Valikko
Hyvinvointi

Lihomisriski kasvaa tietyissä elämän­tilanteissa – ne tunnistamalla voi välttää painon kertymisen, sanoo asiantuntija

Tutkimusten mukaan suomalaisaikuiset kerryttävät lisäpainoa noin puoli kiloa vuodessa. Kymmenessä vuodessa se tarkoittaa viittä ja kahdessakymmenessä vuodessa kymmentä kiloa.

Kun ravitsemusterapeutilta kysyy parasta laihdutusvinkkiä, vastaus on usein tämä: älä päästä itseäsi lihomaan. Painon pitäminen entisellään on nimittäin huomattavasti helpompaa kuin salakavalasti kertyneiden liikakilojen laihduttaminen. Ja juuri salakavalasti kilot usein kertyvät: Harva ajattelee tarkoituksella lihovansa – niin käy huomaamatta.

Lihavuustutkijat ovat havainneet, että elämässä on tiettyjä vaiheita, jolloin liikakiloja kertyy helposti. Professori Pertti Mustajoen mukaan ne tunnistamalla painonhallinta helpottuu.

 

Opintojen aloittaminen

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan college-opintojen aloittaminen 16-vuotiaana nosti naisopiskelijoiden painoa 2–3 kiloa. Yhtenä syynä pidettiin kotoa muuttoa ja sen vaikutusta ruokailutottumuksiin.

Vaikka Yhdysvalloissa ruokakulttuuri ja opintojen aloitusajat eroavat Suomesta, Mustajoki uskoo, että vastaavissa elämänmuutoksissa, joissa ruokailutavat ja -ajat muuttuvat, kannattaa olla tarkkana myös täällä.

”Kiinnostavaa yhdysvaltalaistutkimuksessa oli se, että tutkittavat oli jaettu kahteen ryhmään: Ne, joille annettiin vaaka ja jotka raportoivat kerran viikossa painonsa tutkijoille, eivät lihoneet toisin kuin se ryhmä, joka ei saanut vaakaa. Tämä on merkki siitä, että kun painonnousun huomaa ajoissa, paino on helppo pitää kurissa ilman sen kummempia laihdutuskuureja”, Mustajoki sanoo.

Mutta eikö painonnousu nuorena ole luonnollista?

”Murrosiässä nuorilla on pieni luonnollinen painonnousun vaihe, joka menee ohi. Mutta täysi-ikäistymisen kynnyksellä jokainen on jo saavuttanut aikuispainonsa”, Mustajoki sanoo.

 

Naimisiinmeno

Suomalaistutkimus on vanha, jo 30 vuoden takaa, mutta siinä saattaa edelleen olla vinha perä: Naimisiinmeno lihottaa miehiä.

”Taustalla on varmasti se ilmiö, että elämä vakiintuu ja ainakin entisaikaan se, että vaimo passasi”, Mustajoki sanoo.

THL:n tutkimuspäällikkö Satu Männistö uskoo, että seurustelu ja vakiintuminen voivat lihottaa suhteen molempia osapuolia.

”On mahdollista, että suhteessa kopioidaan kumppanin ruokatapoja, myös niitä huonoja. Tutkimuksissa on havaittu esimerkiksi sellaista, että naiset syövät isompia annoksia ruokaillessaan miesten seurassa”, Männistö sanoo.

 

Raskaus

Naisten paino nousee luonnollisesti raskauden aikana, mutta vauvakilojen pitäisi hävitä noin vuoden sisällä lapsen syntymästä. Usein näin ei käy. Pertti Mustajoen mukaan suomalaisnaisten lihomisen vaaranpaikka onkin juuri raskaus. Keskimäärin se nostaa naisten painoa pysyvästi kilon tai kaksi.

”On varmasti psykologinen reaktio, että äiti syö lapsen hyväksi tavallista enemmän. Ja toki energian tarve lisääntyy vauvan takia, mutta ylen määrin ei silti tarvitse syödä. Luonto hoitaa asian kertomalla, koska on nälkä ja koska ei”, Mustajoki sanoo.

Jos painoindeksi on normaali eli yli 18,5 ja alle 25, raskausajan normaali painonnousu on 11,5–16 kiloa. Mitä enemmän painoa on, sitä vähemmän se saa nousta raskauden aikana. Synnytyksessä kiloista häviää iso osa, samoin imettäessä. Hiljalleen painon pitäisi palata raskautta edeltäneeseen lukemaan.

Brittitutkimuksen mukaan raskaus lihottaa paitsi naisia, myös miehiä. Syyksi tähän raskauskiloja saaneet miehet kertoivat odotusaikana vietetyn laatuajan: viimeiset kahdenkeskeiset hetket vietettiin syömällä hyvin ja herkuttelemalla.

 

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen nostaa painoa keskimäärin kolme kiloa. Lopettajista 10–20 prosentilla paino nousee jopa 10 kiloa. Mustajoen mukaan syynä tähän on se, että tupakoinnin lopettaminen lisää ruokahalua ja hidastaa ihmisen energian kulutusta levossa.

”Lisäksi moni kaipaa käsille tekemistä, kun enää ei laitetakaan tupakkaa huulille. Silloin tekee helposti mieli laittaa ruokaa suuhun. Siksi painon seuranta on erityisen tärkeää niille, jotka lopettavat tupakoinnin”, Mustajoki sanoo.

 

Ruuhkavuodet

Suomalaistutkimuksissa on havaittu, että pitkät työpäivät altistavat lihomiselle. Kiireinen työelämä yhdistettynä kiireiseen lapsiperheen arkeen lihottaa salakavalasti erityisesti naisia, sanoo THL:n Männistö.

”Jos pitkän työpäivän jälkeen pitää hakea lapset hoidosta ja laittaa ruokaa, ei kiireen keskellä aina jaksa valita syömisiä viisaasti tai lähteä päivän päätteeksi liikkumaan. Myös stressi ja uniongelmat on liitetty lihomiseen”, Satu Männistö sanoo.

 

Ikääntyminen

Ikääntymistä ei voi välttää kukaan, mutta sen mukanaan tuoman painonnousun voi. Tutkimusten mukaan suomalaisaikuiset kerryttävät lisäpainoa noin puoli kiloa vuodessa. Kymmenessä vuodessa se tarkoittaa viittä ja kahdessakymmenessä vuodessa kymmentä kiloa.

Mustajoen mukaan tiukassa istuva väite lepoenergiankulutuksen hidastumisesta ei riitä selittämään vuosien mittaan kertyviä kiloja. Syynä on pääasiassa se, että ihmisten oma aktiivisuus vähenee vanhetessa.

Hiljaiseen painonnousuun on kuitenkin olemassa helppo lääke, jos Mustajoelta kysyy.

”Painoa kannattaa seurata vaa’alla päivittäin tai ainakin kerran viikossa aina samaan aikaan. Pieni korjausliike on helpompi tehdä toisin kuin se urakka, joka on edessä, jos havahtuu painonnousuun vasta viiden tai kymmenen kilon kohdalla.”

Koska ihmisen paino vaihtelee päivittäin yhden–kahden kilon verran, pieniä heilahduksia ei pidä kytätä hysteerisesti. Mustajoki kertoo anopistaan, joka kehitti itselleen yksinkertaisen painonhallintajärjestelmän.

”Hän punnitsi itsensä 50-vuotiaasta saakka joka aamu. Jos vaaka yhtenä aamuna näytti kilon enemmän, hän ei tehnyt mitään. Mutta jos vaaka vielä seuraavanakin aamuna näytti kilon enemmän, hän katsoi tarkemmin, mitä pisti suuhunsa. Anoppi on nyt 90-vuotiaana edelleen hoikka ja hyvinvoiva.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Painonhallinta
 • Terveys

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  3. 3

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  6. 6

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  7. 7

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  8. 8

   Kristilliset piilottivat neljä ehdokasta vaalimainoksistaan Helsingissä: yksi kirjoitti ”matuvyörystä” ja juutalaisten tekemästä kansanmurhasta

  9. 9

   Republikaanit lykkäsivät Obamacare-äänestystä – Trump uhkailee pitävänsä Obamacaren voimassa, ellei homma etene

  10. 10

   Leipäjonot venyneet Kelan tukiongelmien takia – satojen ihmisten jonossa liikkuvat huhut ja neuvot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää