Valikko
Hyvinvointi

Moni luulee väärin olevansa erityisherkkä – tutkijan mukaan herkkyys voi olla myös opittua

Stressiä tai traumaperäisiä oireita ei pitäisi sekoittaa synnynnäiseen erityisherkkyyteen, sanoo psykologi ja kouluttaja Heli Heiskanen. Oikeat syyt jäävät silloin korjaamatta.

”Kaikki, mikä nykyisin tulkitaan erityisherkkyydeksi, ei sitä ole”, sanoo psykologi Heli Heiskanen. Hän kouluttaa erityisherkkiä ihmisiä ja eri alojen ammattilaisia.

Heiskasen mukaan synnynnäisesti erityisherkkä ihminen on varhaislapsuudesta asti ollut tunne- ja aistiherkkä. Se näkyy yleensä jollain tavoin kaikissa tilanteissa.

Hän kertoo kuitenkin havaitsevansa työssään paljon yliherkistymistä, joka on syntynyt ihmisten raskaiden kokemusten tai elämäntilanteen myötä.

Esimerkiksi pitkäaikainen stressi saattaa aiheuttaa tiettyihin tilanteisiin tai asioihin liittyvää tunteiden ailahtelua, aistiherkkyyttä, unettomuutta tai vaikkapa sitä, että on alkanut väsyä kohtuuttomasti muiden seurassa.

Silloin kyse ei välttämättä ole erityisherkkyydestä

Onko sitten haitallista kuvitella olevansa erityisherkkä, jos ei sitä ole?

”Jos tulkitsee oireiden johtuvan vain omasta erityisherkkyydestä, vaarana on, että tyytyy tilanteeseen, vaikka syihin voisi puuttua. Pitäisi astua ulos ylikuormittavasta elämäntyylistä ja pysähtyä miettimään, mikä tässä on herkkyyttä ja mikä johtuu liiasta kiireestä ja paineesta.”

Heiskanen muistuttaa, että ihminen voi toki oireiden taustalla ollakin erityisherkkä, mutta se on hermojärjestelmän ominaisuus, joka ei itsessään ole rasite.

”Siitä on monissa tilanteissa etuakin, ja oikeissa olosuhteissa herkkyydestä tulee todellista voimaa ja vahvuutta. Nämä asiat on tärkeä erottaa, jotta herkkyyttä ei leimata oireeksi tai ongelmaksi.”

Myös traumaattisista kokemuksista johtuvat tunne-elämän ongelmat sekoittuvat joskus erityisherkkyyden kanssa. Valtavan hylkäämisen pelon tai loukkaantumisherkkyyden taustalla voi olla selvittämättömiä kokemuksia ja tunteita, jotka kannattaisi käsitellä.

Herkkyyttä on kaikissa ihmisissä, ja aika moni on tavalla tai toisella peittänyt herkkiä puoliaan kehittämällä erilaisia suojakuoria, Heiskanen sanoo.

”Olen havainnut, että moni kätkee herkkyytensä esimerkiksi suorittamiseen, reippauteen tai miellyttämiseen. Liian araksi oppinut ihminen taas voi vetäytyä ja omaksua alikuormitusmallin. Hän ei uskalla esimerkiksi hakeutua kiinnostavaan ammattiin tai toteuttaa haaveitaan. Se rajoittaa elämästä nauttimista.”

Oman tilanteen tunnistaminen on hyvä lähtötilanne. Heiskanen neuvoo, että jos huomaa esimerkiksi vetäytyvänsä liikaa, kannattaa havainnoida, milloin välttelee asioita, joita kuitenkin haluaisi.

”Voisiko niitä vähitellen harjoitella? Ei pidä vaatia itseltään heti liikaa tai yrittää muuttua sellaiseksi kuin joku toinen, vaan miettiä, mitä itse arvostaa. Mukavuusaluetta voi laajentaa pienin askelin.”

Yksi tapa suojautua on johonkin ryhmään tai määritelmään leimautuminen – kuten juuri erityisherkkyyteen.

Heiskasen mukaan pidemmän päälle ei ole hyvä, jos yrittää sovittaa itseään valmiiseen määritelmään sen sijaan että miettisi, millainen itse oikeasti on. Kaikki herkätkin ihmiset ovat omanlaisiaan.

Suojakuorista ja rooleista ei tarvitse päästä kokonaan eroon. Niistä on ihmiselle hyötyäkin, kun niitä käyttää tietoisesti ja joustavasti.

”Jos jokin velvollisuus on vain hoidettava, voi hetkellisesti ottaa suorittajan roolin. Joskus taas voi olla tarve vetäytyä.”

Rajoittavia ja kaavamaisia suojakuoria kannattaa silti purkaa, sillä jatkuva oman itsen peittely uuvuttaa.

”On surullista ja huolestuttavaa nähdä, kuinka moni ihminen elää todella kuormittavaa elämää ja ajattelee, että tälle ei voi mitään. Aina on kuitenkin vaihtoehtoja”, Heiskanen sanoo ja jatkaa:

”Kaikille eivät vain sovi samat olosuhteet. Kun löytää omat rajansa ja omannäköisen tavan olla ja elää, elämä on paljon rennompaa, kevyempää ja tyydyttävämpää. Se on hyväksi sekä itselle että ympäristölle.”

Heiskaselta ilmestyi joulukuussa kirja Herkkyyden voima – opas omannäköiseen elämään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Psykologia
 • erityisherkkyys
 • Stressi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  6. 6

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  7. 7

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  8. 8

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  9. 9

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  10. 10

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää