Valikko
Hyvinvointi

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raudanpuutos sekoitetaan keskenään – ”Osalla diagnosoiduista potilaista ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa”

Raudanpuutostilaa ei aina osata tutkia oikein, minkä vuoksi se jää diagnosoimatta. Puutos ei välttämättä näy hemoglobiiniarvoissa.

Lääkärit saattavat sekoittaa kilpirauhasen vajaatoiminnan ja raudanpuutoksen keskenään, sanoo sisätautiopin dosentti Esa Soppi. 40 vuoden ajan näiden sairauksien parissa työskennelleen Sopin mukaan tätä tapahtuu usein.

Kummastakin sairaudesta kärsii Suomessa Sopin arvion mukaan noin viisi prosenttia naisista ja prosentti miehistä. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raudanpuutos oireilevat samalla tavalla, mikä saattaa johtaa vääriin diagnooseihin. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi väsymys, käsien kylmyys sekä vapina, lihaskivut, hengenahdistus, levottomuus ja yleiskunnon romahtaminen. Molemmista sairauksista voi seurata myös vakavampia oireita, kuten masennusta tai rytmihäiriöitä.

Sopin mukaan lääkärit diagnosoivat oireet useammin kilpirauhasen vajaatoiminnaksi kuin raudanpuutokseksi.

”Kilpirauhasen vajaatoiminta on ollut oireineen paljon julkisuudessa. Siksi vajaatoiminta tunnetaan paljon paremmin sairautena kuin raudanpuutos. On tärkeää, että hoidetaan oikeaa sairautta, johon kuuluu sairauden vaatima oikea lääkitys. Oireet eivät häviä, jos lääkitys ei ole oikea. Väärä lääkitys on keholle rasite”, Soppi sanoo.

Soppi korostaa, että kilpirauhassairautta epäiltäessä tulisi tutkia myös raudanpuutteen mahdollisuus oireiden aiheuttajana. Raudanpuutostilaa ei Sopin mukaan aina osata tutkia oikein, minkä vuoksi se jää diagnosoimatta.

Rauta-arvoja mitataan Sopin mukaan usein tutkimalla vain veren hemoglobiinipitoisuutta ja muita veren punasoluarvoja. Raudan määrää kehossa arvioidaan silloin vertaamalla hemoglobiiniarvoja viitearvoihin. Hemoglobiinipitoisuuden normaaleiksi viitearvoiksi on määritelty terveillä miehillä 134–167 grammaa litraa kohden ja naisilla 117–155 grammaa litraa kohden. Kehon rautavarastot voivat kuitenkin tyhjentyä ja olla pitkäänkin tyhjinä ennen kuin raudanpuutos näkyy hemoglobiiniarvoissa.

”Piilevä raudanpuutostila voi kehittyä ja jäädä huomaamatta, jos tarkastellaan vain hemoglobiiniarvoja. Säännöllisistäkin hemoglobiinikontrolleista huolimatta rautavarastot voivat tyhjentyä ennen anemian kehittymistä. Veren rautavarastoja tulisi siksi tarkastella verikokein laajemmin ja tarkastella hemoglobiiniarvojen lisäksi myös veren ferritiiniarvoja”, Soppi sanoo.

Raudanpuutetta ja pitkään jatkunutta raudanpuutostilaa, eli anemiaa voivat aiheuttaa esimerkiksi puutteellinen ruokavalio tai runsaat kuukautiset. Myös raskaus voi verottaa kehon rautavarastoja.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan perimmäistä syntysyytä ei puolestaan tiedetä, mutta lääkäreiden tiedossa on, että alttius sairastua on perinnöllistä.

Sopin mukaan kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitystä saavista suomalaisista 5–10 prosenttia voi huonosti, vaikka kilpirauhasarvot pysyvät lääkityksellä viitearvojen sisällä.

”Pitkään lääketieteelliseen kokemukseeni perustuen osalla potilaista ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa, huomattavalla osalla on raudanpuute ja osalla on jokin muu tila tai sairaus, joka aiheuttaa oireita, ja joka ei korjaudu kilpirauhaslääkityksellä. Pienellä osalla potilaita oireet korjautuvat kuitenkin vasta, kun kilpirauhaslääkitykseen puututaan erityistoimin.”

Sopin mukaan raudanpuutoksen ja kilpirauhasen vajaatoiminnan identtisiä oireita arvioitaessa on tärkeää ottaa oireista kärsivältä peruskilpirauhastestit, joiden avulla voidaan arvioida kilpirauhasen toimintakuntoa. Turhaan määrätty kilpirauhaslääkitys on keholle rasite ja haitaksi, Soppi sanoo.

”Turha kilpirauhaslääkitys voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta, sydämen tykytystä ja lihasheikkoutta. On tärkeää, että hoidetaan oikeaa sairautta siihen sopivalla lääkityksellä.”

Soppi muistuttaa, että kilpirauhasen vajaatoiminnan ja raudanpuutoksen oireet voivat muistuttaa myös monen muun sairauden oireita.

”Yksilöllisen sairaushistorian ja suvussa periytyvien sairauksien selvittäminen yhdessä potilaan kanssa on ensiarvoisen tärkeää hoidon onnistumisen kannalta”, Soppi sanoo.

Hoitamattomana sekä raudanpuutos että kilpirauhasen vajaatoiminta romahduttavat suorituskykyä ja vaikuttavat merkittävästi arjen jaksamiseen.

Raudan tehtävä on ihmiselle elintärkeiden veren punasolujen muodostaminen ja hapen kuljettaminen hemoglobiiniin sitoutuneena keuhkoista kudoksille. Elimistö tarvitsee rautaa myös soluhengitykseen ja solujen energia-aineenvaihduntaan.

Kilpirauhasen tuottamat hormonit puolestaan ylläpitävät kehon aineenvaihduntaa ja vaikuttavat kaikkiin kehon soluihin. Kilpirauhanen voi joutua eri tekijöistä johtuen yli- tai alikuntoon. Tällöin puhutaan joko kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminnasta. Raudanpuutostilaa oireiltaan muistuttava kilpirauhasen vajaatoiminta syntyy, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja. Vajaatoiminnan hoitoon voidaan määrätä reseptilääkityksenä tyroksiinia.

Raudansaantisuositus on 9 milligrammaa vuorokaudessa. Murrosiästä vaihdevuosi-ikään saakka naisten päivittäinen raudantarve on kuukautisista johtuen suurempi, 15 milligrammaa.

Rautaa voi tankata ruokavaliosta. Hyviä raudan lähteitä ovat esimerkiksi maksaruuat, liha ja lihavalmisteet, täysjyvävalmisteet, kala, sisäelimet ja veriruuat, kaali, pinaatti sekä palkokasvit. Raudan imeytymistä erityisesti kasvikunnan tuotteista parantavat C-vitamiini, fruktoosi sekä kala- ja liharuuat.

Raudan imeytymistä haittaavat samanaikaisesti nautittuna esimerkiksi mustassa teessä, yrttiteessä, kahvissa, kaakaossa ja punaviinissä olevat tanniinit ja polyfenolit, pinaatin oksaalihappo, maidon kalsium, täysjyväviljatuotteiden fytaatit ja kananmunan fosvitiinit sekä suklaa.

Erityisesti vegaaniruokailijoiden ja lasten riittävään raudan saantiin tulee kiinnittää huomiota.

Elimistön vakavaa raudanpuutostilaa hoidetaan rautalääkityksellä. Anemian korjautumisen jälkeen tarvitaan vielä kuukausien ajan rautalääkitystä, Soppi sanoo.

Omatoimista rautalääkitystä Soppi ei suosittele, sillä myös liiallinen rauta on elimistölle haitallista. Rautalääkityksestä huolimatta raudanpuutosoireet eivät heti häviä, kun anemia saadaan hoidettua.

Raudanpuutostilan ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat esimerkiksi:

 Väsymys

 Heikotus

 Kalpeus

 Päänsärky

 Ahdistuneisuus

 Unihäiriöt

 Käsien ja jalkojen kylmyys

 Nivel- ja lihaskivut

 Kynsien halkeilu ja ihon kuivuminen

 Hiusten haurastuminen tai lähtö

 Heikentynyt yleiskunto

 Painon nousu tai lasku

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kilpirauhasen vajaatoiminta
 • anemia
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  5. 5

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  6. 6

   Eläinsuojelu­yhdistyksessä kohdeltiin kaltoin ihmisiä – neljää epäillään työturvallisuus­rikoksesta

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  9. 9

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  10. 10

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  4. 4

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  10. 10

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää