Valikko
Hyvinvointi

Työikäisten muisti pätkii – syynä voi olla univaje, uupumus tai huono keskittymiskyky

Perusarki saattaa olla aivoille liikaa, sillä ne eivät pysty keskittymään moneen yhtäaikaiseen tehtävään. Neurologi kertoo, milloin huonomuistisuudesta on syytä huolestua.

Puoliso väittää, että olette sopineet ensi viikonlopuksi jotakin ohjelmaa, mutta sinulla ei ole asiasta minkäänlaista muistikuvaa.

Kaupassa törmäät tutunnäköiseen ihmiseen, mutta nimi – se ei muistu mieleen millään.

Kassalla huomaat unohtaneesi hammastahnan, jota alun perin lähdit ostamaan. Sen sijaan kassahihnalta löytyvät kaikki ne ruokatavarat, joita ostat päivittäin, vaikka et oikeastaan pysty palauttamaan mieleen, miten tulit noukkineeksi ne ostoskoriin.

Pätkii pätkii, mutta missä vaiheessa muistihäiriöistä pitäisi huolestua?

Nämä kolme arkista tilannetta eivät vielä anna aihetta suureen huoleen, lohduttaa neurologian professori, ylilääkäri Anne Remes.

Tämän kaltaiset muistihäiriöt ovat hyvin yleisiä. Parin vuoden takaisen suomalaistutkimuksen mukaan joka viides työikäinen kokee erilaisia muistihäiriöitä. Yli 55-vuotiaista niistä kärsii jo joka neljäs.

Kyse ei kuitenkaan yleensä ole muistisairaudesta. ”Alle 65-vuotiailla etenevät muistisairaudet ovat harvinaisia. Dementiaan johtavaa tautia sairastaa 7 000 työikäistä”, Remes kertoo.

Muistamattomuuden taustalla ei sen sijaan välttämättä ole sen kummempaa syytä kuin keskittymisen puute. Pahimmillaan se saattaa kertoa isoistakin asioista, kuten univajeesta, uupumuksesta ja jopa masennuksesta.

Miksi sitten tavalliset, arkipäiväiset asiat eivät pysy päässä?

Remeksen mukaan syynä on tavallisimmin se, että ihminen yrittää tehdä liian monta asiaa yhtä aikaa eikä keskity yhteenkään.

Jos mielessä pyörii kiperä työasia, samaan aikaan lapsi vaatii huomiotasi, yrität laittaa ruokaa pöytään ja puoliso ehdottaa viikonlopuksi jotakin ohjelmaa, ei ole ihme, jos jokin näistä ei jää mieleen.

Aivot eivät Remeksen mukaan toimi niin, että kovin moneen asiaan voisi keskittyä yhtä aikaa. Jos yksi asia vie huomion, muu valuu helposti ohi muistijälkiä jättämättä.

Ne asiat, jotka pystyy tekemään rutiinilla, kuten ruuan laittaminen pöytään, tulevat hoidettua, mutta eivät jätä jälkeä muistiin. Muistamisen kannalta parasta olisi Remeksen mukaan tehdä asiat peräjälkeen keskittyen yhteen asiaan kerrallaan.

Muistamista vaikeuttaa huomattavasti se, jos ihminen kärsii univajeesta.

”Riittävä uni on äärettömän tärkeää aivojen hyvinvoinnille. Tutkimusten mukaan runsaan vuorokauden mittainen valvominen haittaa muistia tuntuvasti. Väsyneet aivot eivät kuljeta viestiä”, Remes sanoo.

Pitkäkestoisen univajeen pysyviä vaikutusta aivoihin ei hänen mukaansa vielä tiedetä.

Sen sijaan selvää tieteellistä näyttöä on siitä, että pitkäaikainen alkoholin tai huumeiden käyttö heikentää muistia. Alkoholi ja huumeet ovat liuottimia, jotka tuhoavat aivosoluja.

Myös jotkut keskushermostoon vaikuttavat kipulääkkeet saattavat heikentää muistia. Samoin jotkut unilääkkeet ja rauhoittavat lääkkeet voivat vaikuttaa muistiin.

Niiden vaikutus ihmisiin on kuitenkin Remeksen mukaan hyvin yksilöllinen. Yksi voi käyttää suuriakin annoksia lääkettä ilman, että sillä on vaikutusta muistiin, toisella pienikin annos voi vaikuttaa paljon. Erityisesti vanhuksilla muistivaikeuksien syynä saattaa olla lääkitys.

”Tästä meillä on verrattain vähän pitävää tutkimusnäyttöä”, Remes sanoo.

Myös niin sanotut nukahtamislääkkeet voivat Remeksen mukaan vaikuttaa hetkellisesti hermostoa lamauttavasti. Siitä, vaikuttaako edellisenä iltana nautittu nukahtamislääke seuraavan päivän muistiin, on Remeksen mukaan hyvin vähän näyttöä. ”Esimerkiksi vanhuksilla se ei ole poissuljettua”, Remes sanoo.

Tavalliset, ilman reseptiä myytävät särkylääkkeet eivät sen sijaan Remeksen mukaan vaikuta muistiin. Melatoniini on aivojen luonnollinen niin kutsuttu pimeähormoni, jolla ei ole muutoin muistia heikentävää vaikutusta. ”Toki jos melatoniinia ottaneena yrittää pysyä hereillä, niin lääkkeen tuoma väsyttävä vaikutus sillä hetkellä vaikuttaa vireyteen ja muistiin. Muistia heikentävää vaikutusta ei kuitenkaan ole enää seuraavana aamuna”, Remes sanoo.

Milloin sitten unohtelu on jo niin vakavaa, että on syytä epäillä muistisairautta?

Remeksen mukaan ensimmäinen hälytysmerkki on se, jos ihminen unohtaa päivittäin tärkeitä asioita, kuten sovittuja tapaamisia, raha-asioiden hoidon tai lääkkeen oton.

”On luonnollista, että uusien asioiden opiskelu, esimerkiksi uuden puhelimen käyttöönotto on iäkkäillä hitaampaa. Mutta jos vanhus ei opi lainkaan käyttämään esimerkiksi uutta pesukonetta, syynä saattaa olla muistisairaus”, Remes toteaa.

Miten muistia voi auttaa?

Remes neuvoo ensiksi tarkistamaan, onko elämässä järkevä rytmi, sopivasti työtä, lepoa, ruokailua, liikuntaa, sosiaalista kanssakäymistä ja virikkeitä. ”Arki ei saisi olla oravanpyörä, jossa vain juostaan. Se vaara uhkaa erityisesti ihmisiä, jotka sanovat aina kyllä, vaikka joskus pitäisi myös osata sanoa ei.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muisti
 • Dementia
 • masennus
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   Enää yksi kilpailija voi estää Saara Aallon X Factor -voiton

  3. 3

   Tikkurilan kokoomus erotti MV-lehden tiedottajan hallituksestaan – pois potkittu aikoo tutkittaa asian laillisuuden poliisilla

  4. 4

   Vakavat betoniongelmat löivät rakennusalan ällikällä – ”En muista, milloin Suomessa olisi purettu noin merkittäviä kohteita”

  5. 5

   Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

  6. 6

   Saara Aalto selviytyi X Factorin finaaliin

  7. 7

   Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

  8. 8

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  9. 9

   Lääkekorvauksen muutos vie minulta aktiivisen elämäni – tiedättekö, miltä tuntuu hyvästellä elämä hitaasti?

  10. 10

   Näin myyt kotisi itse ja säästät jopa tuhansia euroja – Mitä kaikkea asunnon myynnissä kannattaa huomioida?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   Leena Saarinen sai kahdet näyttävät potkut, kunnes osui yrityksellään kultasuoneen – nyt Härkis on miljoonabisnes

  3. 3

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  4. 4

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  5. 5

   Konduktööriä uhattiin veitsellä junassa Pasilassa

  6. 6

   Saara Aalto selviytyi X Factorin finaaliin

  7. 7

   Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

  8. 8

   Onko 5 000 euroa vuodessa liikaa pikkulapsen harrastuksesta?

  9. 9

   Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

  10. 10

   Kaksi ihmistä löytyi surmattuna autosta Paraisilla – Rajavartiolaitos vei poliiseja saareen helikopterilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  8. 8

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  9. 9

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  10. 10

   Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

  11. Näytä lisää