Valikko
Hyvinvointi

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raudanpuutos sekoitetaan keskenään – ”Osalla diagnosoiduista potilaista ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa”

Raudanpuutostilaa ei aina osata tutkia oikein, minkä vuoksi se jää diagnosoimatta. Puutos ei välttämättä näy hemoglobiiniarvoissa.

Lääkärit saattavat sekoittaa kilpirauhasen vajaatoiminnan ja raudanpuutoksen keskenään, sanoo sisätautiopin dosentti Esa Soppi. 40 vuoden ajan näiden sairauksien parissa työskennelleen Sopin mukaan tätä tapahtuu usein.

Kummastakin sairaudesta kärsii Suomessa Sopin arvion mukaan noin viisi prosenttia naisista ja prosentti miehistä. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raudanpuutos oireilevat samalla tavalla, mikä saattaa johtaa vääriin diagnooseihin. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi väsymys, käsien kylmyys sekä vapina, lihaskivut, hengenahdistus, levottomuus ja yleiskunnon romahtaminen. Molemmista sairauksista voi seurata myös vakavampia oireita, kuten masennusta tai rytmihäiriöitä.

Sopin mukaan lääkärit diagnosoivat oireet useammin kilpirauhasen vajaatoiminnaksi kuin raudanpuutokseksi.

”Kilpirauhasen vajaatoiminta on ollut oireineen paljon julkisuudessa. Siksi vajaatoiminta tunnetaan paljon paremmin sairautena kuin raudanpuutos. On tärkeää, että hoidetaan oikeaa sairautta, johon kuuluu sairauden vaatima oikea lääkitys. Oireet eivät häviä, jos lääkitys ei ole oikea. Väärä lääkitys on keholle rasite”, Soppi sanoo.

Soppi korostaa, että kilpirauhassairautta epäiltäessä tulisi tutkia myös raudanpuutteen mahdollisuus oireiden aiheuttajana. Raudanpuutostilaa ei Sopin mukaan aina osata tutkia oikein, minkä vuoksi se jää diagnosoimatta.

Rauta-arvoja mitataan Sopin mukaan usein tutkimalla vain veren hemoglobiinipitoisuutta ja muita veren punasoluarvoja. Raudan määrää kehossa arvioidaan silloin vertaamalla hemoglobiiniarvoja viitearvoihin. Hemoglobiinipitoisuuden normaaleiksi viitearvoiksi on määritelty terveillä miehillä 134–167 grammaa litraa kohden ja naisilla 117–155 grammaa litraa kohden. Kehon rautavarastot voivat kuitenkin tyhjentyä ja olla pitkäänkin tyhjinä ennen kuin raudanpuutos näkyy hemoglobiiniarvoissa.

”Piilevä raudanpuutostila voi kehittyä ja jäädä huomaamatta, jos tarkastellaan vain hemoglobiiniarvoja. Säännöllisistäkin hemoglobiinikontrolleista huolimatta rautavarastot voivat tyhjentyä ennen anemian kehittymistä. Veren rautavarastoja tulisi siksi tarkastella verikokein laajemmin ja tarkastella hemoglobiiniarvojen lisäksi myös veren ferritiiniarvoja”, Soppi sanoo.

Raudanpuutetta ja pitkään jatkunutta raudanpuutostilaa, eli anemiaa voivat aiheuttaa esimerkiksi puutteellinen ruokavalio tai runsaat kuukautiset. Myös raskaus voi verottaa kehon rautavarastoja.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan perimmäistä syntysyytä ei puolestaan tiedetä, mutta lääkäreiden tiedossa on, että alttius sairastua on perinnöllistä.

Sopin mukaan kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitystä saavista suomalaisista 5–10 prosenttia voi huonosti, vaikka kilpirauhasarvot pysyvät lääkityksellä viitearvojen sisällä.

”Pitkään lääketieteelliseen kokemukseeni perustuen osalla potilaista ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa, huomattavalla osalla on raudanpuute ja osalla on jokin muu tila tai sairaus, joka aiheuttaa oireita, ja joka ei korjaudu kilpirauhaslääkityksellä. Pienellä osalla potilaita oireet korjautuvat kuitenkin vasta, kun kilpirauhaslääkitykseen puututaan erityistoimin.”

Sopin mukaan raudanpuutoksen ja kilpirauhasen vajaatoiminnan identtisiä oireita arvioitaessa on tärkeää ottaa oireista kärsivältä peruskilpirauhastestit, joiden avulla voidaan arvioida kilpirauhasen toimintakuntoa. Turhaan määrätty kilpirauhaslääkitys on keholle rasite ja haitaksi, Soppi sanoo.

”Turha kilpirauhaslääkitys voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta, sydämen tykytystä ja lihasheikkoutta. On tärkeää, että hoidetaan oikeaa sairautta siihen sopivalla lääkityksellä.”

Soppi muistuttaa, että kilpirauhasen vajaatoiminnan ja raudanpuutoksen oireet voivat muistuttaa myös monen muun sairauden oireita.

”Yksilöllisen sairaushistorian ja suvussa periytyvien sairauksien selvittäminen yhdessä potilaan kanssa on ensiarvoisen tärkeää hoidon onnistumisen kannalta”, Soppi sanoo.

Hoitamattomana sekä raudanpuutos että kilpirauhasen vajaatoiminta romahduttavat suorituskykyä ja vaikuttavat merkittävästi arjen jaksamiseen.

Raudan tehtävä on ihmiselle elintärkeiden veren punasolujen muodostaminen ja hapen kuljettaminen hemoglobiiniin sitoutuneena keuhkoista kudoksille. Elimistö tarvitsee rautaa myös soluhengitykseen ja solujen energia-aineenvaihduntaan.

Kilpirauhasen tuottamat hormonit puolestaan ylläpitävät kehon aineenvaihduntaa ja vaikuttavat kaikkiin kehon soluihin. Kilpirauhanen voi joutua eri tekijöistä johtuen yli- tai alikuntoon. Tällöin puhutaan joko kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminnasta. Raudanpuutostilaa oireiltaan muistuttava kilpirauhasen vajaatoiminta syntyy, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja. Vajaatoiminnan hoitoon voidaan määrätä reseptilääkityksenä tyroksiinia.

Raudansaantisuositus on 9 milligrammaa vuorokaudessa. Murrosiästä vaihdevuosi-ikään saakka naisten päivittäinen raudantarve on kuukautisista johtuen suurempi, 15 milligrammaa.

Rautaa voi tankata ruokavaliosta. Hyviä raudan lähteitä ovat esimerkiksi maksaruuat, liha ja lihavalmisteet, täysjyvävalmisteet, kala, sisäelimet ja veriruuat, kaali, pinaatti sekä palkokasvit. Raudan imeytymistä erityisesti kasvikunnan tuotteista parantavat C-vitamiini, fruktoosi sekä kala- ja liharuuat.

Raudan imeytymistä haittaavat samanaikaisesti nautittuna esimerkiksi mustassa teessä, yrttiteessä, kahvissa, kaakaossa ja punaviinissä olevat tanniinit ja polyfenolit, pinaatin oksaalihappo, maidon kalsium, täysjyväviljatuotteiden fytaatit ja kananmunan fosvitiinit sekä suklaa.

Erityisesti vegaaniruokailijoiden ja lasten riittävään raudan saantiin tulee kiinnittää huomiota.

Elimistön vakavaa raudanpuutostilaa hoidetaan rautalääkityksellä. Anemian korjautumisen jälkeen tarvitaan vielä kuukausien ajan rautalääkitystä, Soppi sanoo.

Omatoimista rautalääkitystä Soppi ei suosittele, sillä myös liiallinen rauta on elimistölle haitallista. Rautalääkityksestä huolimatta raudanpuutosoireet eivät heti häviä, kun anemia saadaan hoidettua.

Raudanpuutostilan ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat esimerkiksi:

 Väsymys

 Heikotus

 Kalpeus

 Päänsärky

 Ahdistuneisuus

 Unihäiriöt

 Käsien ja jalkojen kylmyys

 Nivel- ja lihaskivut

 Kynsien halkeilu ja ihon kuivuminen

 Hiusten haurastuminen tai lähtö

 Heikentynyt yleiskunto

 Painon nousu tai lasku

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kilpirauhasen vajaatoiminta
 • anemia
 • Terveys

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää