Hyvinvointi

Silmien kuivuminen kiusaa yhä useampaa, sanoo silmälääkäri – itselle sopiva apu löytyy näitä konsteja kokeilemalla

Kuivat silmät vaivaavat toimistoihmisiä, jotka tuijottavat koko päivän tietokonetta. Kylmä talvisää ja koneellinen ilmanvaihto usein pahentavat tilannetta.

Kuivat silmät kiusaavat monia erityisesti näin talviaikaan. Silmiä särkee, kirvelee ja väsyttää. Niissä voi olla roskan tunne, valonarkuutta tai näöntarkkuuden vaihteluita. Kuivat silmät saattavat ristiriitaisesti myös vetistää.

”Suomessahan on sillä lailla hassu ilmasto, että talvella ilmankosteus voi olla alle 10 prosenttia, kun taas kesällä se voi olla 60–70 prosenttia. Eli talvella ollaan kuivassa Saharassa ja kesällä kosteassa sademetsässä. Kesällä harvempi kärsii kuivista silmistä”, sanoo Mehiläisen silmäkirurgi Kimmo Liesto.

”Silmille on huono kombinaatio, kun ulkona on kuiva pakkassää ja sisällä kuuma ja kuiva ilma. Lisäksi toimistotyössä tuijotetaan koko päivä tietokonetta. Tarkkuutta vaativassa työssä unohtaa räpytellä silmiään. Siinä vieressä printteri vielä usein puskee lisää lämpöä.”

Lieston mukaan silmäoireet ovat lisääntyneet koneellisen ilmanvaihdon yleistyttyä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Siinä kuiva ulkoilma lämmitetään ja puhalletaan sisään. Olen ihmetellyt, eikö kukaan insinööri keksi ilmanvaihtojärjestelmää, jossa samalla kosteutettaisiin ilmaa. Sellaiselle olisi kysyntää.”

Pahin paikka silmille on lentokone. ”Siellä on rutikuiva ilma. Monen silmät oirehtivat pitkällä lentomatkalla, kun kyyneleritys ei yksinkertaisesti riitä.”

Silmäkirurgi Liesto vastaa kysymyksiin silmien kuivumisesta.

Mistä kuivat silmät johtuvat?

Silmien kuivuminen on hyvin yleinen vaiva, ja siihen on toimistotyön ja matalan ilmankosteuden lisäksi monia syitä.

Normaalisti jos silmän pinta kuivuu liikaa, kyynelrauhanen erittää pian lisää kyyneliä. Yksi syy kuivuudelle voi olla normaali, iän mukana tuoma kyynelnesteen erityksen väheneminen. Iän myötä myös silmän pinnassa oleva sidekalvo ohenee ja kuivuu helpommin, ja jos lukulasit ovat liian heikot, silmät tuntuvat pian kuivilta.

Myös esimerkiksi reumasairaudet ja kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttavat kuivasilmäisyyttä. Kova flunssakin saattaa kuivattaa silmiä, samoin allergiat. Silmätulehduksen ja antibioottitippojen jälkeen silmät kärsivät helposti kuivuudesta.

Jotkut myös nukkuvat silmät lievästi raollaan, mikä kuivattaa silmiä.

Sekä kaihi- että taittovirheleikkauksen jälkeen silmät kuivuvat, mutta silmätippoja käyttämällä oireet menevät yleensä vähitellen ohi.

Ovatko reseptillä ostetut silmätipat parempia kuin ilman reseptiä saatavat tipat?

Eivät. Sopivat tipat löytyvät yleensä kokeilemalla.

Kyynelnesteessä on kolme eri komponenttia: yksi ainesosa kostuttaa, yksi voitelee ja kolmas on limamainen. Silmätipoissa on yleensä yhtä tai kahta näistä ainesosista: nestettä, rasvaa tai hyytelöä. Jos esimerkiksi tuntuu, että silmätippa on liian vesimäinen, kannattaa kokeilla geelimäisempää tippaa. Joskus käytetään päivällä esimerkiksi kostutustippoja ja yöllä rasvaa.

Ensisijaisesti kannattaa käyttää säilöntäaineettomia tippoja, jotka ovat kerta-annospipeteissä. Jos käyttää kauan silmätippoja, joissa on säilöntäainetta, silmät saattavat herkistyä sille.

Hankalampia oireita hoidetaan samoilla allergialääkkeillä, joita käytetään siitepölyallergiaan. Jos kostutustipat eivät tunnu auttavan ja silmissä on vähän tulehdusta, lyhytaikainen kortisonihoito voi myös auttaa. Välillä tulehdus on luomen reunassa, jolloin se haittaa kyynelnesteelle tärkeiden rasvarauhasten toimintaa.

Vaikeissa tapauksissa kuivien silmien hoitona voidaan käyttää paikallisia solunsalpaajatippoja tai suun kautta nieltävää lääkettä.

Mitä silmien kuivumiselle voi tippojen lisäksi tehdä?

Kotiin voi hankkia viherkasveja tai akvaarion, jotka haihduttavat ilmaan kosteutta. Ilmankostutin makuuhuoneessa on auttanut monia. Lasketellessa kannattaa pitää hyviä suojalaseja. Saunassa ei kannata ottaa liian kuumia ja kuivia löylyjä.

Helpoin ja halvin konsti on kuivattaa märät pyykit pyykkitelineessä yöllä makuuhuoneessa.

Meikin poistamisessa kannattaa olla varovainen. Ei kannata myöskään käyttää luomen sisäreunassa kajalkynää, jos on ongelmia silmien kanssa. Joillakuilla potilailla sitä löytyy jopa pakkautuneena sidekalvon alle. Kajal tulee juuri siihen kohtaan, missä silmän rasvarauhaset ovat, ja se voi estää rasvarauhasten toiminnan.

Jos oireet ovat hankalat tai pitkittyvät, on hyvä käydä lääkärissä. Siinä tapauksessa kannattaa mennä silmälääkärille, sillä yleislääkäri ei voi tutkia silmiä samalla lailla kuin silmälääkäri.

Onko vaarallista, jos ei käytä silmätippoja, vaikka silmät olisivat todella kuivat?

Yleensä ei. Vain jos kuivuminen on rajua ja liittyy esimerkiksi reumaan, hoitamaton kuivuus voi olla vaarallista. Silloin silmän pintaan voi tulla pahimmillaan soluvaurioita.

Toisaalta on turha kiusata itseään kuivilla silmillä. Silmätipat ovat helppo ja halpa tapa lievittää oireita, eikä tippoja välttämättä edes tarvita joka päivä. Silmätippojen kokeilemisesta ei ole haittaa eikä niistä voi tulla mitään vaurioita.

Kuivuvatko silmät enemmän, jos käyttää piilolinssejä?

Kyllä. Piilolinssin pinta on muovia ja se kuivahtaa nopeasti. Jos kärsii kuivista silmistä, piilolinssit kannattaa jättää pois. Itse asiassa taittovirheleikkauksissa käy usein juuri niitä ihmisiä, jotka eivät voi pitää piilolinssejä kuivien silmien takia ja jotka haluavat silmälaseista eroon. Vaikka silmät kuivuvatkin heti silmäleikkauksen jälkeen, myöhemmin kuivasilmäisyys jää kyllä pois.

Tottuvatko silmät silmätippoihin niin, että niitä joutuu lopulta käyttämään jatkuvasti?

Eivät silmät niihin varsinaisesti totu. Eli syy on silmän kuivuudessa eikä silmätipoissa, jos tippoja joutuu käyttämään jatkuvasti. Niitä saa rauhassa käyttää vaikka loppuelämänsä – mutta harva niitä kuitenkaan kesällä tarvitsee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • silmät
 • Hyvinvointi
 • silmäsairaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  8. 8

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää