Valikko
Hyvinvointi

Työikäisten muisti pätkii – syynä voi olla univaje, uupumus tai huono keskittymiskyky

Perusarki saattaa olla aivoille liikaa, sillä ne eivät pysty keskittymään moneen yhtäaikaiseen tehtävään. Neurologi kertoo, milloin huonomuistisuudesta on syytä huolestua.

Puoliso väittää, että olette sopineet ensi viikonlopuksi jotakin ohjelmaa, mutta sinulla ei ole asiasta minkäänlaista muistikuvaa.

Kaupassa törmäät tutunnäköiseen ihmiseen, mutta nimi – se ei muistu mieleen millään.

Kassalla huomaat unohtaneesi hammastahnan, jota alun perin lähdit ostamaan. Sen sijaan kassahihnalta löytyvät kaikki ne ruokatavarat, joita ostat päivittäin, vaikka et oikeastaan pysty palauttamaan mieleen, miten tulit noukkineeksi ne ostoskoriin.

Pätkii pätkii, mutta missä vaiheessa muistihäiriöistä pitäisi huolestua?

Nämä kolme arkista tilannetta eivät vielä anna aihetta suureen huoleen, lohduttaa neurologian professori, ylilääkäri Anne Remes.

Tämän kaltaiset muistihäiriöt ovat hyvin yleisiä. Parin vuoden takaisen suomalaistutkimuksen mukaan joka viides työikäinen kokee erilaisia muistihäiriöitä. Yli 55-vuotiaista niistä kärsii jo joka neljäs.

Kyse ei kuitenkaan yleensä ole muistisairaudesta. ”Alle 65-vuotiailla etenevät muistisairaudet ovat harvinaisia. Dementiaan johtavaa tautia sairastaa 7 000 työikäistä”, Remes kertoo.

Muistamattomuuden taustalla ei sen sijaan välttämättä ole sen kummempaa syytä kuin keskittymisen puute. Pahimmillaan se saattaa kertoa isoistakin asioista, kuten univajeesta, uupumuksesta ja jopa masennuksesta.

Miksi sitten tavalliset, arkipäiväiset asiat eivät pysy päässä?

Remeksen mukaan syynä on tavallisimmin se, että ihminen yrittää tehdä liian monta asiaa yhtä aikaa eikä keskity yhteenkään.

Jos mielessä pyörii kiperä työasia, samaan aikaan lapsi vaatii huomiotasi, yrität laittaa ruokaa pöytään ja puoliso ehdottaa viikonlopuksi jotakin ohjelmaa, ei ole ihme, jos jokin näistä ei jää mieleen.

Aivot eivät Remeksen mukaan toimi niin, että kovin moneen asiaan voisi keskittyä yhtä aikaa. Jos yksi asia vie huomion, muu valuu helposti ohi muistijälkiä jättämättä.

Ne asiat, jotka pystyy tekemään rutiinilla, kuten ruuan laittaminen pöytään, tulevat hoidettua, mutta eivät jätä jälkeä muistiin. Muistamisen kannalta parasta olisi Remeksen mukaan tehdä asiat peräjälkeen keskittyen yhteen asiaan kerrallaan.

Muistamista vaikeuttaa huomattavasti se, jos ihminen kärsii univajeesta.

”Riittävä uni on äärettömän tärkeää aivojen hyvinvoinnille. Tutkimusten mukaan runsaan vuorokauden mittainen valvominen haittaa muistia tuntuvasti. Väsyneet aivot eivät kuljeta viestiä”, Remes sanoo.

Pitkäkestoisen univajeen pysyviä vaikutusta aivoihin ei hänen mukaansa vielä tiedetä.

Sen sijaan selvää tieteellistä näyttöä on siitä, että pitkäaikainen alkoholin tai huumeiden käyttö heikentää muistia. Alkoholi ja huumeet ovat liuottimia, jotka tuhoavat aivosoluja.

Myös jotkut keskushermostoon vaikuttavat kipulääkkeet saattavat heikentää muistia. Samoin jotkut unilääkkeet ja rauhoittavat lääkkeet voivat vaikuttaa muistiin.

Niiden vaikutus ihmisiin on kuitenkin Remeksen mukaan hyvin yksilöllinen. Yksi voi käyttää suuriakin annoksia lääkettä ilman, että sillä on vaikutusta muistiin, toisella pienikin annos voi vaikuttaa paljon. Erityisesti vanhuksilla muistivaikeuksien syynä saattaa olla lääkitys.

”Tästä meillä on verrattain vähän pitävää tutkimusnäyttöä”, Remes sanoo.

Myös niin sanotut nukahtamislääkkeet voivat Remeksen mukaan vaikuttaa hetkellisesti hermostoa lamauttavasti. Siitä, vaikuttaako edellisenä iltana nautittu nukahtamislääke seuraavan päivän muistiin, on Remeksen mukaan hyvin vähän näyttöä. ”Esimerkiksi vanhuksilla se ei ole poissuljettua”, Remes sanoo.

Tavalliset, ilman reseptiä myytävät särkylääkkeet eivät sen sijaan Remeksen mukaan vaikuta muistiin. Melatoniini on aivojen luonnollinen niin kutsuttu pimeähormoni, jolla ei ole muutoin muistia heikentävää vaikutusta. ”Toki jos melatoniinia ottaneena yrittää pysyä hereillä, niin lääkkeen tuoma väsyttävä vaikutus sillä hetkellä vaikuttaa vireyteen ja muistiin. Muistia heikentävää vaikutusta ei kuitenkaan ole enää seuraavana aamuna”, Remes sanoo.

Milloin sitten unohtelu on jo niin vakavaa, että on syytä epäillä muistisairautta?

Remeksen mukaan ensimmäinen hälytysmerkki on se, jos ihminen unohtaa päivittäin tärkeitä asioita, kuten sovittuja tapaamisia, raha-asioiden hoidon tai lääkkeen oton.

”On luonnollista, että uusien asioiden opiskelu, esimerkiksi uuden puhelimen käyttöönotto on iäkkäillä hitaampaa. Mutta jos vanhus ei opi lainkaan käyttämään esimerkiksi uutta pesukonetta, syynä saattaa olla muistisairaus”, Remes toteaa.

Miten muistia voi auttaa?

Remes neuvoo ensiksi tarkistamaan, onko elämässä järkevä rytmi, sopivasti työtä, lepoa, ruokailua, liikuntaa, sosiaalista kanssakäymistä ja virikkeitä. ”Arki ei saisi olla oravanpyörä, jossa vain juostaan. Se vaara uhkaa erityisesti ihmisiä, jotka sanovat aina kyllä, vaikka joskus pitäisi myös osata sanoa ei.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muisti
 • Dementia
 • Masennus
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  2. 2

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  3. 3

   Ministeri Berner perui osallistumisensa Ylen suoraan lähetykseen

  4. 4

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Syyria ei riitä Venäjälle – Putin hakee nyt jalansijaa myös Libyassa ja Palestiinassa

  7. 7

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  8. 8

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  9. 9

   Brasiliassa lentokoneturma – Koneessa valtavaa korruptiotutkintaa johtava tuomari

  10. 10

   Meksiko luovutti huumeparoni El Chapon Yhdysvaltoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää