Valikko
Hyvinvointi

Hikipyyhe mukaan ja painot paikoilleen – kuntosalietiketti voi unohtua kokeneeltakin treenaajalta

Esimerkiksi liian vahvat tuoksut ja kännykkään puhuminen saattavat haitata muita treenaajia.

Kuntosalietiketti saattaa ihmetyttää aloittelijaa. Miten salilla käyttäydytään? Mitä otan mukaan? Onko jotain ehdottomia sääntöjä?

Elixia Citycenterissä on 12 kohdan kuntosalietiketti, johon asiakkaat tutustuvat kuntokeskuksessa. Säännöt on luotu turvallisuuden ja yleisen viihtyvyyden vuoksi, sanoo club manager Anni Suomela Elixia Citycenteristä.

Etikettiä myös päivitetään.

”Viime aikoina kännykkäkulttuuri on mietityttänyt. Olemme harkinneet, pitäisikö kännykkään puhumista rajoittaa. Haluamme taata kaikille treenirauhan päivän kiireiden keskellä.”

Suomelan mukaan säännöistä muistutetaan asiakkaita päivittäin. Kokeneeltakin treenaajalta ne saattavat välillä unohtua.

”Esimerkiksi laite saattaa jäädä puhdistamatta tai hikipyyhettä ei käytetä.”

Liikuntatieteiden maisteri, personal trainer Vera Tamminen Priima Valmennuksesta sanoo, että helpoimmin treenaajilta unohtuvat yleiset siisteyteen tai hygieniaan liittyvät asiat. Treenivaatteet saattavat esimerkiksi haista hieltä.

”Toinen ääripää on niin runsas hajusteiden käyttö, että se häiritsee muita.”

Kuntosalin henkilökunta ei välttämättä tule koputtamaan asiakkaan olkapäälle ja sano, että laitapas paita pesuun tai suihkauta hiukan vähemmän hajuvettä ensi kerralla.

”Hienovaraisempi tapa on muistuttaa etiketistä esimerkiksi salin nettisivulla tai Facebook-profiilissa.”

Mitä salietikettiin sitten kuuluu? Anni Suomela ja Vera Tamminen listaavat.

Ota hikipyyhe mukaan. Hikipyyhe on kuntosalilla tärkeä. Runsas hiki saattaa olla jopa vaaraksi muille: jos stepperissä hikoillessa ei pyyhi itseään, joku voi liukastua lattialle roiskuneeseen hikeen.

Pyyhettä voi käyttää hygieniasyistä myös itsensä ja laitteen tai välineen välissä: esimerkiksi laittaa sen alleen, kun venyttelee matolla.

Muita tärkeitä varusteita ovat mukavat, puhtaat treenivaatteet sekä sisäkengät. Ilman kenkiä tai ulkokengissä ei saa treenata.

Juomapullo kannattaa ottaa. Myös treenihanskat ovat hyvät sekä treenin että hygienian kannalta.

Pyyhi välineet. Jos laitteeseen tai muihin välineisiin on jäänyt näkyvästi hikeä, pyyhi se. Monella salilla on desinfiointiainetta sisältäviä suihkupulloja ja käsipyyhkeitä.

Älä varaa laitteita. Jos tekee kolme sarjaa tietyssä laitteessa, on toivottavaa nousta laitteesta pois niiden välissä. Etenkin kuntosalin ruuhka-aikana eli klo 16:n ja 18.30:n välillä on epäkohteliasta varata laitetta, jos pitää sarjojen välissä taukoa.

Jos joku tekee niin ja haluaisi itse laitteeseen, kannattaa reippaasti kysyä, voiko tulla välissä tekemään oman sarjan. Harvoin kukaan pahastuu.

Ruuhka-aikana etenkin pienillä saleilla on hyvä käyttää aerobisia laitteita vain lämmittelyyn. Jos haluaa juosta juoksumatolla kunnon lenkin, olisi huomaavaista tehdä se jonain vähemmän ruuhkaisena aikana.

Kaverin kanssa saa jutella. Vaikka salilla ensisijaisesti treenataan, ei ole kiellettyä treenata kaverin kanssa ja siinä sivussa vaihtaa kuulumisia. Häiritseväksi juttelu muuttuu yleensä vasta silloin, jos huudellaan salin toisesta päästä toiseen päähän. Myöskään ryhmäliikuntatunnin aikana ei ole soveliasta jutustella.

Joillakin saleilla puhelimeen puhuminen on kielletty itse treenitilassa. Vaikka ei olisikaan, pitkät ja kovaääniset puhelut on syytä puhua muualla.

Ohjaajalta saa kysyä, mutta ei aina. Salin henkilökunta neuvoo treeniin liittyvissä asioissa. Kuitenkin jos ohjaaja on toisen asiakkaan käytössä, ei ole hyvä mennä väliin. Nopean kysymyksen voi esittää, mutta liiketekniikka tai muu monimutkaisempi aihe pitäisi selvittää muulloin.

Asiakas on todennäköisesti varannut ajan ja maksaa ohjaajalle ohjauksesta.

Palauta painot. Jos treenaa vapailla painoilla, painot pitää laittaa takaisin paikoilleen. Lattialla lojuvat välineet ovat turvallisuusriski, koska joku saattaa kompastua niihin.

Myös muut varusteet, eli esimerkiksi matot ja penkit, tulee aina viedä omille paikoilleen. Toisen treeniaikaa ei saa kuluttaa siihen, että hän joutuu siivoamaan muiden jälkiä.

Laitteisiin, joissa säädetään painoja, tulisi palauttaa lähtöasetukset. Jos on tehnyt esimerkiksi jalkaprässiä sadalla kilolla, ei heikkovoimaisempi saa välttämättä edes siirrettyä painoja pois.

Henkilökunta päättää musiikin. Salin henkilökunta yleensä päättää, mitä musiikkia soitetaan tai mikä radiokanava on päällä. Toiveita voi esittää, mutta varmimmin lempimusiikkiaan saa, kun kuuntelee sitä kuulokkeilla puhelimesta tai muusta laitteesta.

Monella salilla on televisio, ja asiakkaat voivat itse käyttää kaukosäädintä. Usein tv:t ovat lämmittelylaitteiden kohdalla. Kanavan vaihtamisesta kannattaa kysyä vieruskavereiden mielipidettä.

Treenaa vain terveenä. Sairaana kuntoillessa tekee hallaa itselleen, mutta myös tartuttaa muut. Jos on sopinut ajan ohjaajan kanssa, se kannattaa flunssaisena perua.

Eväät syödään pukuhuoneessa. Palautusjuoman voi napata salin puolellakin, mutta varsinaisia eväitä ei tulisi syödä salilla.

Huomioi muut myös pukuhuoneessa. Monella salilla mainitaan erikseen, että säärikarvojen ajelu on kielletty. Hajusteyliherkät ihmiset kannattaa muistaa ennen kuin alkaa suihkutella lakkaa ja muita tuoksuja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntoilu
 • kuntosali
 • Liikunta
 • Treeni
 • treenaaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  6. 6

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  10. 10

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  3. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  4. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  5. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  6. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  7. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  8. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  9. Tunti sitten
  10. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  11. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  12. Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille
  13. Näytä lisää