Valikko
Hyvinvointi

Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

Kerro minulle, millaisia ystäviä sinulla on, niin kerron millainen olet – elämänviisaus saa tukea nyt myös tuoreesta tutkimuksesta.

Helsingin yliopiston ja Väestöliiton tutkimuksen mukaan ystävyksiä ei yhdistä ainoastaan elämäntilanne, koulutus tai etninen tausta. ”Myös heidän persoonallisuutensa vaikuttaa heidän ystävyyssuhteisiinsa”, kertoo tutkija Venla Berg.

Berg on yksi persoonallisuuden ja ystävyyden suhteita selvittävän tutkimuksen kirjoittajista. Tutkimus on osa Suomen Akatemian hanketta, jossa pyritään selvittämään laajasti, miten läheiset ihmiset vaikuttavat toisiinsa läpi elämän.

Korkea aikakin, että ystävyyttä aletaan tutkia. Ystävyyttä ja varsinkin aikuisten tai iäkkäiden ihmisten ystävyyssuhteita on tutkittu Bergin mukaan varsin vähän. Tilastojen perusteella voisi ajatella, että ystävyyden merkitys nousee. Tilastokeskuksen mukaan jo 40 prosenttia suomalaisista asuu yksin.

Tuore tutkimus ei Bergin mukaan kuitenkaan tuo valoa siihen kysymykseen, ovatko ystävyyssuhteet tulleet sukusiteiden tilalle. Verisiteet ovat hänen mukaansa edelleen hyvin tärkeitä. Altruistisia eli pyyteettömiä, toisen hyväksi tehtyjä tekoja tehdään tutkimusten mukaan edelleen alttiimmin verisukulaisille kuin ystäville.

”Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että ihmissuhteet ylipäätään ovat hyvin tärkeitä. Yksinäisyys voi olla terveydelle jopa suurempi riski kuin esimerkiksi tupakointi, runsas alkoholinkäyttö tai lihavuus”, Berg toteaa.

Nyt julkaistu tutkimus perustuu brittiläiseen aineistoon, joka kattaa yli 12 000 henkilöä. Jokaiselta kysyttiin tietoja heidän kolmesta läheisestä ystävästään. Ystäväksi saattoi nimetä myös sukulaisen, jos tämä ei asunut samassa taloudessa.

Valtaosa vastaajista, jopa 86 prosenttia, kertoi nimen omaan ystävistään, ei sukulaisistaan.

”Voi olettaa että useimmilla ihmisillä on ainakin kolme hyvää ystävää tai enemmän”, Berg sanoo. Vain 14 prosentilla oli tutkimuksen mukaan 1–2 ystävää.

Ystävyyssuhteet ovat useimmiten myös pitkiä. Peräti 66 prosenttia vastaajista oli tuntenut ystävänsä 10 vuotta tai kauemmin ja 25 prosenttia 3–10 vuotta. Vain yhdeksän prosenttia on tuntenut ystävänsä lyhyemmän aikaa kuin kolme vuotta.

Se, miten tiiviisti ystäviin pidetään yhteyttä, vaihteli tutkimuksessa persoonallisuuden ja elämäntilanteen mukaan. Esimerkiksi kouluikäiset tapasivat ystäviään usein päivittäin, kun taas esimerkiksi pikkulasten vanhemmilla yhteydenpidossa saattoi olla kuukausienkin taukoja.

Internet on tullut tässä apuun: Sen kautta arkea jaetaan, vaikka ystävykset asuisivat eri puolilla maapalloa. Sosiaalinen media on silti vaikuttanut ystävyyksiin vähemmän kuin voisi kuvitella.

”Aiemmasta tutkimuksesta tiedetään, että somessa pidetään eniten yhteyttä sellaisiin ihmisiin, jotka ovat läheisiä tosielämässäkin ja joita tavataan usein. On hyvin harvinaista, että vain ja ainoastaan somen kautta syntyneet kaverisuhteet syvenisivät ystävyydeksi”. Berg sanoo.

Tutkijat havaitsivat, että persoonallisuudeltaan avoimilla ihmisillä on myös värikkäimmät ystävät. Heidän ystävänsä saattoivat olla eri sukupuolta, kuulua etnisesti eri ryhmään tai asua toisella puolella maapalloa. ”Ei ole yllättävää, että älyllisesti uteliaat, luovat ihmiset solmivat myös epätyypillisiä ystävyyssuhteita erilaisiin ihmisiin”, Berg sanoo.

Tutkijat määrittelivät avoimuuden lisäksi neljä muuta persoo­nallisuus­piirrettä. Ne ovat ulospäin suuntau­tuneisuus, tunnollisuus, sovinnollisuus ja emotio­naalinen tasapaino. Persoonallisuuspiirteistä avoimuus ja ulospäin suuntautuneisuus ovat, päinvastoin kuin usein oletetaan, eri piirteitä, tutkijat huomauttavat.

Ulospäin suuntautunut ihminen ystävystyy lähellä asuvien kanssa. Tunnollisen parhaat ystävät ovat todennäköisimmin sukulaisia ja samaa sukupuolta kuin hän itse on. Sovinnollinen on tuntenut ystävänsä pitkään, he ovat usein kotiäitejä tai -isiä. Tunne-elämältään tasapainoiset ihmiset tapaavat ystäviään usein, ja ystävät ovat useimmiten samaa sukupuolta kuin he itse.

Berg muistuttaa, että kyselyssä käytettyjä persoonallisuuden piirteitä on jokaisessa ihmisessä enemmän tai vähemmän. Tosielämässä ihmiset eivät siis ole vain ja ainoastaan ”avoimia ja uteliaita” tai ”tunnollisia”, vaan omanlaisensa sekoitus kaikista luonteenpiirteistä.

Kysely on tehty briteille, mutta sen tulokset pätevät Bergin mukaan suurimmaksi osaksi myös suomalaisiin.

”Persoonallisuuden piirteet ovat samoja kaikkialla maailmassa. Luokkaerot ovat kuitenkin Britanniassa suuremmat ja merkittävämmät kuin Suomessa. Siellä on myös enemmän etniseltä taustaltaan erilaisia ihmisiä”, hän sanoo.

Social Psychology and Personality Science -lehdessä julkaistun artikkelin The Company You Keep: Personality and Friendship Charasteristics kirjoittajina ovat Venla Bergin lisäksi tutkijatohtori Michael Laakasuo ja apulaisprofessori Markus Jokela Helsingin yliopistosta sekä tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  3. 3

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

  7. 7

   Äärioikeiston hallitsemassa entisessä kaivoskaupungissa odotetaan äänivyöryä Marine Le Penille – mutta soraääniäkin kuuluu: ”Tulee sisällissota, jos Le Pen voittaa”

  8. 8

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  9. 9

   Kutosella alkaa Arthur C. Clarken 1950-luvun tieteisromaaniin perustuva minisarja, jonka myös Stanley Kubrik olisi halunnut tehdä

  10. 10

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää