Valikko
Hyvinvointi

Ruokavalio on suurin terveysuhka: Suomalaiset voivat huonosti, koska eivät syö ravitsemussuositusten mukaan

Suomalaiset kuvittelevat syövänsä terveellisesti, mutta suurimman osan ruokavalio on pahasti pielessä, sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Suomalaiset kuvittelevat syövänsä terveellisesti, mutta tosiasiassa suurimman osan ruokavalio on pahasti pielessä, sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Suurin osa suomalaisista ei hänen mukaansa kykene noudattamaan annettuja suosituksia – ei lähellekään. ”Valtaosa ei välitä terveydestään tarpeeksi, vaan tyydyttää impulssin ohjaamana luontaista suolaisen ja makean kaipuutaan”, Laatikainen sanoo.

Hän viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan vain joka viides suomalainen syö edes melko terveellisesti. ”Asteikolla nollasta sataan keskivertosuomalaisen ruokavalio on tasolla 50. Kansainvälisessä vertailussa se on harmaata keskitasoa”, Laatikainen sanoo.

Väärät ruokailutottumukset ovat Laatikaisen mukaan suomalaisille suurempi vaara kuin esimerkiksi alkoholi, tupakka, huumeet tai ympäristön saasteet.

Epäterveellinen ravinto on brittiläisen lääketieteen lehden Lancetin Global Burden of Disease -tietokannan mukaan Suomessa kaikkein suurin terveyttä uhkaava tekijä. Lancetin DALY-mittari laskee niiden vuosien määrän, jotka ihmiset elävät sairaina tai menettävät kokonaan ennenaikaisen kuoleman takia.

Mikä sitten meidän ruokavaliossamme on pielessä?

Ensinnäkään suomalaiset eivät Laatikaisen mukaan syö läheskään niin paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä kuin suositellaan. ”Alle kymmenen prosenttia suomalaisista kertoo syövänsä vähintään viisi annosta kasviksia ja hedelmiä päivässä, mikä on ravitsemussuositusten mukainen minimimäärä”, hän toteaa.

Kalaa pitäisi suositusten mukaan syödä vähintään kahdesti viikossa. Siihen yltää Laatikaisen mukaan vain runsas 30 prosenttia suomalaisista. Pähkinöitä ja siemeniä suositellaan 30 grammaa päivässä. Suomalainen syö keskimäärin kolme grammaa.

Sen sijaan suomalaiset syövät liikaa rasvaa, suolaa ja sokeria. Aikuisista 40 prosenttia syö liikaa sokeria.

Veren kolesterolitasoa nostavaa tyydyttynyttä rasvaa ja verenpainetta lisäävää suolaa syö liikaa yli 80 prosenttia suomalaisista, Laatikainen kertoo.

Noin puolet kansasta syö liikaa punaista ja prosessoitua lihaa. ”Erityisen paljon lihaa syövät miehet, joiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on muutenkin suurempi kuin naisilla”, Laatikainen toteaa.

Myös kuitua suomalaiset syövät liian vähän. ”Yksi syy on se, että ihmiset valitsevat liian usein valkoisen kuin täysjyväviljan, vaikka täysjyvä olisi paljon terveellisempää”, Laatikainen sanoo.

Proteiinipitoisia palkokasveja käytetään myös olemattoman vähän – poikkeuksen tekevät kasvissyöjät.

”Korjaamalla yksistään edellä luetellut asiat, sydän ja verisuonitautien sekä syöpien taakkaa voitaisiin keventää huikeasti”, Laatikainen sanoo.

Mikä sitten on selitys suomalaisten vääriin tottumuksiin?

Laatikaisen mukaan suuri osa suomalaisista ei välitä terveydestään tarpeeksi, ei suunnittele syömisiään riittävästi, vaan sortuu tyydyttämään impulssin ohjaamana luontaista suolaisen ja makean kaipuutaan.

”Syöminenhän on paljon muutakin kuin ravinnon saamista. Se on tapa käsitellä tunteita, juhlia, lohduttautua tai olla yhdessä muiden kanssa”, Laatikainen kertoo.

Kun elämä pirstaloituu erilaisiksi suorituksiksi, ruokailustakin tulee pikatankkaus muiden suoritusten joukossa. ”Perheen yhteiset ateriat vähenevät ja ihmiset syövät enemmän ulkona. Se on tutkimusten mukaan epäterveellisempää kuin syödä kotona”, Laatikainen sanoo.

Lähteet: Nordic evaluation of diet 2011 PMN; Institute for Health Metrics and Evaluation, Global Burden of Disease; THL Oikaisu 8.6. klo 17.20. Korjattu jutun sisältämä linkki, aiempi vei väärään artikkeliin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ravitsemus
 • Terveys
 • Minä väitän -sarja
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää