkäistä karpalo- ja maitohappobakteerivalmisteilla. Riskiä saattaa pienentää se, että käy virtsaamassa ennen seksiä tai pian sen jälkeen. Lisäksi virtsatessa pitää istua rennosti, jotta rakko tyhjentyy kunnolla.

Näin estät superbakteerien leviämisen:

1. Varo matkaripulia

Varmimmin antibiooteille vastustuskykyisen bakteerin saa lämpimistä maista, etenkin Intian niemimaalta.

Infektiolääkäri, dosentti Anu Kantele kertoo, että 20–60 prosenttia Etelä-Aasiassa, Kaakkois-Aasiassa, Afrikassa tai Etelä-Amerikassa käyneistä matkailijoista tuo tuliaisena antibiooteille vastustuskykyisen ESBL-suolistobakteerin. Jos reissussa sairastuu ripuliin ja syö siihen anti­biootteja, riski moninkertaistuu. Kantelen johtamassa tutkimuksessa kävi ilmi, että Intiassa ripuliin antibioottikuurin syöneistä suomalaisista 80 pronsettia kantoi ESBL-bakteereita.

Yleensä suolistoon asettunut ESBL ei aiheuta oireita, ja se katoaa elimistöstä muutamassa kuukaudessa. Joskus se voi aiheuttaa huonosti paranevan virtsatietulehduksen tai jopa verenmyrkytyksen. Ongelmia syntyy, jos kantaja levittää bakteerin sairaalaan tai jos hän sairastuu itse vakavasti tai joutuu leikkaukseen. Tällöin bakteeri voi aiheuttaa infektion, joka ei paranekaan tavalliseen tapaan antibiooteilla.

Paras tapa välttää superbakteerit on hyvä hygienia. Jos matkustat Intian tai Vietnamin kaltaisiin maihin, pese kädet huolellisesti saippualla ja vältä kypsentämättömiä vihanneksia, pullottamatonta vettä, jääpaloja, seissyttä ruokaa sekä kylmää lihaa, mereneläviä ja kananmunia.

Jos saat kaikesta huolimatta vatsataudin, antibiootit kannattaa yleensä jättää apteekkiin.

”90 prosenttia matkaripulista on lievää, ja yleensä ripuli paranee itsestään muutamassa päivässä. Kuumeettomaan tautiin voi käyttää tilapäishoitona loperamidia”, Kantele neuvoo.

Antibiootteja hän suosittelee lääkärin määräyksestä vain niille, joiden yleistila on huono, ripuliin liittyy korkeaa kuumetta tai verisiä ulosteita tai joilla ripuli voi pahentaa jotakin perussairautta.

2. Lihalle oma leikkuulauta

Jos samalla leikkuulaudalla tai veitsellä leikataan ensin raakaa lihaa ja sitten salaattiin tulevaa kurkkua, ruokailijan suolistoon saattaa päätyä antibioottiresistenttejä bakteereita. Niitä on löydetty etenkin ulkomaisen broilerin lihasta. Myös suomalaisesta lihasta löytyy toisinaan antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita. Evira tutki viime vuonna 275 sianlihanäytettä, joista suurin osa oli kotimaisia. Niistä kuudesta löytyi MRSA-bakteeri.

Näin suojaat suolistoasi:

1. Syö terveellisesti

Mitä monipuolisempi suoliston mikrobisto on, sitä paremmin se todennäköisesti toipuu antibioottikuurin aiheuttamista tuhoista. Suolistobakteerien hyvinvointia tukevat ne kuuluisat terveelliset elämäntavat: syö paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä vältä punaista lihaa, kovaa rasvaa ja nopeita hiilihydraatteja, kuten valkoista vehnää ja sokeria.

2. Harkitse probiootteja

Probiootit ovat bakteeri- tai hiivavalmisteita, jotka edistävät hyvien bakteerien kasvua. Probioottivalmisteilla voi ehkäistä antibioottien aiheuttamaa ripulia, ja niitä suositellaan etenkin lasten antibioottiripulin ehkäisyyn. Probiooteista tunnetuimpia ovat maitohappobakteerit, mutta mikrobiston tukemiseen voi kokeilla myös oluthiivavalmisteita.

3. Anna lapsen tonkia maata

Ihmisen immuunijärjestelmä kehittyy erityisesti ensimmäisen elinvuoden aikana. Jos suoliston mikrobilajisto köyhtyy tuolloin antibioottien vuoksi, muun muassa aller­gian ja ylipainon riski kasvaa. Kuurien aiheuttamaa vahinkoa voi yrittää korjata monipuolistamalla lapsen saamia bakteereita: anna lapsen rapsuttaa eläimiä, tonkia maata ja syödä mustikoita suoraan puskasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Antibiootit
 • Superbakteerit
 • vastustuskyky
 • bakteerit
 • Kansanterveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  3. 3

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  9. 9

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää