Valikko
Hyvinvointi

Lapsuuden traumoista voi aina selvitä, sanoo asiantuntija – usein kipeät kokemukset aktivoituvat parisuhteessa

Toivottomia tapauksia ei ole, sanoo traumapsykoterapeutti Anne Suokas-Cunliffe. Syvimmistäkin traumoista voi selvitä oikeanlaisen hoidon avulla.

Traumapsykoterapeutti Anne Suokas-Cunliffe pitää Hollannissa toteutettua noin 20-vuotiaan naisen armokuolemaa vaarallisena ja järkyttävänä ratkaisuna. Nainen oli joutunut lapsena seksuaalisesti hyväksikäytetyksi ja kärsi monenlaisista ongelmista, muun muassa masennuksesta ja harhoista. Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta viime viikolla. Suokas-Cunliffe kirjoitti asiasta HS:n mielipideosastolle torstaina.

”Psyykkisesti oireilevaa 20-vuotiasta ei saisi koskaan todeta toivottomaksi. Hollannin tapaus herättää huolen siitä, kuinka syvästi ymmärretään itsetuhoisuuden takana olevia ongelmia, kun eutanasiaan päädytään. Nuori ihminen ei voi tietää, mitä elämä tuo tullessaan”, Anne Suokas-Cunliffe sanoo.

Suokas-Cunliffe johtaa Traumaterapiakeskusta Helsingissä ja hänellä on pitkä kokemus traumapsykoterapeuttina.

”Olen nähnyt äärimmäisen voimakkaasti oireilevia, traumatisoituneita ihmisiä, mutta en koskaan toivottomia. Nykyisin on tarjolla monipuolista traumapsykoterapiaa, jolla pystytään käsittelemään traumatisoitumista ja eheyttämään mieltä.”

Suokas-Cunliffen mukaan itsemurha-ajatukset, itsetuhoiset teot ja muut voimakkaat psyykkiset ja ruumiilliset oireet ovat tavallisia, kun lapsena hyväksikäytetty ja väkivaltaa kokenut nuori tulee aikuisikään.

”Monesti kuvitellaan, että kotoa lähtö vapauttaa ja uudessa elämässä päästään irti kotona koetusta pahasta. Aikuistuvalle nuorelle tulee shokkina se, että traumojen uudelleen elämiset ja monenlaiset psyykkiset oireet sitovat menneisyyteen. Elämä ei muutukaan.”

Perheen sisäiset vaikeat traumat eivät pääty, vaan hoitamattomana ne elävät omaa elämäänsä aikuisuudessa.

”Traumat aktivoituvat, kun ihminen kohtaa niistä muistuttavia asioita. Tällainen on esimerkiksi parisuhde, jossa yhdistyy kiintymys ja seksuaalisuus, mutta seksuaalinen trauma sotkee kiintymyssuhteen ja seksuaalisen kehityksen.”

Monet asiat voivat aiheuttaa lapsuudessa traumoja, mutta vakavimpia seurauksia on väkivallalla, seksuaalisella hyväksikäytöllä ja laiminlyönnillä. Traumasta ei jää tahdonalaista muistoa, vaan tietoisuuteen tallentuu pirstaleisia kokemuksia, jotka eivät yhdisty toisiinsa.

Äärimmäisessä traumassa persoonallisuus jakaantuu eriytyneisiin osiin. Osa persoonallisuudesta kiinnittyy traumaan ja osa elää siitä erillään.

”Hyväksikäyttö alkaa monesti jo lapsen ollessa muutaman vuoden ikäinen ja jatkuu murrosikään saakka. Näin se läpäisee koko lapsen kehityksen.”

Lapsi joutuu vakavaan ristiriitatilanteeseen, kun hän joutuu kiinnittymään ja hakemaan turvaa ihmisestä, joka on samalla hänelle kaikkein vaarallisin. Kiintymussuhde voi jakaantua niin, että kiintymys huoltajaan on erillään tämän pahoista teoista. Traumat eivät aina näy ulospäin. Lapsi voi ulkomaailmassa näyttää valoisalta, pärjätä hyvin ja olla irti traumatapahtumista. Kotona hänen toimintakykynsä heikkenee.

Kiintymyssuhteen kaksijakoisuudesta seuraa se, että ei voi olla yhtä aikaa tietoinen hyvästä ja pahasta. Niinpä aikuisenakin voi ajautua vahingoittaviin ihmissuhteisiin, joissa ihminen ei näe vaaraa, vaan syyttää itseään.

Aikuisena oireet voivat olla hyvin moninaisia. Varhaisesta traumatisoitumisesta voi seurata aistien puutostiloja, halvausoireita ja vaikeita kiputiloja, joille ei löydy lääketieteellistä selitystä. Tietoisuus jakaantuu niin, että ihminen unohtaa asioita.

Nykyään monet uskaltavat hakea apua jo nuorena, koska kulttuuri on muuttunut ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan puhua. Vakavan trauman hoito kestää useita vuosia, mutta hoitotulokset ovat Suokas-Cunliffen usein hyviä.

Tärkeä osa hoitoa on traumapsykoterapia, jossa traumatisoivan kiintymyssuhteen aiheuttamia kehitysvaurioita käsitellään psykoterapeutin kanssa. Sen rinnalle on kehitetty vertaistukeen perustuva, trauman hallintataitoja kehittävä vakauttamisryhmä.

”Vakauttamisryhmässä autetaan pelon sijasta havainnoimaan omaa mieltä. Häpeä lapsuuden tapahtumista vähenee vertaistuen avulla.”

Aiemmin hyväksikäytetyt ja väkivaltaa kokeneet kertoivat ryhmissä kokemuksistaan. Vakauttamismallissa näin ei tehdä.

”Vakauttamisryhmissä ei puhuta menneisyydestä, vaan seurauksista, joita sieltä on jäänyt. Vertaistuki antaa malleja, joilla ihmiset oppivat hallitsemaan oireitaan. Menneisyyden kaivelu hoidon alussa voi vain sekoittaa ja lisätä trauman elämistä uudelleen.”

Suokas-Cunliffen mukaan Suomessa on paljon lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Niitä tapahtuu kaikissa yhteiskuntaluokissa. Alkoholi on toisinaan mukana, mutta ei välttämättä. Taustalla on osittain ylisukupolvista traumaa, mikä tarkoittaa, että traumaa synnyttävä käyttäytyminen siirtyy sukupolvelta toiselle.

Traumaketjun katkaisemiseksi Suokas-Cunliffe toivoo yhteiskunnalta tukea perheille.

”Pelkät harrastuskerhot eivät auta häpeäntäyteistä traumatisoitunutta vanhempaa, joka ei tiedä, miten lapsen kanssa ollaan ja joka ei ole voinut sisäistää lapsuudessaan hyvän hoivan mallia. Julkiseen terveydenhoitoon voitaisiin luoda varhaisesta traumasta kärsivien ihmisten vakauttamisryhmiä ja myös traumatisoituneiden vanhempien ryhmiä.”

Suokas-Cunliffen mukaan apua kannattaa hakea, jos nykyhetken sijaan elää pelottavalta tuntuvassa menneisyydessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Trauma
 • Psykologia
 • Mielenterveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  2. 2

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  7. 7

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  8. 8

   Ilmastonmuutos takoo ennätyksiä – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää