Valikko
Hyvinvointi

Isovanhempien jaksamisesta nousi huoli – Asiantuntija: lastenhoidon päävastuun pitää olla vanhemmilla

Isovanhemmuuden myönteiset vaikutukset eivät toteudu, jos mummu tai vaari kokee olevansa hoitoautomaatti.

Isovanhempien osallistuminen lastenlasten hoitoon edistää tutkimusten mukaan selvästi lasten hyvinvointia ja jopa koulumenestystä. Mutta isovanhemmuuden myönteiset vaikutukset eivät toteudu, jos mummu tai vaari kokee olevansa hoitoautomaatti, joka pyörittää autokuskipalveluja ja loma-ajan täysihoitolaa hammasta purren.

Isovanhempien jaksamisen rajoista on julkaistu viime päivinä kaksi kirjoitusta Helsingin Sanomien mielipidesivulla. ”Jopa 2–3 kuukauden ikäisiä vauvoja tuodaan isovanhempien luokse yöhoitoon, jotta vanhemmat itse voivat osallistua bileisiin”, kirjoitti nimimerkki Lapsenlapsissa parasta, kun perävalot näkyvät.

Isovanhempien osallistuminen lastenlasten hoitoon on selvästi yhteydessä siihen, että lapset voivat paremmin”, kertoo valtiotieteen tohtorin Antti Tanskasen parin vuoden takainen väitöskirja.

Isovanhempiensa kanssa tekemisissä olleilla lapsilla on Tanskasen mukaan vähemmän käyttäytymisen ja tunne-elämän ongelmia kuin niillä, joiden isovanhemmat eivät ole läsnä.

”Tutkimuksista käy ilmi, että ne 11–16-vuotiaat, jotka ovat enemmän yhteydessä isovanhempiinsa, menestyvät koulussa paremmin ja heillä on vähemmän käyttäytymisperäisiä ongelmia. Samoin ne kolmivuotiaat, jotka ovat yhteydessä isovanhempiinsa, olivat mitatusti pidemmällä kehityksessä”, Tanskanen kertoo.

Isovanhemmilla on vaikutusta myös vanhempien jaksamiseen. Ne vanhemmat, joiden omat vanhemmat auttavat heitä lastenhoidossa, hankkivat Tanskasen mukaan todennäköisemmin lisää lapsia.

Isovanhemmuuden myönteiset vaikutukset toimivat kuitenkin vain silloin, kun isovanhemmat ovat lapselle omien vanhempien lisä. ”Jos isovanhemmat joutuvat kantamaan päävastuun kasvatuksesta, tilanne ei enää ole lapselle ihanteellinen”, hän toteaa.

Mikä sitten on liikaa – se on Tanskasen mukaan yksilöllistä.

Kaukana asuvat isovanhemmat saattavat tavata lapsiaan vain esimerkiksi kesälomalla kolmen viikon ajan. Toisille saattaa sopia sekin, että he hoitavat lapsenlapsiaan päivittäin.

Isovanhempien osallistuminen lastenlasten hoitoon on Suomessa hyvin yleistä. Esimerkiksi vuonna 1945–50 syntyneistä isovanhemmista neljä viidestä tekee tutkimuksen mukaan niin.

Suomi eroaa esimerkiksi Etelä-Euroopan maista siinä, että hyvin moni isovanhempi osallistuu lastenlasten elämään jollain lailla, mutta ei välttämättä päivittäin tai edes viikoittain. Etelä-Euroopassa on joukko isovanhempia, jotka ovat pakotettuja hoitamaan lapsenlapsiaan päivittäin. Vastaavasti osa isovanhemmista ei osallistu lastenlastensa elämään juuri lainkaan.

Jotta isovanhemman ja lapsenlapsen kanssakäyminen olisi kummallekin antoisaa, sen pitäisi olla vapaaehtoista. Mutta miksi isovanhempien ja heidän aikuisten lastensa voi olla vaikeaa puhua asiasta?

Väestöliiton Minna Oulasmaan mukaan isovanhemman tulisi itse sanoa selvästi, miten paljon hän voi osallistua lapsenlapsen hoitoon.

Hänen oma nyrkkisääntönsä lastenlasten hoidossa on se, että ”hoitoapua saa kysyä aina kun sitä tarvitaan, mutta minä määrittelen itse, milloin voin auttaa”.

Oulasmaa on ohjannut Väestöliitossa ryhmiä, joissa on keskusteltu ”isovanhemmuuden kielletyistä ja sallituista tunteista”.

Niissä on käynyt ilmi, että monet isovanhemmat kokevat ”putoavansa hoivaloukkuun”.

”Jos suhteet vanhemman ja aikuisen lapsen välillä eivät toimi ja heidän on vaikea keskustella keskenään, ongelmat nousevat tässä vaiheessa pintaan”, Oulasmaa sanoo.

Aikuiset lapset saattavat hänen mukaansa olettaa, että isovanhemmuuteen kuuluu epäitsekkyys ja halu uhrautua lastenlasten puolesta.

”Jotkut ovat suunnitelleet isovanhemmille aikataulut valmiiksi: Miten usein he hakevat lapset hoidosta, vievät harrastuksiin tai hoitavat heitä loma-aikoina.

Näille aikuisille lapsille voi tulla sokkina, jos isovanhemmat ilmoittavat, että me olemme oman kasvatustyömme tehneet.

Isovanhemmaksi tullaan Oulasmaan mukaan keskimäärin 56-vuotiaana. Siinä iässä saatetaan nykyisin aloittaa uusi ura tai vaikka opiskelu, eikä lastenlasten hoitaminen mahdu aikatauluun.

Tilastojen mukaan myös yli 60-vuotiaiden avioerojen määrä on kasvanut. Moni alkaakin deittailla ja etsiä uutta kumppania. Jos sellainen löytyy, lastenlapset eivät välttämättä kuulu suunnitelmiin. Yhä useampi ottaa esimerkiksi käänteistä asuntolainaa ja hankkii loma-asunnon tai alkaa matkustella.

Myös uusperheet saattavat tuoda lisää kiemuroita lastenhoitoon. ”Jos bonusmummo onkin lapselle mieluisampi hoitaja kuin biologinen mummo, se voi aiheuttaa mustasukkaisuutta ja ristiriitoja”, Oulasmaa sanoo.

Toisaalta fyysisen kunnon heikkeneminen voi olla kova pala. ”Isovanhempi ei ehkä kehtaa sanoa, että ei jaksa hoitaa lapsia niin paljon kuin häneltä odotetaan”, Oulasmaa sanoo.

Hän listaakin viisi asiaa, jotka isovanhempien ja vanhempien kannattaa ottaa avoimesti puheeksi – mieluummin jo silloin, kun lasta odotetaan.

1. Toteutuuko lapsen etu?

Mummo tai vaari ei ole paras hoitaja uupuneena tai vastentahtoisena.

Isovanhemman pitää itse miettiä, paljonko hän pystyy, jaksaa ja haluaa osallistua ja sanottava se myös ääneen. Vanhempien velvollisuus on huolehtia siitä, että isovanhempi ja lapsenlapsi voivat viettää laadukasta ja antoisaa aikaa yhdessä vapaaehtoisesti eikä pakosta. Tarvittaessa vanhemmat etsivät lapselleen muuta hoito- tai kuljetusapua.

2. Miten lasta kasvatetaan?

Isovanhempienkin kannattaa muistaa, että heidän lapsuutensa kurituskeinot, esimerkiksi tukistaminen ja luunapit, ovat lailla kiellettyjä. Kuritusväkivallalle on nykyisin nollatoleranssi kaikissa lasta paikoissa, joissa lapsia hoidetaan.

3. Mitä syödään ja mitä ei?

Kunnioittakaa toistenne toiveita ja näkemyksiä ruokien ja herkkujen suhteen.

4. Joka kodissa noudatetaan sen kodin sääntöjä.

Vaikka kotona saisi pomppia sängyllä, mummulassa ei välttämättä saa.

5. Päihteitä ei käytetä, kun ollaan lasten kanssa.

Yhä useampi aikuinen ja ikääntyvä käyttää alkoholia jopa liikaa. Lapsia hoidettaessa se ei käy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhemmuus
 • isovanhemmuus
 • Kasvatus

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  5. 5

   Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

  6. 6

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  7. 7

   Theresa May allekirjoitti historiallisen erokirjeen – EU-perhe käynnistää tänään monimutkaisen avioeron, jossa on sovittava ”asunnosta, lapsista, koirista ja kesämökistä”

  8. 8

   Huomenna hänet silvotaan – suomalaiskuvaaja todisti ympärileikkausta Keniassa

  9. 9

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  10. 10

   Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää