Valikko
Hyvinvointi

Lihomisriski kasvaa tietyissä elämän­tilanteissa – ne tunnistamalla voi välttää painon kertymisen, sanoo asiantuntija

Tutkimusten mukaan suomalaisaikuiset kerryttävät lisäpainoa noin puoli kiloa vuodessa. Kymmenessä vuodessa se tarkoittaa viittä ja kahdessakymmenessä vuodessa kymmentä kiloa.

Kun ravitsemusterapeutilta kysyy parasta laihdutusvinkkiä, vastaus on usein tämä: älä päästä itseäsi lihomaan. Painon pitäminen entisellään on nimittäin huomattavasti helpompaa kuin salakavalasti kertyneiden liikakilojen laihduttaminen. Ja juuri salakavalasti kilot usein kertyvät: Harva ajattelee tarkoituksella lihovansa – niin käy huomaamatta.

Lihavuustutkijat ovat havainneet, että elämässä on tiettyjä vaiheita, jolloin liikakiloja kertyy helposti. Professori Pertti Mustajoen mukaan ne tunnistamalla painonhallinta helpottuu.

 

Opintojen aloittaminen

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan college-opintojen aloittaminen 16-vuotiaana nosti naisopiskelijoiden painoa 2–3 kiloa. Yhtenä syynä pidettiin kotoa muuttoa ja sen vaikutusta ruokailutottumuksiin.

Vaikka Yhdysvalloissa ruokakulttuuri ja opintojen aloitusajat eroavat Suomesta, Mustajoki uskoo, että vastaavissa elämänmuutoksissa, joissa ruokailutavat ja -ajat muuttuvat, kannattaa olla tarkkana myös täällä.

”Kiinnostavaa yhdysvaltalaistutkimuksessa oli se, että tutkittavat oli jaettu kahteen ryhmään: Ne, joille annettiin vaaka ja jotka raportoivat kerran viikossa painonsa tutkijoille, eivät lihoneet toisin kuin se ryhmä, joka ei saanut vaakaa. Tämä on merkki siitä, että kun painonnousun huomaa ajoissa, paino on helppo pitää kurissa ilman sen kummempia laihdutuskuureja”, Mustajoki sanoo.

Mutta eikö painonnousu nuorena ole luonnollista?

”Murrosiässä nuorilla on pieni luonnollinen painonnousun vaihe, joka menee ohi. Mutta täysi-ikäistymisen kynnyksellä jokainen on jo saavuttanut aikuispainonsa”, Mustajoki sanoo.

 

Naimisiinmeno

Suomalaistutkimus on vanha, jo 30 vuoden takaa, mutta siinä saattaa edelleen olla vinha perä: Naimisiinmeno lihottaa miehiä.

”Taustalla on varmasti se ilmiö, että elämä vakiintuu ja ainakin entisaikaan se, että vaimo passasi”, Mustajoki sanoo.

THL:n tutkimuspäällikkö Satu Männistö uskoo, että seurustelu ja vakiintuminen voivat lihottaa suhteen molempia osapuolia.

”On mahdollista, että suhteessa kopioidaan kumppanin ruokatapoja, myös niitä huonoja. Tutkimuksissa on havaittu esimerkiksi sellaista, että naiset syövät isompia annoksia ruokaillessaan miesten seurassa”, Männistö sanoo.

 

Raskaus

Naisten paino nousee luonnollisesti raskauden aikana, mutta vauvakilojen pitäisi hävitä noin vuoden sisällä lapsen syntymästä. Usein näin ei käy. Pertti Mustajoen mukaan suomalaisnaisten lihomisen vaaranpaikka onkin juuri raskaus. Keskimäärin se nostaa naisten painoa pysyvästi kilon tai kaksi.

”On varmasti psykologinen reaktio, että äiti syö lapsen hyväksi tavallista enemmän. Ja toki energian tarve lisääntyy vauvan takia, mutta ylen määrin ei silti tarvitse syödä. Luonto hoitaa asian kertomalla, koska on nälkä ja koska ei”, Mustajoki sanoo.

Jos painoindeksi on normaali eli yli 18,5 ja alle 25, raskausajan normaali painonnousu on 11,5–16 kiloa. Mitä enemmän painoa on, sitä vähemmän se saa nousta raskauden aikana. Synnytyksessä kiloista häviää iso osa, samoin imettäessä. Hiljalleen painon pitäisi palata raskautta edeltäneeseen lukemaan.

Brittitutkimuksen mukaan raskaus lihottaa paitsi naisia, myös miehiä. Syyksi tähän raskauskiloja saaneet miehet kertoivat odotusaikana vietetyn laatuajan: viimeiset kahdenkeskeiset hetket vietettiin syömällä hyvin ja herkuttelemalla.

 

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen nostaa painoa keskimäärin kolme kiloa. Lopettajista 10–20 prosentilla paino nousee jopa 10 kiloa. Mustajoen mukaan syynä tähän on se, että tupakoinnin lopettaminen lisää ruokahalua ja hidastaa ihmisen energian kulutusta levossa.

”Lisäksi moni kaipaa käsille tekemistä, kun enää ei laitetakaan tupakkaa huulille. Silloin tekee helposti mieli laittaa ruokaa suuhun. Siksi painon seuranta on erityisen tärkeää niille, jotka lopettavat tupakoinnin”, Mustajoki sanoo.

 

Ruuhkavuodet

Suomalaistutkimuksissa on havaittu, että pitkät työpäivät altistavat lihomiselle. Kiireinen työelämä yhdistettynä kiireiseen lapsiperheen arkeen lihottaa salakavalasti erityisesti naisia, sanoo THL:n Männistö.

”Jos pitkän työpäivän jälkeen pitää hakea lapset hoidosta ja laittaa ruokaa, ei kiireen keskellä aina jaksa valita syömisiä viisaasti tai lähteä päivän päätteeksi liikkumaan. Myös stressi ja uniongelmat on liitetty lihomiseen”, Satu Männistö sanoo.

 

Ikääntyminen

Ikääntymistä ei voi välttää kukaan, mutta sen mukanaan tuoman painonnousun voi. Tutkimusten mukaan suomalaisaikuiset kerryttävät lisäpainoa noin puoli kiloa vuodessa. Kymmenessä vuodessa se tarkoittaa viittä ja kahdessakymmenessä vuodessa kymmentä kiloa.

Mustajoen mukaan tiukassa istuva väite lepoenergiankulutuksen hidastumisesta ei riitä selittämään vuosien mittaan kertyviä kiloja. Syynä on pääasiassa se, että ihmisten oma aktiivisuus vähenee vanhetessa.

Hiljaiseen painonnousuun on kuitenkin olemassa helppo lääke, jos Mustajoelta kysyy.

”Painoa kannattaa seurata vaa’alla päivittäin tai ainakin kerran viikossa aina samaan aikaan. Pieni korjausliike on helpompi tehdä toisin kuin se urakka, joka on edessä, jos havahtuu painonnousuun vasta viiden tai kymmenen kilon kohdalla.”

Koska ihmisen paino vaihtelee päivittäin yhden–kahden kilon verran, pieniä heilahduksia ei pidä kytätä hysteerisesti. Mustajoki kertoo anopistaan, joka kehitti itselleen yksinkertaisen painonhallintajärjestelmän.

”Hän punnitsi itsensä 50-vuotiaasta saakka joka aamu. Jos vaaka yhtenä aamuna näytti kilon enemmän, hän ei tehnyt mitään. Mutta jos vaaka vielä seuraavanakin aamuna näytti kilon enemmän, hän katsoi tarkemmin, mitä pisti suuhunsa. Anoppi on nyt 90-vuotiaana edelleen hoikka ja hyvinvoiva.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Painonhallinta
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  8. 8

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  9. 9

   Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”

  10. 10

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää