Valikko
Hyvinvointi

Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

Suuseksi ja useat seksipartnerit levittävät papilloomavirusta, joka lisää pään ja kaulan alueen syöpiä rajusti kaikissa länsimaissa.

Pään ja kaulan alueen syövät yleistyvät kovaa vauhtia länsimaissa ja myös Suomessa.

”Miesten ja naisten suun ja kaulan alueen syöpien määrä on kolmenkymmenen vuoden aikana kaksinkertaistunut”, kertoo Tukholman Karoliinisen instituutin professori Matti Lehtinen.

Sekä kohdunkaulan syöpä että pään ja kaulan alueen syövät ovat yleistyneet alle 40-vuotiailla. Se johtuu Lehtisen mukaan papilloomaviruksesta ja muuttuneista seksitavoista. Nuorempi sukupolvi harrastaa seksiä useampien partnereiden kanssa kuin ennen ja myös suuseksi on yleistynyt.

Jotta syöpien leviämistä voitaisiin ehkäistä, Lehtinen ehdottaa, että papilloomavirusrokotetta ryhdyttäisiin antamaan Suomessa maksutta 11–12-vuotiaiden tyttöjen lisäksi myös pojille. Nykyinen rokotusohjelma ei Lehtisen mukaan pysty ehkäisemään papilloomavirus HPV:n aiheuttamia suun ja nielun syöpiä eikä myöskään kohdunkaulan syöpää riittävästi.

Asiaa selvittämään on perusteilla työryhmä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuija Leino kertoo, että ryhmän tarkoituksena on arvioida, paljonko sairauksia papilloomavirus aiheuttaa miehille ja kuinka suuri osa niistä voitaisiin ehkäistä rokotusohjelmalla. Samalla selvitetään mahdollisen rokotusohjelman kustannusvaikutuksia. Tuloksia pitäisi saada Leinon mukaan parin vuoden aikana.

Lehtisellä on ehdotuksensa pohjaksi myös vankkaa tutkimusnäyttöä. Hän veti Tampereen yliopistossa vuonna 2007 käynnistyneen laajan tutkimuksen, jossa selvitettiin erilaisten HPV-rokotusstrategioiden vaikuttavuutta 33:ssa satunnaisesti valitussa kunnassa. Mukana oli 32 000 suomalaista tyttöä ja poikaa. Tuloksia ei ole vielä julkaistu.

Tutkimuksen 11 kunnassa tytöt rokotettiin papilloomavirusta vastaan, 11 kunnassa sekä tytöt että pojat rokotettiin ja 11 kunnassa ketään ei rokotettu.

”Tulokset osoittavat kiistatta, että parhain vaikutus saadaan silloin, kun sekä tytöt että pojat rokotetaan”, Lehtinen sanoo.

Oleellista rokotusohjelman vaikuttavuudessa on Lehtisen mukaan se, että riittävän suuri osuus nuorista rokotetaan. Silloin alkaa toimia niin sanottu laumasuoja: Kun infektio ei leviä, myös rokottamatta jääneet ovat siltä suojassa.

”Jos vain tytöt rokotetaan, laumasuojaa tiettyjä papilloomavirustyyppejä vastaan tulee tuskin lainkaan. Jos 70 prosenttia varhaisnuorista rokotetaan, laumasuoja voi auttaa juurimaan syöpävaaralliset papilloomavirukset”, Lehtinen sanoo.

Pään ja kaulan alueen syöpien suurimmat riskitekijät ovat aiemmilla sukupolvilla olleet tupakointi, alkoholi tai molemmat yhdessä. Nykyisin tupakointiin yhdistetty huulisyöpä ja kurkunpään syöpä on miehillä vähentynyt selvästi.

Sen sijaan nielusyöpien määrä miehillä on Suomen Syöpärekisterin mukaan kaksinkertaistunut 1970-luvulta.

Tuija Leino tähdentää, että vielä ei ole tarkkaa selvyyttä siitä, millä pään ja kaulan alueen syövillä on yhteys papilloomavirukseen. ”Varmimmin tiedetään, että nielurisan syövissä papilloomaviruksella on merkitystä. Niiden määrä on kaksinkertaistunut viime vuosina. Myös esimerkiksi kielen takaosan syövissä HPV-viruksella on todettu olevan merkitystä, mutta kielen etuosan syövissä ei niinkään”, Leino sanoo.

Pään ja kaulan alueen syövät ovat yleistyneet kaikissa länsimaissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kurkku- ja kielisyöpien määrä oli vuonna 2015 miehillä 74 prosenttia korkeampi ja naisilla 26 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2011, kertoo Washington Post. Ruotsissa nousu suusyöpien määrässä havaittiin 2000-luvun alussa.

Vuonna 2014 Suomessa todettiin 817 uutta pään ja kaulan alueen syöpää joista 523 miehillä ja 294 naisilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syöpä
 • Rokotus
 • Terveys
 • Seksi
 • suuseksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  2. 2

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  5. 5

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  6. 6

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää