Valikko
Hyvinvointi

Työikäisten muisti pätkii – syynä voi olla univaje, uupumus tai huono keskittymiskyky

Perusarki saattaa olla aivoille liikaa, sillä ne eivät pysty keskittymään moneen yhtäaikaiseen tehtävään. Neurologi kertoo, milloin huonomuistisuudesta on syytä huolestua.

Puoliso väittää, että olette sopineet ensi viikonlopuksi jotakin ohjelmaa, mutta sinulla ei ole asiasta minkäänlaista muistikuvaa.

Kaupassa törmäät tutunnäköiseen ihmiseen, mutta nimi – se ei muistu mieleen millään.

Kassalla huomaat unohtaneesi hammastahnan, jota alun perin lähdit ostamaan. Sen sijaan kassahihnalta löytyvät kaikki ne ruokatavarat, joita ostat päivittäin, vaikka et oikeastaan pysty palauttamaan mieleen, miten tulit noukkineeksi ne ostoskoriin.

Pätkii pätkii, mutta missä vaiheessa muistihäiriöistä pitäisi huolestua?

Nämä kolme arkista tilannetta eivät vielä anna aihetta suureen huoleen, lohduttaa neurologian professori, ylilääkäri Anne Remes.

Tämän kaltaiset muistihäiriöt ovat hyvin yleisiä. Parin vuoden takaisen suomalaistutkimuksen mukaan joka viides työikäinen kokee erilaisia muistihäiriöitä. Yli 55-vuotiaista niistä kärsii jo joka neljäs.

Kyse ei kuitenkaan yleensä ole muistisairaudesta. ”Alle 65-vuotiailla etenevät muistisairaudet ovat harvinaisia. Dementiaan johtavaa tautia sairastaa 7 000 työikäistä”, Remes kertoo.

Muistamattomuuden taustalla ei sen sijaan välttämättä ole sen kummempaa syytä kuin keskittymisen puute. Pahimmillaan se saattaa kertoa isoistakin asioista, kuten univajeesta, uupumuksesta ja jopa masennuksesta.

Miksi sitten tavalliset, arkipäiväiset asiat eivät pysy päässä?

Remeksen mukaan syynä on tavallisimmin se, että ihminen yrittää tehdä liian monta asiaa yhtä aikaa eikä keskity yhteenkään.

Jos mielessä pyörii kiperä työasia, samaan aikaan lapsi vaatii huomiotasi, yrität laittaa ruokaa pöytään ja puoliso ehdottaa viikonlopuksi jotakin ohjelmaa, ei ole ihme, jos jokin näistä ei jää mieleen.

Aivot eivät Remeksen mukaan toimi niin, että kovin moneen asiaan voisi keskittyä yhtä aikaa. Jos yksi asia vie huomion, muu valuu helposti ohi muistijälkiä jättämättä.

Ne asiat, jotka pystyy tekemään rutiinilla, kuten ruuan laittaminen pöytään, tulevat hoidettua, mutta eivät jätä jälkeä muistiin. Muistamisen kannalta parasta olisi Remeksen mukaan tehdä asiat peräjälkeen keskittyen yhteen asiaan kerrallaan.

Muistamista vaikeuttaa huomattavasti se, jos ihminen kärsii univajeesta.

”Riittävä uni on äärettömän tärkeää aivojen hyvinvoinnille. Tutkimusten mukaan runsaan vuorokauden mittainen valvominen haittaa muistia tuntuvasti. Väsyneet aivot eivät kuljeta viestiä”, Remes sanoo.

Pitkäkestoisen univajeen pysyviä vaikutusta aivoihin ei hänen mukaansa vielä tiedetä.

Sen sijaan selvää tieteellistä näyttöä on siitä, että pitkäaikainen alkoholin tai huumeiden käyttö heikentää muistia. Alkoholi ja huumeet ovat liuottimia, jotka tuhoavat aivosoluja.

Myös jotkut keskushermostoon vaikuttavat kipulääkkeet saattavat heikentää muistia. Samoin jotkut unilääkkeet ja rauhoittavat lääkkeet voivat vaikuttaa muistiin.

Niiden vaikutus ihmisiin on kuitenkin Remeksen mukaan hyvin yksilöllinen. Yksi voi käyttää suuriakin annoksia lääkettä ilman, että sillä on vaikutusta muistiin, toisella pienikin annos voi vaikuttaa paljon. Erityisesti vanhuksilla muistivaikeuksien syynä saattaa olla lääkitys.

”Tästä meillä on verrattain vähän pitävää tutkimusnäyttöä”, Remes sanoo.

Myös niin sanotut nukahtamislääkkeet voivat Remeksen mukaan vaikuttaa hetkellisesti hermostoa lamauttavasti. Siitä, vaikuttaako edellisenä iltana nautittu nukahtamislääke seuraavan päivän muistiin, on Remeksen mukaan hyvin vähän näyttöä. ”Esimerkiksi vanhuksilla se ei ole poissuljettua”, Remes sanoo.

Tavalliset, ilman reseptiä myytävät särkylääkkeet eivät sen sijaan Remeksen mukaan vaikuta muistiin. Melatoniini on aivojen luonnollinen niin kutsuttu pimeähormoni, jolla ei ole muutoin muistia heikentävää vaikutusta. ”Toki jos melatoniinia ottaneena yrittää pysyä hereillä, niin lääkkeen tuoma väsyttävä vaikutus sillä hetkellä vaikuttaa vireyteen ja muistiin. Muistia heikentävää vaikutusta ei kuitenkaan ole enää seuraavana aamuna”, Remes sanoo.

Milloin sitten unohtelu on jo niin vakavaa, että on syytä epäillä muistisairautta?

Remeksen mukaan ensimmäinen hälytysmerkki on se, jos ihminen unohtaa päivittäin tärkeitä asioita, kuten sovittuja tapaamisia, raha-asioiden hoidon tai lääkkeen oton.

”On luonnollista, että uusien asioiden opiskelu, esimerkiksi uuden puhelimen käyttöönotto on iäkkäillä hitaampaa. Mutta jos vanhus ei opi lainkaan käyttämään esimerkiksi uutta pesukonetta, syynä saattaa olla muistisairaus”, Remes toteaa.

Miten muistia voi auttaa?

Remes neuvoo ensiksi tarkistamaan, onko elämässä järkevä rytmi, sopivasti työtä, lepoa, ruokailua, liikuntaa, sosiaalista kanssakäymistä ja virikkeitä. ”Arki ei saisi olla oravanpyörä, jossa vain juostaan. Se vaara uhkaa erityisesti ihmisiä, jotka sanovat aina kyllä, vaikka joskus pitäisi myös osata sanoa ei.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muisti
 • Dementia
 • Masennus
 • Työelämä

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  2. 2

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  10. 10

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää