Hyvinvointi

Joulusta voi nauttia myös yksin – yksinäisyys voi antaa hengähdystauon tai intoa tehdä uusia asioita

Moni viettää taas joulua yksin, mutta sen ei tarvitse olla huono asia. Silloin voi rauhoittua ja tehdä asioita, joista itse tykkää. Jouluna voi myös hakeutua muiden yksinäisten seuraan.

Joulu on perhejuhlien ykkönen, ja joulu yksin kuulostaa monen mielestä masentavalta. Mutta entä jos perhettä tai läheisiä ei ole? Voiko joulusta nauttia yksin?

Yksinäinen joulu on edessä taas monilla, sillä yksineläjiä on noin viidennes suomalaisista.

Yksinolo ei kuitenkaan ole sama asia kuin yksinäisyys. Moni elää niin hektistä arkea, ettei aikaa jää itselle. Omasta tahdosta yksin vietetty joulu voikin olla hengähdystauko arjen kiireestä. Jokaisen on hyvä osata viihtyä myös omassa seurassaan.

Itsekseen oleminen ei tarkoita lohdutonta yksinäisyyttä, sillä yksin oleminen tekee myös hyvää. Sen avulla voi osoittaa itselleen, että pärjää ja on itsenäinen.

”Se on parhaimmillaan luova tila, joka kasvattaa itsetuntemusta ja itseluottamusta”, kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttila Turun yliopistosta sanoo. Hän on tutkinut suomalaisten suhtautumista yksin olemiseen.

 

Yksinäinen voi olla, vaikka olisi ihmisten keskellä.

”Kun on aikaa omille ajatuksille, asiat tuntuvat menevän kohdilleen.”

Minkä tahansa luovan työn tekeminen jopa vaatii, että pystyy olemaan pidemmän aikaa yksin. Yksin ollessaan voi myös saada asioita aikaiseksi: lähdenpä lenkille, leivon pullaa, luen kirjan tai neulon lapaset. Yksin voi tehdä juuri niitä asioita, joista nauttii.

”Rauhallisuus ja tyyneys ovat tärkeitä mielentiloja. Ja se, että pystyy olemaan omissa oloissaan”, Junttila sanoo.

Suomessa on paljon yksinasuvia, sillä nuoret muuttavat varhain omilleen. Monien sukulaiset asuvat kaukana, ja avioerot heittävät pariskuntia erilleen. Eniten yksin asuvia on Uudellamaalla ja muissa isoissa kaupungeissa.

”Ihmisillä on nykyään varaa asua ja elää yksin. Lisäksi ihmisten sosiaaliset suhteet perustuvat yhä enemmän vapaaehtoisuuteen”, hyvinvointisosiologian professori Juho Saari sanoo. Hän johtaa Itä-Suomen yliopiston Suomalaisten yksinäisyys -hanketta, joka on koonnut yhteen suomalaiset yksinäisyystutkijat.

Yksinäisyys ei tarkoita vain sitä, ettei ole seuraa. Yksinäinen voi olla, vaikka olisi ihmisten keskellä.

Emotionaalinen yksinäisyys on totaalista. Yksinäinen ihminen ei viihdy omassa seurassaan eikä löydä tietä toisten luo. Se johtaa helposti lohduttomuuteen, josta on vaikea päästä irti.

Tilanteeseen on syytä havahtua ajoissa, sillä ratkaisevaa on, miten itse yksinolemiseensa suhtautuu.

Hiipivä yksinäisyyden tunne on merkki siitä, että kannattaa hakeutua seuraan. Erityisesti jouluna yksinolo voi tuntua kurjalta, vaikka muuten viihtyisikin itsekseen.

Parhaimmillaan yksinäisyyden tunne aktivoi ja saa lähtemään muiden seuraan. Joulun voi suunnitella omannäköisekseen. Voi viettää kaverijoulun tai mennä seurakunnan tai jonkun järjestön joulutapahtumaan.

Tai miksei auttaisi muita yksinäisiä? Siitähän joulun sanomassa on kyse.

Jokainen meistä voi lievittää joulunajan yksinäisyyttä soittamalla kaukana asuvalle sukulaismummolle tai vierailemalla vanhainkodissa. Auttaminen tekee hyvää myös auttajalle.

Mallia voi ottaa vaikkapa espoolaisesta perheenäidistä Satu Salmelasta: hän etsi jo hyvissä ajoin yksinäisen, joka kaipasi jouluksi seuraa, ja kutsui vieraan ihmisen kotiinsa jouluksi. Salmelan teko levisi Facebookissa marraskuussa.

Yli 75-vuotiaista 40 prosenttia kokee yksinäisyyttä, joten autettavia kyllä riittää.

Juho Saari kehottaa listaamaan paikkoja, joihin voi mennä. Jouluna ainakin kirkoissa on muita ihmisiä.

”Voi mennä netin keskustelupalstalle ja joulunaikaan lähteä vaikka konserttiin”, ehdottaa puolestaan Niina Junttila.

Se, että näkee ihmisiä ympärillään, vähentää totaaliyksinäisyyden tunnetta. Joulunaikaan ihmisten seurassa voi olla joulutoreilla ja kahviloissa. Joillakin järjestöillä on joulunaikaan nimenomaan yksinäisille suunnattua toimintaa.

”Jos tuntee itsensä todella yksinäiseksi, voi aluksi soittaa palvelevaan puhelimeen. Se, että uskaltaa puhua yhden ihmisen kanssa omana itsenään, voi antaa rohkeutta tavata muitakin.”

Moni lapsikin kokee joululomalla yksinäisyyttä. Lasten yksinäisyyden poistaminen on vanhempien tehtävä. Kun perheet ovat pieniä ja sukulaiset asuvat kaukana, lapset alkavat herkästi kaivata kaverisuhteitaan joululomalla.

”Silloin voi vaikka sopia treffejä muiden lapsiperheiden kanssa”, Junttila sanoo.

Yksinäisyyteen käpertyminen ei tee kenellekään hyvää. Yksinäisyys aiheuttaa pitkällä aikavälillä masennusta, ahdistusta ja muita mielenterveyden häiriöitä. Lisäksi se nostaa stressitasoja niin, että ihmisen vastustuskyky heikkenee.

Joulu on tänä vuonna vain pitkä viikonloppu, kolme päivää. Se voi vähän lohduttaa, jos yksinolo jouluna alkaa ahdistaa. Sen jälkeen mennään kohti valoisampaa ja toiveikkaampaa uutta vuotta.

Jospa tekisi vaikka uudenvuodenlupauksen, joka sisältää osallistumista johonkin itselle mieleiseen toimintaan, josta voi löytää myös seuraa.

Helsingissä on joulun aikana toimintaa yksinäisille:

Punainen risti

Pääkaupunkiseudun Nuorten turvatalot päivystävät jouluna Vantaalla. Vantaan turvatalo on auki 23. joulukuuta kello 17:stä aina 27. joulukuuta kello 10 saakka. Helsingin ja Espoon talot avaavat kriisimajoituksen 27.12 klo 17.

Punaisen Risti ylläpitää maksuttomia ja kaikille avoimia kahviloita joulunpyhinä Helsingissä ja Uudenmaan alueella.

Helsinki Missio

Seniorikahvila tiistaina 27. joulukuuta kello 10–12 Albertin olohuoneella (Albertinkatu 33).

Aamukorva yli 60-vuotiaille p. 045-341 0504 päivystää joka aamu klo 5–9.

Helsingin seurakunnat

Aattona järjestetään hartaustilaisuuksia ympäri Helsinkiä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yksinäisyys
 • Joulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Presidentti Niinistö Turun puukotuksista: ”Erityisen kiitoksen ansaitsevat ne ulkopuoliset, jotka pyrkivät suojaamaan toisiaan”

  8. 8

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Turun puukotuksista epäilty on uhattu tappaa – Sairaala toimii normaalisti ylimääräisten vartijoiden valvomana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  7. 7

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  8. 8

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  9. 9

   Vakava väkivaltarikos Vaalimaalla – Poliisi tavoittanut epäillyt miehet

  10. 10

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää