Hyvinvointi

Hoidatko yhä vatsatautia väärin? Unohda sokeriset ja hapotetut juomat

Kokosimme HS:n jutuista lääkäreiden vinkit siitä, mitä vatsatautipotilaan kannattaa syödä ja juoda.

Tämän vuoden norovirusepidemiasta odotetaan voimakkaampaa kuin aikoihin. Vatsataudin jyllätessä monissa perheissä käydään tiukkoja keskusteluja: annetaanko lapsille Jaffaa vai kokista? Ei kumpaakaan, suosittelevat lääkärit.

Keskeistä on tietenkin saada tarpeeksi nestettä, muistuttaa yleislääkäri Heikki Pärnänen HS:n jutussa. Aikuiselle hyvää mahatautijuomaa on kivennäisvesi, ja lapsille miedot mehut tai erilaiset apteekista saatavat nesteytysjuomat.

"Ongelma on, että niin sanotut ripulijuomat eivät ole kovin hyvän makuisia", Pärnänen myöntää.

Limonadit eivät kuitenkaan tee hyvää vatsatautia sairastavalle, koska niissä on lähinnä sokeria ja vettä. Pärnänen selittää, että sokerit, tai mitkä tahansa makeutusaineet, saattavat jopa lisätä ripulia. Kun suoli on tulehtunut, se ei pysty hyödyntämään ravintoaineita, eikä siis myöskään sokerimolekyylejä.

Pelkkää nestettä ei kannata nauttia, vaan sekä lasten että aikuisten kannattaa syödä pieniä annoksia heti, kun vähänkään pystyy. Moni suosittelee sokeroimatonta mustikkakeittoa.

”Jos syö puuroja tai vellejä, niin saa huomaamatta nestettäkin", Pärnänen sanoo.

Syöminen on parempi idea kuin juominen myös siksi, että ruuasta saa suoloja joita mahataudissa menettää.

Kivennäisvesissä on myös suoloja, joten niistäkin voi olla hyötyä. Hiilihappoisuus voi kuitenkin pahentaa oireita.

Vantaan kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen vinkkasi Helsingin Sanomissa, että kylmä ruoka pysyy usein paremmin sisällä kuin kuuma. Se sopii lapsillekin paremmin, koska heillä tautiin liittyy usein kuume.

”Puolen tunnin välein ruiskullinen vaikkapa mehukeittoa voisi olla hyvä hoito kuumelääkkeen lisäksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Norovirus
 • Sairaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Missä on Saksan pakolaisdebatti?

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää