Valikko
Hyvinvointi

Lapsuuden traumoista voi aina selvitä, sanoo asiantuntija – usein kipeät kokemukset aktivoituvat parisuhteessa

Toivottomia tapauksia ei ole, sanoo traumapsykoterapeutti Anne Suokas-Cunliffe. Syvimmistäkin traumoista voi selvitä oikeanlaisen hoidon avulla.

Traumapsykoterapeutti Anne Suokas-Cunliffe pitää Hollannissa toteutettua noin 20-vuotiaan naisen armokuolemaa vaarallisena ja järkyttävänä ratkaisuna. Nainen oli joutunut lapsena seksuaalisesti hyväksikäytetyksi ja kärsi monenlaisista ongelmista, muun muassa masennuksesta ja harhoista. Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta viime viikolla. Suokas-Cunliffe kirjoitti asiasta HS:n mielipideosastolle torstaina.

”Psyykkisesti oireilevaa 20-vuotiasta ei saisi koskaan todeta toivottomaksi. Hollannin tapaus herättää huolen siitä, kuinka syvästi ymmärretään itsetuhoisuuden takana olevia ongelmia, kun eutanasiaan päädytään. Nuori ihminen ei voi tietää, mitä elämä tuo tullessaan”, Anne Suokas-Cunliffe sanoo.

Suokas-Cunliffe johtaa Traumaterapiakeskusta Helsingissä ja hänellä on pitkä kokemus traumapsykoterapeuttina.

”Olen nähnyt äärimmäisen voimakkaasti oireilevia, traumatisoituneita ihmisiä, mutta en koskaan toivottomia. Nykyisin on tarjolla monipuolista traumapsykoterapiaa, jolla pystytään käsittelemään traumatisoitumista ja eheyttämään mieltä.”

Suokas-Cunliffen mukaan itsemurha-ajatukset, itsetuhoiset teot ja muut voimakkaat psyykkiset ja ruumiilliset oireet ovat tavallisia, kun lapsena hyväksikäytetty ja väkivaltaa kokenut nuori tulee aikuisikään.

”Monesti kuvitellaan, että kotoa lähtö vapauttaa ja uudessa elämässä päästään irti kotona koetusta pahasta. Aikuistuvalle nuorelle tulee shokkina se, että traumojen uudelleen elämiset ja monenlaiset psyykkiset oireet sitovat menneisyyteen. Elämä ei muutukaan.”

Perheen sisäiset vaikeat traumat eivät pääty, vaan hoitamattomana ne elävät omaa elämäänsä aikuisuudessa.

”Traumat aktivoituvat, kun ihminen kohtaa niistä muistuttavia asioita. Tällainen on esimerkiksi parisuhde, jossa yhdistyy kiintymys ja seksuaalisuus, mutta seksuaalinen trauma sotkee kiintymyssuhteen ja seksuaalisen kehityksen.”

Monet asiat voivat aiheuttaa lapsuudessa traumoja, mutta vakavimpia seurauksia on väkivallalla, seksuaalisella hyväksikäytöllä ja laiminlyönnillä. Traumasta ei jää tahdonalaista muistoa, vaan tietoisuuteen tallentuu pirstaleisia kokemuksia, jotka eivät yhdisty toisiinsa.

Äärimmäisessä traumassa persoonallisuus jakaantuu eriytyneisiin osiin. Osa persoonallisuudesta kiinnittyy traumaan ja osa elää siitä erillään.

”Hyväksikäyttö alkaa monesti jo lapsen ollessa muutaman vuoden ikäinen ja jatkuu murrosikään saakka. Näin se läpäisee koko lapsen kehityksen.”

Lapsi joutuu vakavaan ristiriitatilanteeseen, kun hän joutuu kiinnittymään ja hakemaan turvaa ihmisestä, joka on samalla hänelle kaikkein vaarallisin. Kiintymussuhde voi jakaantua niin, että kiintymys huoltajaan on erillään tämän pahoista teoista. Traumat eivät aina näy ulospäin. Lapsi voi ulkomaailmassa näyttää valoisalta, pärjätä hyvin ja olla irti traumatapahtumista. Kotona hänen toimintakykynsä heikkenee.

Kiintymyssuhteen kaksijakoisuudesta seuraa se, että ei voi olla yhtä aikaa tietoinen hyvästä ja pahasta. Niinpä aikuisenakin voi ajautua vahingoittaviin ihmissuhteisiin, joissa ihminen ei näe vaaraa, vaan syyttää itseään.

Aikuisena oireet voivat olla hyvin moninaisia. Varhaisesta traumatisoitumisesta voi seurata aistien puutostiloja, halvausoireita ja vaikeita kiputiloja, joille ei löydy lääketieteellistä selitystä. Tietoisuus jakaantuu niin, että ihminen unohtaa asioita.

Nykyään monet uskaltavat hakea apua jo nuorena, koska kulttuuri on muuttunut ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan puhua. Vakavan trauman hoito kestää useita vuosia, mutta hoitotulokset ovat Suokas-Cunliffen usein hyviä.

Tärkeä osa hoitoa on traumapsykoterapia, jossa traumatisoivan kiintymyssuhteen aiheuttamia kehitysvaurioita käsitellään psykoterapeutin kanssa. Sen rinnalle on kehitetty vertaistukeen perustuva, trauman hallintataitoja kehittävä vakauttamisryhmä.

”Vakauttamisryhmässä autetaan pelon sijasta havainnoimaan omaa mieltä. Häpeä lapsuuden tapahtumista vähenee vertaistuen avulla.”

Aiemmin hyväksikäytetyt ja väkivaltaa kokeneet kertoivat ryhmissä kokemuksistaan. Vakauttamismallissa näin ei tehdä.

”Vakauttamisryhmissä ei puhuta menneisyydestä, vaan seurauksista, joita sieltä on jäänyt. Vertaistuki antaa malleja, joilla ihmiset oppivat hallitsemaan oireitaan. Menneisyyden kaivelu hoidon alussa voi vain sekoittaa ja lisätä trauman elämistä uudelleen.”

Suokas-Cunliffen mukaan Suomessa on paljon lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Niitä tapahtuu kaikissa yhteiskuntaluokissa. Alkoholi on toisinaan mukana, mutta ei välttämättä. Taustalla on osittain ylisukupolvista traumaa, mikä tarkoittaa, että traumaa synnyttävä käyttäytyminen siirtyy sukupolvelta toiselle.

Traumaketjun katkaisemiseksi Suokas-Cunliffe toivoo yhteiskunnalta tukea perheille.

”Pelkät harrastuskerhot eivät auta häpeäntäyteistä traumatisoitunutta vanhempaa, joka ei tiedä, miten lapsen kanssa ollaan ja joka ei ole voinut sisäistää lapsuudessaan hyvän hoivan mallia. Julkiseen terveydenhoitoon voitaisiin luoda varhaisesta traumasta kärsivien ihmisten vakauttamisryhmiä ja myös traumatisoituneiden vanhempien ryhmiä.”

Suokas-Cunliffen mukaan apua kannattaa hakea, jos nykyhetken sijaan elää pelottavalta tuntuvassa menneisyydessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Trauma
 • Psykologia
 • Mielenterveys

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  6. 6

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  7. 7

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  8. 8

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  9. 9

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  10. 10

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää