Valikko
Hyvinvointi

Pelottaako oksentaminen? – sairaalloinen pahoinvoinnin pelko rajoittaa elämää monin tavoin

Emetofobiasta kärsivä karttaa matkustelua, huvipuistoja, tiettyjä ruokia ja jopa läheisiään. Se voi myös lykätä lapsen hankkimista.

Oksentaminen on tuskin kenenkään mielestä kovin miellyttävää, mutta joitakin ihmisiä ajatuskin pelottaa niin paljon, että se haittaa tavallista elämää. Myös jonkun muun ihmisen pahoivointi voi olla herättää joissakin ihmisissä jopa paniikinomaista pelkoa.

Kun oksentamispelko alkaa rajoittaa elämää, voidaan jo puhua fobiasta eli emetofobiasta, kertoo HUSin syömishäiriöyksikön psykologi Katarina Meskanen.

Emetofobia voi ilmetä Meskasen mukaan hyvin eri tavoin. Henkilö voi pelätä itse oksentavansa, oksentavansa muiden nähden tai ahdistua siitä, että muut oksentavat. Emetofobiaan liittyy tiivisti myös valtava pelko oksennustaudista.

Normaalia on hänen mukaansa esimerkiksi karttaa ruotsinlaivoja norovirusepidemian takia. Näin teki moni muutama viikko sitten, kun Silja Symphonyllä jylläävä norovirus kirvoitti paljon keskustelua.

Emetofobiasta kärsivälle ajatus oksentamisesta tai oksennustaudista voi kuitenkin olla niin ahdistava, että laivalle ei uskalleta lähteä enää koskaan.

Oksentamista sairaalloisesti pelkäävien määrää ei ole Meskasen mukaan juurikaan tilastoitu, mutta ilmiö voi pahimmillaan rajoittaa elämää huomattavasti.

Emetofobiasta kärsivä joutuu välttelemään paikkoja ja tilanteita, joissa voi tulla huonovointiseksi ja oksentamaan. Liikennevälineet kuten laivat ja bussit eivät tule kysymykseen, ja ruoka-aineiden parasta ennen -päiväyksiä tarkastetaan pakonomaisesti.

”Oksennuspelosta kärsivät välttävät tyypillisesti tiettyjä helposti pilaantuvia ruoka-aineita, kuten majoneesia tai äyriäisiä. Esimerkiksi huvipuistoon ei voi mennä ollenkaan, koska siellä olevien laitteiden takia jollekin lähellä olevalle voi tulla huono olo”, Meskanen valottaa.

Pelko voi vaikuttaa myös ihmissuhteisiin. Joillekin naisille ajatus raskauspahoinvoinnista voi olla niin ahdistava, että lastenhankintaa lykätään tai ainakin harkitaan pitkään. Oksennustaudin sairastanutta läheistä emetofobiasta kärsivä voi vältellä vielä kuukausia taudin jälkeenkin.

”On tapauksia, joissa äiti ei esimerkiksi voi hoitaa omia oksennustautisia lapsiaan pelon takia. Tai jos puoliso tulee baarista ja oksentaa, oksennuspelkoisen voi olla pakko lähteä pois asunnosta.”

Emetofoobikon käytös voi tuntua järjenvastaiselta, mutta siitä ei Meskasen mukaan saisi loukkaantua. Pelosta kärsivä ei missään nimessä toimi ilkeyttään.

”Kyseessä on aivan samantyyppinen pelko, kuin se että jotkut saavat paniikin nähdessään hämähäkin. Pitäisi yrittää suhtautua ymmärtävästi ja kannustaa siihen, että pelkoon voi hakea hoitoa ja että siitä voi oppia pois”, Meskanen toteaa.

Kuten muistakin peloista, emetofobiasta voi päästä eroon kognitiivis-behavioraalisella terapialla. Siinä foobikko altistetaan pikkuhiljaa pelon kohteelle. Ensin keskustellaan aiheesta, sitten edetään mielikuvaharjoituksiin. Hoidon edetessä voidaan jo katsoa esimerkiksi Youtube-video oksentamisesta.

”Tärkeää on saada tilanteet ja asiat, joita on vältellyt, takaisin osaksi elämää. Monesti vasta hoidossa huomaa, kuinka paljon asia on rajoittanut elämäää”, Meskanen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • pelko
 • Mielenterveys

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  7. 7

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   Kaikki on aina jonkun toisen syytä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää