Valikko
Hyvinvointi

Yli kolme litraa vettä päivässä on liikaa – vesipullosta hörppimisen sijaan tulisi juoda janoon

Huippumaratoonarit juovat nyt niukasti, mutta kuntojuoksijan ei kannata pyrkiä samaan, kertoo liikuntafysiologian professori.

Katri Kallionpää HS

Alituinen vesipullon kanniskelu ja veden hörppiminen on täysin tarpeetonta. Jano kertoo ihmiselle, milloin hänen on syytä juoda, kertoo Medical News Today.

Artikkeli kyseenalaistaa erityisesti anglosaksisessa maailmassa tunnetun säännön, jonka mukaan vettä tulisi juoda kahdeksan lasillista päivässä. Niin sanottu 8 x 8 -sääntö tarkoittaa kahdeksaa kahdeksan unssin annosta eli yhteensä 1,8 litraa nestettä. Määrä ei kuitenkaan perustu sivuston mukaan minkäänlaiseen tieteelliseen näyttöön.

Suomessa vähäisempää nesteytystä on alettu suosia ainakin urheilijoiden keskuudessa. ”Huippumaratoonareilla suuntana on, että nestettä juodaan maratonin aikana niukasti”, kertoo Jyväskylän yliopiston liikuntafysiologian professori Antti Mero.

Hän tähdentää, että tämä on poikkeuksellista, eikä tavallisen kuntoilijan kannata pyrkiä samaan. Huippujuoksija juoksee maratonin parissa tunnissa. Jos juoksu kestää pidempään, sen aikana pitäisi Meron mukaan juoda useita litroja urheilujuomaa.

Suomessa suositellaan juomaan ruuan kanssa kolme lasillista vettä tai vähärasvaista maitoa päivittäin. Lasten ja aikuisten tulisi juoda litra, vanhusten 1,5 litraa ja imettävien äitien 1,6–1,7 litraa nestettä vuorokaudessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan Heli Kuusipalon mukaan hien, hengityksen, virtsan ja ulosteiden mukana kehosta poistuu keskimäärin 1,5 litraa nestettä vuorokaudessa. ”Sen verran ihminen saa nestettä yleensä aterioista, jos hän juo aterioiden yhteydessä suositusten mukaisen määrän nestettä.”

Voiko ihminen sitten juoda liikaa?

Kyllä voi, Kuusipalo toteaa. Tarkkaa riskirajaa hän ei kuitenkaan voi määritellä, sillä se riippuu ihmisen koosta, fyysisestä aktiivisuudesta ja esimerkiksi ilman lämpötilasta.

Yli kolmen litran juominen vuorokaudessa on Kuusipalon mukaan normaalioloissa jo liikaa. ”Vaarana on, että kivennäistasapaino häiriintyy”, Kuusipalo toteaa.

Nopea, liiallinen juominen saattaa johtaa hyponatremiaan eli ”vesimyrkytykseen”, jossa kehon natriumpitoisuus pienenee. Tila voi pahimmillaan aiheuttaa ärtyisyyttä, sekavuutta, tajuttomuutta ja jopa hengenvaaran.

Entä kun kyse on urheilijasta, joka treenaa vaikkapa pitkän matkan juoksua?

Antti Meron mukaan urheilijoille suositellaan nyrkkisääntönä nestettä vähintään kaksi litraa vuorokaudessa. ”Se vaihtelee kuitenkin paljon lajista riippuen”, Mero sanoo.

”Kestävyysurheilussa nestettä menetetään paljon ja aineenvaihdunta on rajua. Toisaalta kymmenottelussa kilpaillaan useimmiten lämpimissä olosuhteissa, jolloin nesteen tarve saattaa olla jopa 8–10 litraa vuorokaudessa”, Mero sanoo.

Miten paljon sitten esimerkiksi maratonille osallistuvan kuntoilijan pitäisi juoda?

Määrä vaihtelee Meron mukaan tuntuvasti matkaan käytetyn ajan ja olosuhteiden mukaan.

”Nopeimmat juoksevat maratonin jopa parissa tunnissa. Heillä nesteytyksen tapa voi olla hyvinkin poikkeava. Suuntana on, että nestettä juodaan niukasti”, Mero kertoo.

Harrastajan ei kuitenkaan kannata ottaa heistä oppia.

”Jos juoksu kestää muutamia tunteja, sen aikana kannattaa juoda muutama litra urheilujuomaa, joka sisältää sekä energiaa antavaa glukoosia että lihasten toimintaa ja aineenvaihduntaa ylläpitävää natriumia”, Mero sanoo.

Myös lämpötila vaikuttaa nestetasapainoon. Maratonit pyritäänkin Meron mukaan nykyisin juoksemaan noin 15 asteen lämmössä, jotta juoksijoille ei tulisi liian suurta nestehukan vaaraa.

”Tavoitteellisen kuntoilijan kannattaa etsiä itselle paras nesteytyksen tapa oman janontunteen, tiedon ja kokemuksen kautta”, Mero sanoo.

Myös talviolosuhteissa liikkujan pitää muistaa juoda riittävästi. Pakkasessa hiihtävän, laskettelijan tai lenkkeilijän kannattaa juoda lämmintä juomaa. Myös helteellä haalea juoma on parasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Urheilu
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   ”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

  7. 7

   Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

  8. 8

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  9. 9

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  10. 10

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää