Valikko
Hyvinvointi

Diabetes lisää riskiä sairastua mielenterveyshäiriöihin – 150 000 suomalaista sairastaa diabetesta tietämättään

Yhteensä jopa puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta.

Diabetekseen liittyy työkyvyttömyyttä jo ennen taudin toteamista. Työterveyslaitoksen koordinoimasta kansainvälisestä tutkimuksesta ilmenee, että diabetekseen sairastuvilla oli verrokkeja enemmän työkyvyttömyyttä jopa kolme vuotta ennen diabetesdiagnoosia.

Seitsemän vuoden seurannassa diabetesta sairastavilla oli keskimäärin 95 työkyvyttömyyspäivää vuodessa. Vertailuryhmässä sairauspoissaolo- ja työkyvyttömyyseläkepäiviä oli 35. Luvut ovat keskiarvoja ja hyvin korkeita, koska keskiarvoon vaikuttavat myös koko vuoden työkyvyttömänä olleet ihmiset.

Työterveyslaitoksen koordinoimassa tutkimushankkeessa seurattiin yhteensä yli 16 000 diabetesta sairastavan työikäisen työkykyä ennen ja jälkeen taudin toteamisen. Tutkimushankkeessa oli analysoitavana suomalainen, ruotsalainen, englantilainen ja ranskalainen kohorttiaineisto.

Suomessa tutkimusta johtaneen tutkimusprofessori Marianna Virtasen mukaan diabetesta sairastaa tällä hetkellä jo lähes puoli miljoonaa suomalaista. Luvussa on mukana 150 000 ihmistä, joiden arvioidaan sairastavan kakkostyypin diabetesta tietämättään. Diabetesta sairastavista lähes 90 prosentilla on tyypin 2 diabetes.

”Diabetes diagnosoidaan usein myöhään. Tutkimuksessa havaittiin, että diabetesta sairastavilla oli oheissairauksia, joista seurasi sairauspoissaoloja töistä. Yksi merkittävimmistä syistä sairauspoissaoloihin olivat mielenterveyshäiriöt”, Virtanen sanoo.

Yleisin mielenterveyshäiriö diabetesta sairastavilla oli masennus.

Diabetesta sairastavilla oli muita suurempi riski myös tuki- ja liikuntaelinsairauksista ja verisuonitaudeista johtuvaan työkyvyttömyyteen.

Heikko sosioekonominen asema vaikuttaa sairastumiseen. Paljon sairastavien elämää varjostavat Virtasen mukaan usein yksinäisyys, työstressi ja epäterveelliset elämäntavat.

Diabetesta sairastavien heikkoon työkyvyn ennusteeseen liittyi myös tupakointia, liikunnan puutetta ja lihavuutta. Kaikkiaan yli kolmanneksella diabetesta sairastavista oli jokin krooninen oheissairaus ja lähes kolmanneksen painoindeksi oli yli 30.

”Kakkostyypin diabeteksen puhkeamiseen vaikuttavat perinnöllinen alttius ja elintavat. Ylipaino lisää sairastumisriskiä”, Virtanen sanoo.

Terveelliset elintavat vähentävät riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, mutta diabetesta sairastavien joukossa on myös normaalipainoisia ja terveydestään huolehtivia ihmisiä. Heillä suurin riskitekijä saattaa olla geneettinen perimä.

Diabetesta sairastavien riski päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle oli kolminkertainen vertailuryhmään verrattuna. Tämäkin riski selittyi suurelta osin oheissairauksilla, kuten mielenterveyden häiriöillä, tuki- ja liikuntaelinsairauksilla ja sydän- ja verisuonitaudeilla.

Tutkimukseen osallistuneista eri maissa 6–7 prosenttia oli joutunut työkyvyttömyyseläkkeelle. Tutkimukseen osallistuneita seurattiin neljästä viiteen vuotta. Suomessa seuranta-aika oli vuodesta 2005 vuoteen 2009.

Virtasen mukaan diabeteksen aiheuttamia haittoja voitaisiin vähentää ennaltaehkäisevällä työllä.

”Ihmisiä pitäisi ohjata terveelliseen elämään. Oheissairaudet, kuten masennus, on tärkeää tunnistaa ja hoitaa. Työstressiä pitäisi helpottaa, ja tukitoimia voitaisiin lisäksi kohdentaa yksinäisille ihmisille. Matalassa ammattiasemassa olevilla ja maahanmuuttajataustaisilla on paljon sairauksia, joten he kaipaavat tukea.”

Suomessa tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia ja Työsuojelurahasto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Diabetes
 • Masennus
 • Terveys
 • Mielenterveys

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää