Valikko
Hyvinvointi

Normaalipainoisenkin sisäelimissä voi olla haitallista rasvaa – liikunta auttaa, vaikka ei laihduttaisi

Haitallinen keskivartalorasva voi olla normaalipainoisenkin riesa. Onneksi intervallitreeni puree sisäelinten rasvaan, myös ilman laihtumista.

Tämän tietävät kaikki: Vyötärölihavuus on vaarallista. Se tarkoittaa rasvan kertymistä keskivartalon alueelle ja etenkin vatsaonteloon, ja se on haitallisempaa kuin muualle kehoon kertyvät kilot.

Useimmat ylipainoon liittyvät terveysriskit aiheutuvat nimenomaan vyötärölihavuudesta. Se moninkertaistaa riskin sairastua aikuistyypin diabetekseen ja altistaa sydäntaudeille, uniapnealle, kihdille sekä monille syöpätyypeille. Vyötärörasva on myös tärkein yksittäinen merkki metabolisesta oireyhtymästä.

Mutta mitä pahamaineinen vyötärörasva oikein on – ja miten sen aiheuttamat terveysriskit voi välttää? Kokosimme tärkeimmät faktat.

Vyötärö kannattaa mitata, mutta luku ei kerro kaikkea 

Vatsaontelon rasva pullistaa vyötäröä. Vyötärön mittaaminen onkin kustannustehokkain tapa tunnistaa sisälmysrasvan liiallinen kertyminen.

Vyötärönympärys mitataan ilman vaatteita lonkan ja kylkiluiden välistä samalla kevyesti ulos hengittäen. Yleensä vyötärölihavuuden rajaksi määritellään naisilla 90 senttimetriä ja miehillä 100 senttimetriä.

Edes vyötärösentit eivät ole aina luotettava mittari, sillä viime kädessä vyötärölihavuuden merkittävimmät terveysvaikutukset liittyvät aineenvaihdunnan monimutkaisiin häiriötiloihin ja maksan rasvoittumiseen. Sisäelinten kuntoa ei pysty aina päättelemään kehon mallista. Ainoa varma keino tunnistaa vyötärölihavuuteen liittyvät terveysriskit on käydä mittauttamassa verenpaine, verensokeri ja kolesteroliarvot.

Viime vuosina suosiotaan kasvattaneet rasvaprosenttimittarit sen sijaan ovat hyödyttömiä, sillä sisälmysrasvan määrää ei voi mitata luotettavasti muuten kuin kurkistamalla elimistön sisään. Se onnistuu ainoastaan laboratoriomenetelmillä.

Myös normaali­painoisella voi olla vyötärörasvaa 

Monet ylipainoon liittyvät terveysriskit ovat nimenomaan vyötärölihavuuden aiheuttamia. Takamuksiin ja reisiin kertyvä rasva ei altista ihmistä yhtä vahvasti vakaville sairauksille.

Koska eri ihmisillä on erilainen kehon koostumus, vyötärölihavuutta ei voi nähdä painoindeksistä.

Normaalipainoisella (painoindeksi 18–25) voi olla rasvaiset sisuskalut, ja vastaavasti lievästi ylipainoinen (painoindeksi 25–30) ei välttämättä kärsi vyötärölihavuudesta.

Jos painoindeksiä kuitenkin haluaa tuijottaa, kolmekymmentä on sellainen kriittinen raja, jonka ylittyessä tiedetään melko varmasti, että sisälmysrasvaa on kertynyt vaarallisia määriä.

Tulehdus voi iskeä sisälmysrasvaan 

Rasvakudos ei ole elotonta massaa. Se vaikuttaa monin tavoin kehon hormonitasapainoon ja aineenvaihduntaan. Rasvakudokseen voi myös ajautua tulehdussoluja, jolloin sinne syntyy lievä tulehdusreaktio.

Sisälmysrasva on erityisen aktiivista ja tulehdusherkkää. Tulehdus käynnistyy, kun solujen elinvoimaa ylläpitävien mitokondrioiden toiminta syystä tai toisesta heikentyy. Tällöin rasvasoluja alkaa kuolla ja paikalle ilmestyy tulehdussoluja siivoamaan kuollutta solukkoa pois.

Tässä prosessissa verenkiertoon erittyy haitallisia aineita, jotka voivat vaurioittaa verisuonia ja elimiä.

Tulehdus ei välttämättä tunnu missään. Yleensä se alkaa aiheuttaa ongelmia vasta pitkän ajan kuluttua. Kaikilla ihmisillä rasvakudos ei myöskään tulehdu yhtä herkästi. Syytä tähän ei tiedetä.

Vyötärölihavuudesta johtuvien terveysongelmien ytimessä on yleensä maksan rasvoittuminen. Rasvan tukkima maksa ei kykene säätelemään sokerin- ja rasvantuotantoaan, ja elimistön sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta häiriintyvät. Tämä altistaa ihmisen monille sairauksille.

Perimä, stressi ja yötyö altistavat 

Perimä on tärkein yksittäinen vyötärölihavuudelle altistava tekijä. Jos molemmilla vanhemmilla on paksu vyötärö, myös jälkeläisellä on melko varmasti taipumusta vyötärölihavuuteen. Tällöin ehkäiseviin toimiin kannattaa ryhtyä jo ennen kuin rasvan kerääntyminen alkaa.

Tilastollisesti miehet kärsivät keskivartalolihavuudesta ja metabolisesta oireyhtymästä useammin ja nuorempina kuin naiset. Estrogeenien ansiosta naisilla kehon rasva keskittyy usein vaarattomammille alueille eli pakaroihin ja reisiin. Iän myötä vyötärölihavuus yleistyy niin miehillä kuin naisillakin lähinnä hormonaalisten muutosten takia.

Biologian ohella myös sosiaaliset ja yhteiskunnalliset tekijät vaikuttavat ylipainon ja vyötärölihavuuden esiintyvyyteen. Lihavuudelle voivat altistaa esimerkiksi perhe- ja työ­stressi, pitkään jatkuva yötyö sekä kokemus syrjinnästä.

Vyötärölihavuudella ja masennuksella on yhteys, mutta syytä ei tunneta 

Ylipainon tiedetään olevan yhteydessä masennukseen, mutta syy-seuraussuhdetta ei ymmärretä kovin hyvin. Laajan norjalaisen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ylipainon välinen yhteys vaikuttaisi liittyvän ensisijaisesti juuri vyötärölihavuuteen, ei niinkään korkeaan painoindeksiin.

Tutkijat eivät ole varmoja, aiheuttaako masennus vyötärölihavuutta vai vyötärölihavuus masennusta. Voi hyvin olla, että kyseessä on noidankehä, sillä sekä masennus että vyötärölihavuus aiheuttavat haitallisia hormonaalisia muutoksia ja kohottavat tulehdusarvoja.

Toisaalta osittainen vastaus saattaa piillä myös so­siaalisissa tekijöissä, kuten ylipainoisten kohtaamassa syrjinnässä.

Vyötärölihavuus ei enää lisäänny Suomessa 

Keskivartalolihavuus on yleistynyt Suomessa vuosikymmeniä. Tällä hetkellä miltei joka kolmas suomalainen on vyötärölihava. Mutta hyviäkin uutisia on: Viime vuosina lihomiskehitys on alkanut vähitellen tasaantua. Viimeisimmän FINRISKI-terveystutkimuksen mukaan vyötärölihavien määrä on jopa lievässä laskussa. Myös keskimääräisen vyötärömitan kasvu on pysähtynyt.

Tästä huolimatta vyötärölihavuudesta johtuvien sairauksien hoitokustannukset kasvavat edelleen. Se johtuu muun muassa eliniänodotteen pitenemisestä.

Kansanterveydellisesti katsottuna tehokkain tapa torjua vyötärölihavuuden aiheuttamia terveysongelmia on lasten ylipainon ehkäiseminen. Liikarasvasta on paljon vaikeampaa päästä eroon lapsuuden jälkeen.

Alkoholi ruokkii vyötärörasvaa 

Keittiön puolella vyötärölihavuutta voi ehkäistä parhaiten syömällä terveellisiä määriä monipuolista ruokaa, mutta tutkijat ovat erimielisiä tarkoista ruokavaliosuosituksista. Ilmiselvää on, että runsasta alkoholinkäyttöä tulee välttää. Se altistaa vyötärölihavuudelle, maksasairauksille, diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille.

Vaikka tupakointi ei altista ylipainolle, se lisää sisälmysrasvan osuutta kehon kokonaisrasvasta.

Runsas fruktoosin eli hedelmäsokerin saanti vaikuttaa kiihdyttävän maksan rasvoittumista, joskin tätä koskeva tutkimusnäyttö on paikoin ristiriitaista. Nyrkkisääntönä voidaan joka tapauksessa pitää, että runsaskalorinen roskaruoka kerryttää sisälmysrasvaa. Huonoja hiilihydraatteja ja huonoja rasvoja kannattaa välttää.

 

Liikunta tehoaa, vaikka ei laihtuisi 

Liikunta on tehokkain tapa torjua sekä vyötärölihavuutta että metabolista oireyhtymää, sillä se polttaa sisälmysrasvaa moninkertaisesti nopeammin kuin muuta rasvaa. Liikunta myös aktivoi kehossa monia tulehdusta vähentäviä mekanismeja.

Kiinnostavaa kyllä, liikunnasta on hyötyä vyötärölihavuuden torjunnassa myös ilman laihduttamista, sillä vaikka kilot eivät karisisi, liikunta vähentää sisälmysrasvan suhteellista osuutta kehon kokonaismassasta.

Tutkijat eivät ole varmoja siitä, mikä liikuntamuoto on kaikkein hyödyllisin vyötärölihavuuden torjunnassa. Monien tutkimusten mukaan intensiivinen treeni on tehokkaampaa kuin pelkkä kevyt aerobinen liikunta.

Erityisen hyvin sisälmysrasvaan vaikuttaa purevan intervalliharjoittelu eli juoksu, pyöräily tai muu liikunta, johon sisältyy lyhyitä spurtteja täydellä teholla. Tarkkaa syytä spurttailun tehoon ei tiedetä, mutta ilmeisesti kova rasitus aiheuttaa kehossa rasvanpolttoa kiihdyttäviä muutoksia.

Kannattaa huomata, että rasituksen keskittäminen juuri vyötärön alueelle esimerkiksi vatsalihasliikkeiden avulla ei ole tarpeen. Vatsa- ja selkälihasten vahvistaminen on hyödyllistä muun muassa ryhdin kannalta, mutta sisälmysrasvaa ne eivät polta muita liikuntamuotoja paremmin.

Juttua varten on haastateltu apulaisprofessori Kirsi Pietiläistä Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä ja tutkimusprofessori Tiina Laatikaista Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • sisäelinrasva
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  5. 5

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Kaukolämpöputken rikkoutuminen täytti Mannerheimintien tulikuumasta höyrystä Svenska Teaternin edustalla – Lämpimän käyttöveden jakelussa esiintyy häiriöitä parin korttelin alueella

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Diabeetikko Arto Lukkarin, 53, ei ennustettu elävän yli kolmikymppiseksi – nyt hänet palkittiin sitkeydestä Harvardin yliopiston kunniamitalilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Kaukolämpöputken rikkoutuminen täytti Mannerheimintien tulikuumasta höyrystä Svenska Teaternin edustalla – Lämpimän käyttöveden jakelussa esiintyy häiriöitä parin korttelin alueella

  9. 9

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  10. 10

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää