Valikko
Hyvinvointi

Muotidieetit huolettavat asiantuntijaa: ”Onneksi monet ovat tylsiä”

Lentoemäntädieetti, Atkins, 5:2 tai kattiloittain kaalikeittoa. Muotidieetit eivät välttämättä ole paras vaihtoehto laihduttajalle.

Uusia dieettejä tulee ja menee tiuhaa tahtia. HS kysyi laihdutukseen erikoistuneilta ammattilaisilta, mitä mieltä he ovat vuosien varrella suosituiksi nousseista muotidieeteistä.

Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessoria Kirsi Pietiläistä muotidieetit huolettavat. Niissä on Pietiläisen mukaan usein sellaisia elementtejä, jotka eivät ole kaikille ihmisille terveellisiä. Esimerkiksi yksipuolisuuteen perustuvat dieetit voivat rajata pois hyvinvoinnille tärkeitä ravintoaineita.

”Onneksi monet muotidieeteistä ovat tylsiä tai melko rajuja, jolloin ihmiset jaksavat harvoin niitä kovin pitkään noudattaa”, Pietiläinen toteaa.

Painoa ei voi lihavuustutkija Patrik Borgin mukaan pudottaa kestävästi lyhyessä ajassa.

”Pikadieettien kohdalla laihduttaminen perustuu usein nesteen poistamiseen, jolloin itse rasvaa ei pala. Tällöin paino nousee nopeasti aiemmalle tasolle. Nopeiden dieettien kohdalla ei kannatakaan ajatella, että vaikutukset olisivat pysyviä”, Borg kertoo.

Tällaisen tuomion suositut muotidieetit saivat asiantuntijoilta

Lentoemäntädieetti

Lentoemäntädieetissä määritellään tarkka ruokavalio neljäksi päiväksi. Joka aamu alkaa puolikkaalla greipillä ja mustalla kahvilla tai teellä. Lounaaksi syödään proteiinipitoista ruokaa. Dieetillä on sanottu olevan mahdollista pudottaa neljä kiloa päivässä.

Apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen:

”Tässä laihdutuskeinossa korostuu selvästi yksi huuhaadieetin elementti. Lentoemäntädieetillä on myyvä nimi. Lentoemännät koetaan kauniiksi, hoikiksi ja pitkiksi. Jotkut voivat ajatella, että he muuttuvat muutamassa päivässä tällaisiksi dieettiä noudattamalla.”

”Toinen huuhaadieetin elementti on lista, jota täytyy tarkasti noudattaa. Listalla on koululääketieteellisestikin tunnistettuja hyviä ruokia, joilla harhautetaan laihduttajaa. Sallittujen ruoka-aineiden lista on kuitenkin suhteellisen kapea, jolloin tärkeitä ravintoaineita voi jäädä puuttumaan.”

Lihavuustutkija Patrik Borg:

”Dieetissä ei ole mitään järkeä. Näin lyhyellä aikavälillä painoa ei saa pysyvästi pudotettua. Nestettä korkeintaan katoaa hieman kehosta.”

Sairaaladieetti

Jokaiselle 13 päivälle on oma ruokalistansa, jota tulee noudattaa tarkasti mitään lisäämättä ja mitään pois jättämättä. Ruokavalion painopisteen muodostavat suuret annokset lihaa ja kalaa. Vastapainoksi muutamina päivinä ruokavalio on erittäin vähäkalorinen. Sairaaladieetin sanotaan parantavan aineenvaihduntaa siten, että muutokset säilyvät jopa vuosia dieetin lopettamisen jälkeen.

Pietiläinen:

”Kurjat kaksi viikkoa tiedossa. Monia kiloja tällaisella metodilla ei voi pudottaa. Siinä on sama periaate kuin lentoemäntädieetissä, eli laihduttaminen perustuu nesteenpoistoon. Tämän vuoksi dieetti voikin tuntua tehokkaalta. Tietyllä tapaa tämä on harhaa, sillä itse rasva ei pala eikä varsinaista laihtumista tapahdu.”

Borg:

”Sama asia kuin lentoemäntädieetin kohdalla. Ruokamäärien vähentäminen tiettyinä päivinä liikaa ei ole painonpudotuksen kohdalla hyvä vaihtoehto. Ruokamäärän vähentäminen ei myöskään paranna aineenvaihduntaa – päinvastoin.”

5:2-dieetti

Syömistä rajoitetaan kahtena päivänä viikossa. Paastopäivinä naiset saavat syödä 500 kaloria, miehet 600. Muina päivinä saa syödä normaalisti.

Pietiläinen:

”500 tai 600 kalorin ruokavaliota ei käytännössä pysty muodostamaan niin, että siinä olisi mukana kaikki tarvittavat ravintoaineet. Esimerkiksi proteiinia on erittäin vaikea saada tarpeeksi noin pienellä kalorimäärällä. Tämä tarkoittaa, että paastopäivinä tulee ravitsemuksellinen vaje, joka ei usein korjaannu seuraavina päivinä.”

”Joillakin ihmisillä tämä dieetti taas toimii hyvin. Alun jälkeen kaksi paastopäivää eivät olekaan niin rajuja, vaan koko viikon ruokamäärää aletaan seurata.”

Borg:

”Painoa voi hallita ilman paastopäiviäkin, mutta tämä dieetti voi joillekin olla sopiva. Toisille taas kahden päivän paasto voi aiheuttaa sen, että muina päivinä ahmii ruokaa ikään kuin varastoon. Tällöin paastojaksojen hyödyt katoavat. Tätä dieettiä voi kokeilla, jos haluaa testata jotakin erikoisempaa.”

Atkinsin dieetti

Hiilihydraattien vähentäminen hyvin minimaaliseksi ja niiden nostaminen vähitellen itselle sopivaksi. Proteiinia ja rasvoja taas saa kuluttaa runsaasti.

Pietiläinen:

”Elimistölle dieetin mukainen raju hiilihydraattirajoitus ei ole suotuisaa. Terveellinen ruokavalio sisältää hyvälaatuisia hiilihydraatteja. Hiilihydraattien karsiminen on hyvä asia etenkin silloin, kun se tapahtuu esimerkiksi vehnästä tai sokerista. Äärimmilleen meneminen, kuten Atkinsin dieetissä, on tarpeetonta ja joillekin ihmisille jopa haitallista.”

Borg:

”Hiilihydraattien vähentäminen voi joillekin henkilöille olla hyvä vaihtoehto painon pudottamisessa, kunhan ei mennä äärimmäisyyksiin. Suosittelen kokeilemaan hiilihydraattien vähentämistä asteittain ja maltillisesti omaa jaksamista seuraillen. Hiilihydraattien minimoiminen alussa on turha ja pahoinvointia lisäävä vaihe.”

Kaalikeittodieetti

Viikon tai kaksi kestävässä kaalikeittodieetissä ohjeita noudatetaan orjallisesti. Kaalikeittoa voi syödä päivittäin mielensä mukaan, mutta esimerkiksi leipä, alkoholi, kahvi ja tee ovat kiellettyjen ruokien listalla.

Pietiläinen:

”Kaalikeittodieetissä ei mielestäni ole mitään järkeä. Kaalikeittodieetti on hirvittävän yksipuolinen. Siitä ei saa oikein mitään riittävästi. Varsinkin, jos kaalikeiton lisäksi syö vain vähän lihaa, jäävät ravintoaineet hyvin pieniksi.”

Borg:

”Aivan järjetön dieetti. Kaalikeittodieetissä laihduttaminen perustuu tylsään, yksinkertaiseen ruokavalioon. Laihduttaminen tällä tavalla on psyykkisesti usein hyvin raskasta, eikä sitä pysty kovin pitkään jatkamaan. Tärkeitä ravintoaineita jää saamatta ja keho joutuu koville.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laihduttaminen
 • Painonhallinta
 • dieetti
 • dieetit
 • kaalikeittodieetti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  4. 4

   Vielä kaksi vuotta sitten Puolaa pidettiin EU:n suurena menestystarinana, nyt maan oikeuslaitos on menettämässä riippumattomuutensa – miksi näin kävi? Tutkija selittää

  5. 5

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  6. 6

   ”Itseoppineet suomalaistutkijat” haukkuvat hallituksen perustulokokeilun New York Timesissa: ”Lähinnä julkisuustemppu”

  7. 7

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  8. 8

   Elokuussa uudistuva opintotuki saa yhä kritiikkiä, tukiin voi vaikuttaa sopimuskikkailulla – kokosimme yhteen, mikä kaikki opintotuessa muuttuu ja mikä siinä hiertää

  9. 9

   Miten tässä taas kävi näin? Aamulla Helsinkiin luvattiin aurinkoista säätä, saimme rankkasadetta – meteorologi selittää

  10. 10

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  7. 7

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  10. 10

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää