Valikko
Hyvinvointi

Aurinkoihottuma vaivaa joka viidettä pohjoismaalaista – ihotautilääkäri neuvoo suojautumaan auringonvalolta varsinkin keväällä ja alkukesästä

Loppukesästä iho sietää yleensä valoa paremmin kuin kesän alussa. Jos oireet ovat vaikeita, kannattaa hakeutua ihotautilääkärille. Toisinaan potilas voidaan siedättää valolle.

Auringonpaisteessa tekee mieli nauttia valosta ja lämmöstä, mutta ilo vähenee, jos käsivarsiin ilmestyy pieniä näppyjä.

Jos näin käy, kyse on ehkä monimuotoisesta valoihottumasta. Kansanomaisesti sitä nimitetään aurinkoihottumaksi. Iho on ollut talven ajan vaatteiden suojassa, mutta kun käsivarret paljastaa auringolle, valoon tottumaton iho reagoi näppylöillä.

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamon mukaan jopa viidennes Pohjoismaissa asuvista ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä monimuotoisesta valoihottumasta.

”Kuten nimikin kuvaa, oireet voivat olla moninaisia. Valoihottuma voi nostattaa iholle pieniä punaisia näppylöitä tai laajempia punaisia läiskiä. Joku voi saada vesikelloja tai rakkuloita. Ihottuma nousee useimmiten kasvoille, dekolteealueelle tai käsivarsiin. Iho saattaa kutista voimakkaasti”, Vaalamo kuvailee.

Ihmisillä on eriasteisia oireita. Monesti valoihottumataipumus häviää ikääntyessä, kun iho siedättyy siihen.

Vaalamon mukaan tarkkaa syytä monimuotoiseen valoihottumaan ei tiedetä. Ihottuma ilmaantuu usein muutamassa tunnissa ja kestää joitakin päiviä. Joillekin oireita voi ilmaantua myös viipeellä. Oireet ovat voimakkaita keväällä ja alkukesällä. Loppukesästä iho sietää yleensä valoa paremmin kuin kesän alussa. Jos oireet ovat vaikeita, kannattaa hakeutua ihotautilääkärille. Toisinaan potilas voidaan siedättää valolle.

Valoihottuma on eri asia kuin ihon palaminen. Palaessaan iho saa enemmän ultraviolettisäteilyä kuin se sietää. Iho muuttuu punaiseksi ja vaikeissa tapauksissa iholle kohoaa rakkuloita. Punatukkaisilla, pisamaisilla ja vaaleaihoisilla ihmisillä on muita suurempi riski ihon palamiseen.

Sekä aurinkoihottumaa että palamista kannattaa ehkäistä suojautumalla auringolta vaatetuksella.

”Iho on hyvä suojata päähineellä ja vaatteilla etenkin keväällä ja etelänmatkoilla. Lisäksi kannattaa käyttää aurinkovoiteita. Paikallisesti kutiavaa tai palanutta ihoa voi hoitaa kortisonivoiteilla. Lääkäri voi määrätä myös tehokkaampia hoitoja.”

Aurinkovoiteissa pitää noudattaa pakkauksen ohjeita ja levittää voidetta riittävästi. Jos sitä sipaisee vain vähän, sen teho ei välttämättä vastaa luvattua suojakerrointa. Voidetta lisätään tarpeen mukaan. Silloin suojan pitäisi vaikuttaa.

Reaktioita voi saada myös joistakin kasveista ja lääkkeistä. Jättiukonputkessa on kasvinestettä, joka iholle joutuessaan voi polttaa ihon vaikeasti. Aurinko lisää oireita.

Jotkut antibiootit ja paikallisesti käytettävät tulehduskipulääkkeet herkistävät valolle, jolloin ne voivat laukaista valoihottumaa. Lääkkeiden tuoteselostuksessa yleensä varoitetaan valoaltistuksen mahdollisista seurauksista.

Myös jotkin sairaudet voivat pahentua valon vaikutuksesta. Valo voi laukaista herpeksen tai ruusufinni pahenee. Sen sijaan valo rauhoittaa psoriasista, aknea ja atooppista ihottumaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Aurinkoihottuma
 • Auringonotto

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  6. 6

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  7. 7

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää