Hyvinvointi

Juoksetko liian kuluneilla lenkkareilla? Näin tiedät milloin kengät pitää vaihtaa

Juoksu on selvästi mukavampaa kunnon kengillä, joten kulumisen merkkejä kannattaa seurata.

Lenkkarit ovat jokaisen juoksijan rakkain ja olennaisin työkalu. Mutta miten usein ne pitää vaihtaa?

Satunnaisemmat lenkkeilijät voivat käyttää samoja kenkiä vuosikausia, eikä heillä ole mitään käsitystä siitä, paljonko niillä on juostu. Enemmän juoksevat saattavat vain olla niin tykästyneitä nykyiseen malliinsa, että kenkien vaihtaminen jännittää, vaikka tossujen kulumisen jo huomaisi.

Kuluneilla lenkkareilla juoksevia varoitellaan usein vammariskin kasvamisesta. Huonot lenkkarit voivatkin altistaa muun muassa vääränlaiselle askellukselle. Kuitenkaan laajoja tutkimuksia, jotka yhdistäisivät pelkän kenkien kulumisen merkittävästi kasvaneeseen vammatiheyteen, ei käytännössä ole.

Usein kyse on mukavuudesta – juoksu on selvästi mukavampaa kunnon kengillä, joten kulumisen merkkejä kannattaa seurata herkästi.

1. Seuraa kilometrejä – suurin piirtein

Monet kenkävalmistajat antavat ohjeellisia kilometrimääriä kenkien kestävyydelle. Esimerkiksi Asics kehottaa vaihtamaan kengät 700–900 kilometrin välein. Jotkut juoksuvalmentajat antavat tätä selvästi alhaisempiakin kilometrisuosituksia.

Oman kokemuksen mukaan lenkkareilla voi juosta yleensä ongelmitta vähintään 800 kilometriä ennen vaihtamista. Tuhannen kilometrin kohdalla kengät yleensä ovat kuitenkin jo selvästi kokoon painuneet, eikä niillä juokseminen enää tunnu samalta kuin tuoreemmilla kengillä.

Tarkkaa kilometrisuositusta ei kuitenkaan voi antaa, sillä kuluminen riippuu paljon myös alustasta, askelluksesta ja juoksijan painosta. Kanta-askeltajalla kenkä kuluu muita nopeammin, samaten raskasrakenteisella juoksijalla, tai jos juoksee pelkästään asfaltilla.

Harva jaksaa seurata tarkalleen, montako kilometriä omilla kengillä on juossut. Summittainenkin laskeminen antaa kuitenkin suuntaa sille, milloin kenkienvaihtoa kannattaa harkita.

2. Hanki kahdet kengät

Oman kokemuksen mukaan yksi helppo tapa seurata kenkien kulumista on hankkia kahdet kengät eri aikaan ja juosta niillä vuorotellen. Parasta on hankkia toinen pari kun ensimmäinen on kunnolla juostu sisään, mutta se ei ole vielä hirveän kulunut.

Jossain vaiheessa lenkeillä huomaa automaattisesti, että aiemmin ostettu pari alkaa hävitä tuoreemmalle tuntumassa, ja se on aika laittaa eläkkeelle.

Itse ostan kenkiä varastoon aina, jos löydän omaa suosikkimalliani alennuksella. Kannattaa vahtia poistuvien kausien malleja ja erilaisia poistomyyntejä niin kaupoissa kuin verkossakin.

Kaksien kenkien hankkiminen kirpaisee kukkaroa hetkellisesti. Pidemmällä aikavälillä hinta on tietenkin täsmälleen sama kuin silloin, jos ostaisi uudet vasta kun ensimmäiset ovat täysin kuluneet.

Kaksien kenkien omistaminen myös pidentää molempien parien elinikää, sillä myös kenkien lesti tarvitsee palautumista lenkeistä. Jos käyt vaikkapa illalla sateisella lenkillä ja menet heti seuraavana aamuna uudelleen, on parempi käyttää eri kenkiä kuin lähteä liikkeelle vielä hieman kosteilla ja tunkkaisilla lenkkareilla.

3. Luota omaan tuntemukseesi

Oma tuntemus on juoksussa usein dataa arvokkaampi mittari. Näin on kenkienkin suhteen. Jos kengät tuntuvat kuluneilta, ne todennäköisesti ovat sitä. Jos olet epävarma, osta uudet mutta älä poista heti vanhoja. Pidä vanhat rinnakkaiskenkinä niin kauan kuin haluat. Useimmiten huomaat, ettei vanhoilla enää teekään mieli juosta.

Lenkkareista voi etsiä myös ulkoisia tunnusmerkkejä oman fiiliksensä tueksi. Paras tapa on pohjan valkoisen keskiosan tarkastelu. Jos se on selvästi sisäänpainunut, halkeillut ja haperoitunut, kengät ovat aikansa eläneet.

Pohjien reunojen kuluminen ei vielä ole merkki siitä, että kengät pitäisi välittömästi vaihtaa. Sen sijaan reunojen kuluminen niin, että seuraava pohjan kerros tulee esiin, on sitä aivan varmasti.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, saat päivitykset feediisi. Voit myös seurata blogia Instagramissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juoksu
 • Juoksublogi
 • blogit
 • Treeni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  10. 10

   Huippuekonomistit ehdottavat valtiovarain­ministerille: Korkeakouluihin lisää aloituspaikkoja ja myöhemmin lukukausimaksut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää