Valikko
Hyvinvointi

Asiantuntijan mukaan suomalaiset ovat huonoja kehumaan lapsiaan – viisi vinkkiä rakentavaan palautteeseen

Väestöliiton Raisa Cacciatoren mukaan kielteinen malli on opittu omilta vanhemmilta: ”Meillä on uskottu siihen, että lapsen moittiminen tekee hänestä vahvemman, paremman ja sisukkaamman.”

Suomalaisilta puuttuu myönteisen kasvatuksen malli ja siksi lapsen kehuminen on meille vaikeaa, sanoo lastenpsykiatri, Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen johtaja Raisa Cacciatore.

Sen sijaan meillä on ollut vallalla rehdin, suoran ja asiallisen kasvattamisen ihanne, jossa ylimääräistä puhetta pidetään turhana mielistelynä ja nuoleskeluna.

”Miksi pitäisi sanoa ääneen sellaista, joka on itsestään selvää. Lapsen kuuluu siivota huoneensa ja tehdä läksynsä. Siitä ei kuulu kehua”, Cacciatore kuvaa.

Kasvattamisen malli on kuitenkin Cacciatoren mukaan muuttumassa hurjaa vauhtia.

”Jokainen vanhempi haluaa olla paras mahdollinen äiti tai isä lapselleen. Siksi vanhoista käyttäytymiskaavoista opetellaan tietoisesti pois. Lähes yksikään nuori isä ei kopioi vanhemmuuden mallia omalta isältään”, Cacciatore sanoo.

Hän kannustaa kasvattajia osallistumaan enemmän lapsen toimintaan, kommentoimaan ja sanoittamaan sitä. Jos lapsen toimintaan reagoidaan vain silloin, kun häntä halutaan ojentaa, lapsi ei saa mallia siitä, miten toisia ihmisiä kehutaan. Mutta hän ei myöskään saa mallia siitä, miten sisäisesti puhutaan itselle kannustavasti ja itseen uskoen.

Sanoittaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että aikuinen havainnoi ja puhuu ääneen siitä, kun lapsi toimii hyvällä tavalla: Hienosti puit tumput ja lakin ja osasit laittaa saappaatkin. Nyt ollaan aikataulussa, onpa meillä hyvä aamu!

Sanoittaminen harjaannuttaa lapsen kielellistä kykyä, mutta myös myönteistä ajattelua. Se tekee hyvää isommallekin lapselle: Arvostan tapaa, jolla teet yhteistyötä luokkakavereittesi kanssa. Olet todella hyvin ottanut matikankurssin hanskaasi!

Miksi sitten suomalaiset eivät osaa kehua lapsiaan?

Cacciatoren mukaan kielteinen malli on opittu vanhemmilta. ”Meillä on uskottu siihen, että lapsen moittiminen tekee hänestä vahvemman, paremman ja sisukkaamman. Jos lapsi epäonnistuu, nuhtelu ohjaa häntä toimimaan seuraavalla kerralla toisin.

Oman lapsen kehumista on pidetty sopimattomana eikä lapsen saavutuksilla ole kuulunut leveillä.

Lasta on myös usein valmistettu etukäteen pettymyksiin, koska sitä on pidetty vastuullisena vanhemmuutena.

Suomalaisten kielteisyydestä on ollut tapana syyttää sota-ajan traumoja, koska nykyisten lasten isovanhemmat ovat vielä kokeneet sodan.

Cacciatore ei hyväksy selitystä: ”Se on mielensäpahoittajan ja ikuisen uhrin puhetta.”

Sotatraumat ovat hänen mukaansa todellisia, mutta niitä on muillakin kansoilla. Ne eivät kelpaa selitykseksi lasten moittimiselle.

Hän uskoo kasvattamisen tavan liittyvän pikemminkin kulttuuriin. Lännessä myönteisyys on hyväksyttyä, idässä nuhteilla kasvattaminen on yleisempää. ”Jo suomenruotsalaiset kehuvat lapsiaan enemmän kuin suomensuomalaiset”, Cacciatore toteaa.

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren viisi vinkkiä:Älä tee näitä virheitä lapsen kanssa!

1. Älä kehu lastasi siitä, että hän on parempi kuin joku toinen. Samalla opetat häntä kadehtimaan.

2. Älä kehu lastasi sanomalla, että hän on maailman kaunein, taitavin tai viisain. Se lannistaa yrittämisen halua, sillä kukaan ei halua riskeerata asemaansa huipulla.

3. Älä koskaan moiti epäonnistumista. Kehu yrittämistä, sitkeyttä, tekemistä tai ideointia. Jos meni pieleen, niin uusi yritys: Varmasti vielä onnistuu.

4. Älä kainostele kehua itseäsi lapsen kuullen: Osasinpa hyvin, kannatti uskaltaa ja taas onnistuttiin! Se antaa hänelle mallin itseluottamuksesta.

5. Älä arvostele ja vertaile muita ihmisiä vaan kehu heitä lapsen kuullen. Se opettaa häntä luottamaan muihin.

HS kertoi torstaina lastenkasvatuksesta laajassa artikkelissa ”Vanhempi, ole kuin et kuulisi kitinää lainkaan – tässä ovat kasvatuksen uudet kymmenen käskyä”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastenkasvatus

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  2. 2

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  10. 10

   ”Hyvä, mutta riittämätön” – kaupan jättien mukaan apteekkiuudistus on maltillinen, mutta askel oikeaan suuntaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää