Hyvinvointi

Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

Tämän talvikauden influenssa on tavanomainen eli ei kovin voimakas. Rokotteen ehtii vielä ottaa.

Nyt eletään influenssakauden huippua. Influenssa on A- tai B-viruksen aiheuttama kuumetauti. Tämän talvikauden influenssa on tavanomainen eli ei kovin voimakas. Rokote tehoaa siihen hyvin, mutta joskus ihminen saattaa sairastua rokotteesta huolimatta. Epidemia alkoi kolmisen viikkoa etuajassa.

Mistä sitten tietää, että tauti on influessaa eikä tavallista, vaikkapa Rino-viruksen aiheuttamaa nuhakuumetta?

Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta vastaa.

Mistä tietää, että on sairastunut influenssaan?

Ei välttämättä mistään. Influenssa voi olla hyvin lieväoireinenkin.

Tyypillisesti influenssa nostaa ensin kuumeen yli 38,5 asteeseen. Kuumetta seuraa yskä sekä lihas- ja päänsärky. Nuha ei tavallisesti liity influenssaan.

Tavallinen flunssa sen sijaan alkaa sillä, että nenä vuotaa ja kurkku on kipeä. Kuume pysyttelee tavallisesti pienenä lämmönnousuna.

Miksi influenssa on vaarallisempi kuin tavallinen nuhakuume?

Influenssaan liittyy huomattavasti isompi riski saada vakavakin jälkitauti: lapsilla välikorvantulehdus ja aikuisilla keuhkokuume tai poskiontelontulehdus. Siksi vointia kannattaa seurata tarkemmin kuin perusflunssassa ja hoitoon kannattaa suhtautua vakavasti.

Miten influenssaa tai flunssaa kannattaa hoitaa?

Influenssaa hoidetaan aluksi hyvin samalla tavalla kuin mitä tahansa flunssaa. Tärkeää on lepo, juominen ja tulehduskipulääkkeet. Särkylääkkeitä joutuu influenssassa ottamaan flunssaa useammin, varsinkin jos kuume nousee korkeaksi.

Tavallisessa flunssassa nenätipoista voi olla hyötyä. Sinkin ja C-vitamiinin ei ole merkittävästi todettu auttavan flunssaan, mutta ei niistä haittaakaan ole. Itse ehkä kokeilisin niitä, jos sairastuisin kovaan flunssaan.

Influenssaa voidaan hoitaa myös viruslääkkeellä, joka pitäisi ottaa viimeistään toisena sairauspäivänä. Muuten sen hyöty jää hyvin vähäiseksi. Influenssalääkkeet lyhentävät taudin kestoa ja lievittävät oireita.

Voiko influenssan tarttumista estää?

Influenssa tarttuu pisaratartuntana, ja usein käsien kautta. Viruksen kantaja yskii käteen ja tarttuu ovenkahvaan, josta joku toinen ottaa kiinni. Käsien pesu on sekä influenssan että nuhakuumeen tärkein ehkäisykeino.

Toinen tärkeä käsihygieniaan liittyvä keino on yskiä kainaloon eikä kämmeniin. Se vähentää tarttumista merkittävästi.

Milloin influenssapotilaan kannattaa mennä lääkäriin?

Jos muuten perusterveen ihmisen tauti on erittäin voimakas ja kuume nousee korkeaksi. Lääkäri voi varmistaa pikatestillä, että kyseessä on influenssa eikä esimerkiksi joku muu vakava tauti.

Jos on epätavallisen väsynyt, rintaa pistää tai hengittäessä ahdistaa, on hyvä tarkistaa, ettei jälkitauti ole jo iskenyt.

Jos sairastaa jotakin perussairautta, kuten sydänsairautta, keuhkoahtaumatautia tai astmaa on hyvä mennä aina influenssan takia lääkäriin. Yli 65-vuotiaan tai vauvan sairastuessa voi myös olla hyvä tarkistaa vointi vastaanotolla.

Ehtiikö vielä tänä talvena ottaa influenssarokotteen?

Kyllä periaatteessa ehtii. Sairastumisriski kestää vielä monta kuukautta. Rokote alkaa tehota parin viikon päästä sen ottamisesta. Sen lisäksi että rokote suojaa yhtä ihmistä sairastumiselta, se antaa laumasuojan, jolloin yhä harvempi voi saada tartunnan.

Influenssavirus muuntautuu siten, että tavallisesti edellisenä talvena otettu rokotus ei suojaa seuraavan kauden influenssalta.

Jos on varmasti jo tänä talvena sairastanut influenssan, ei rokotusta kannata enää ottaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Influenssa
 • Kausi-influenssa
 • Influenssarokote
 • Nuhakuume

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  5. 5

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  10. 10

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää