Hyvinvointi

Britanniassa lapsi vammautui, kun lääkäri ei varoittanut synnytyksen riskeistä – pitäisikö synnyttäjille kertoa riskeistä Suomessakin?

Alatiesynnytys nähdään Suomessa ensisijaisena synnytystapana. Keisarileikkaus on varattu poikkeustapauksiin.

Keisarileikkauksessa on riskinsä, mutta kaikki alatiesynnytyksetkään eivät suju ongelmitta. Pitäisikö myös alatiesynnytysten riskeistä kertoa odottajille? New Scientist -lehden mukaan tätä pohditaan nyt Britanniassa.

Pohdinta kumpuaa Britannian oikeuden päätöksestä, jonka mukaan lääkärin olisi pitänyt kertoa raskaana olleelle, riskiryhmään kuuluneelle synnyttäjälle alatiesynnytyksen riskeistä. Naisen poika vammautui synnytyksessä pysyvästi.

Synnytysten klinikkaylilääkäri Mika Nuutila Hyksistä ei näe tarvetta siihen, että Suomessa alettaisiin järjestelmällisesti kertoa alatiesynnytyksen riskeistä kaikille odottajille.

”Totta kai vastaan, jos synnyttäjä kysyy minulta, onko alatiesynnytyksessä riskejä. Mutta lähtisinkö aktiivisesti kertomaan äidille, joka onnellisena odottaa vauvaa, että voit muuten revetä, vuotaa verta tai saada infektion? Ei, en ehkä tekisi sitä.”

Nuutila ei halua suoraan kommentoida Britannian tapausta, mutta sanoo yleisellä tasolla, että riskisynnyttäjät ovat asia erikseen.

”Jos äidillä on jokin perussairaus ja äiti odottaa isoa vauvaa, silloin riskitekijät käydään läpi. Usein diabeetikkojen isot vauvat päätetään suunnitellusti keisarileikata.”

Nuutila haluaa korostaa, että pääsääntöisesti niin alatie- kuin sektiosynnytyksetkin menevät hyvin. Kansainvälisissä synnytysvertailuissa Suomi menestyy hyvin niin äitien kuin vauvojenkin osalta.

Täysin riskittömiä synnytykset eivät tietenkään ole. Esimerkiksi vakavampia, 3.–4. asteen repeämiä kuten peräaukon sulkijalihaksen repeämiä sattui Suomessa viime vuonna 1,2 prosentissa alatiesynnytyksiä. Keisarileikkauksissa esimerkiksi haavainfektion riski on HYKS:issä 3–4 prosenttia. Se on vähemmän kuin monissa muissa kirurgisissa operaatioissa.

Kun tietoa alatiesynnytysten riskeistä kerran on, miksi sitä ei silti voisi kertoa odottajille? Nuutilaa huolettaa, mihin se johtaisi.

”Johtaisiko se siihen, että lääkärit antaisivat perusteellisen infon kummankin synnytystavan hyödyistä ja haitoista, ja sitten synnyttäjä itse valitsisi, että minä ottaisin tuon.”

Sitä Nuutila ei kannata. Hän katsoo, että keisarileikkauspäätökseen pitää aina olla hyvä syy. Kätilöillä ja lääkäreillä on synnytyksestä niin paljon perusteellisempaa tietoa kuin keskivertosynnyttäjällä, että päätöstä ei saa jättää yksin potilaan harteille.

”Tänä päivänä liki kaikki synnyttävät sairaalassa. He tulevat sinne varmastikin siksi, että haluavat asiantuntija-apua heiltä, jotka kuitenkin tietävät asiasta vähän enemmän. Vaikka raskaus onkin henkilökohtainen asia, he haluavat synnyttää sairaalassa.”

Millainen tilanne sitten tällä hetkellä Suomessa on. Saako synnyttäjä halutessaan keisarileikkauksen?

”Tähän ei voi vastata kyllä tai ei. Synnyttäjällä on aina jokin syy, miksi hän haluaa keisarileikkauksen. Usein se on synnytyspelko, mikä onkin hyväksyttävä syy keisarileikkaukseen. Mutta kyllä heillekin täytyy kertoa, mitä keisarileikkaus voi merkitä alatiesynnytykseen verrattuna. Suomessa pitää aina olla jokin diagnoosi, että keisarileikkaus tehdään.”

Toisaalta tilanne voi joskus olla joskus toisinpäin. Vaikka sektio olisi muuten hyvä vaihtoehto, synnyttäjä itse joko pelkää sektiota tai haluaisi muista syistä synnyttää nimenomaan alateitse.

”Silloin perustelen synnyttäjälle, että tässä nimenomaisessa tapauksessa sektio olisi turvallisempi äidin ja vauvan kannalta. Kun ottaa esille vauvan edun, monet ymmärtävät asian heti.”

Nuutila muistuttaa, että raskaus ei ole sairaus ja synnytys ei ole sairauden hoitoa. Alatiesynnytys on raskauden luonnollinen päätepiste. Aktiivisemman tiedotuksen kannattajat muistuttavat silti, että luonnollinen ei automaattisesti tarkoita hyvää.

Nuutilan kokemuksen mukaan alatiesynnytys on yleensä paras vaihtoehto.

”Olen vankkumaton alatiesynnytyksen kannattaja. Se on äidin ja vauvan kannalta lähtökohtaisesti paras vaihtoehto. Kulkiessaan synnytyskanavan läpi vauva kypsyy ja adaptoituu kohdun ulkopuoliseen elämään. Keisarileikkaus on sitten hyvä lisä. On hyvä, että meillä on sekin vaihtoehto, jos jokin on hullusti.”

Tausta: Lapsi vammautui pysyvästi, koska lääkäri ei kertonut riskeistä

Britannian korkein oikeus antoi maaliskuussa 2015 päätöksen, jonka mukaan lääkärin on kerrottava raskaana olevalle naiselle tarvittaessa myös alatiesynnytyksen vaaroista. Oikeusjutun nostanut nainen sairasti diabetesta. Hänellä oli myös normaalia pienempi lantio, mutta lääkäri jätti tietoisesti kertomatta naiselle alatiesynnytyksen riskeistä. Lääkärin mukaan riskeistä kertominen olisi kannustanut valitsemaan keisarinleikkauksen, mikä olisi hänen mukaansa ollut ”äidillisten intressien” vastaista. Oikeuden mukaan tällainen arvottaminen ei kuulu lääkärille. Raskaana olevilla on oikeus saada tarpeellista tietoa ja tehdä päätöksensä tiedon ja omien arvojen pohjalta. Potilaan valintoja tulee myös kunnioittaa.

Olisitko sinä kaivannut lisää tietoa riskeistä ennen synnytystä? Vastaa kyselyymme. Vastauksia voidaan käyttää nimettömänä mahdollisessa tulevassa jutussa.

Alatiesynnytyksen ja sektion riskit

Britannian hoitosuosituksista vastaava National Institute for Health and Care Excellence vertaa tutkimusten pohjalta toisiinsa alatiesynnytysten ja suunniteltujen sektioiden riskejä seuraavasti:

Alatiesynnytys parempi:

 Nopeampi kotiutuminen

 Harvemmin verenvuotoon liittyviä kohdunpoistoja

 Harvemmin sydämenpysähdyksiä

 Vähemmän tehohoidon tarvetta vauvoille

Keisarileikkaus parempi:

 Vähemmän kipua välilihan ja vatsan alueella niin synnytyksen aikana kuin 3 päivää synnytyksen jälkeen

 Vähemmän vaginavaurioita

 Vähemmän synnytyksen jälkeistä kovaa verenvuotoa

 Harvemmin synnytykseen liittyviä shokkeja

Ei eroa (tai ristiriitaisia tuloksia siitä kumpi parempi), muun muassa:

 Välilihan ja vatsanalueen vointi neljä kuukautta synnytyksen jälkeen

 Virtsarakon ja kohdunkaulan tila

 Haavainfektioiden yleisyys

 Syvien laskimotukosten yleisyys

 Synnytyskuolemien ja vastasyntyneiden kuolemien määrä

Lähde: Nice

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Synnytys
 • Lääketiede
 • Synnytyspelko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   Suhde toiseen uskovaan naiseen syöksi Merika Kallionpään uskonnollisen yhteisön tähdestä sen sivuraiteelle – ”Piti kasata koko elämä ja minuus uudestaan”

  4. 4

   Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

  5. 5

   Tutkimus: Parisuhteessa nainen menettää kiinnostuksen seksiin helpommin kuin mies – Asiantuntija neuvoo, miten halun voi herättää uudelleen

  6. 6

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  7. 7

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  8. 8

   IL: Suomalainen toimittaja pidätettiin Moskovassa

  9. 9

   Fortum tavoittelee isoa omistusosuutta saksalaisyhtiö Uniperista – kaupankäynti keskeytettiin pörssissä

  10. 10

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  8. 8

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  9. 9

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää