Hyvinvointi

Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

Ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen punnitsee mehupaaston ja pätkäpaaston hyviä ja huonoja puolia.

Laskiaisena laskeudutaan kristillisen perinteen mukaan paastoon. Uskonnollinen paasto elää kuitenkin uutta tulemistaan monissa eri muodoissa: on herkkupaastoa, somepaastoa ja eettistä paastoa, jossa syödään vain eettisesti tuotettua ruokaa. Ideana on luopua vähäksi aikaa turhasta, jotta elämänarvot selkiytyisivät.

Lyhyet pätkäpaastot nousivat terveystrendiksi joitakin vuosia sitten. Ne näyttävät ainakin osittain syrjäyttäneen jo pidempään tunnetun viikon parin mittaisen mehupaaston. Molemmissa pidättäydytään kiinteästä ruoasta joksikin aikaa, jotta keho kiinteytyisi ja mieli virkistyisi.

Mutta onko paastosta keholle hyötyä vai haittaa?

Nykyisin moni saattaa miettiä, voiko paasto hävittää lihaksia tai onko sillä epäedullisia vaikutuksia esimerkiksi suoliston bakteerikantaan.

”Terveelle aikuiselle paasto ei ole vaarallinen”, vastaa ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen.

Oikein toteutettuna paasto laihduttaa. Tosin menetetyt kilot palaavat helposti takaisin. Paasto vähentää myös lihasmassaa, mutta senkin saa Mutasen mukaan palautettua sopivalla rasituksella.

Lisäksi paasto saattaa tilapäisesti muuttaa suoliston bakteerikantaa. Tosin vaikutus ei ole pysyvä. Paaston erityisiin ”puhdistaviin vaikutuksiin” Mutanen ei usko.

Uudet eläinkokeet ovat sen sijaan tuoneet uutta mullistavaa tietoa paaston vaikutuksista.

”Jos eläinkokeista saatua tietoa sovellettaisiin suoraan ihmiseen, voitaisiin sanoa, että paasto uudistaa elimistöä tavalla, joka edistää terveyttä ja saattaa jopa pidentää elämää”, Mutanen sanoo.

Hiirikokeissa on havaittu paaston vaikuttavan soluihin, elimistön pienimpiin organismeihin, joista kaikki toiminnot lähtevät liikkeelle.

”Niin kauan kuin solun sisäinen toiminta on kunnossa ja se on yhteydessä naapurisoluun, se hoitaa tehtävänsä hyvin. Kudokset ja koko elimistö pysyvät kunnossa”, Mutanen selittää.

Kun ihminen lihoo, elimistöön tulee ylimääräistä energiaa. Soluihin kertyy proteiineja ja muita tarpeettomia aineita, jotka häiritsevät niiden sisäistä maailmaa.

Nälkä patistaa soluja uusiutumaan, ikään kuin siivoamaan itseään sisältäpäin.

Koska paaston vaikutukset ovat lyhytaikaisia, parhaan hyödyn voisi Mutasen mukaan saavuttaa toistuvilla pätkäpaastoilla. Terveyshyötyjen saamiseksi riittää jo aterioiden jaksottaminen niin, että syömisen välillä ehtii tulla nälkä.

Eläinkokeissa sama määrä energiaa lihotti vähemmän, kun syömisen välissä oli kunnon tauot eikä ruokaa syöty jatkuvasti napostellen. Taukojen aikana elimistön hyvät arvot alkoivat kohota.

”Käsitykseni on, että saman hyödyn kuin paastosta voi saada sillä, että syö kohtuullisesti ja jaksottaa ateriat selkeästi. Silloin ei tarvita pidempiä paastoja”, Mutanen toteaa.

Marja Mutanen arvioi pätkäpaaston ja vähintään viikon mittaisen mehupaaston vaikutuksia:

1. Pätkäpaasto

Pätkäpaastosta on monia eri versioita. Jotkut paastoavat viisi päivää kuukaudessa, toiset päivän tai kaksi viikossa. Esimerkiksi muutama vuosi sitten levinneessä 5:2-dieetissä kahtena päivänä viikossa rajoitetaan syötyjen kaloreiden määrää 500 kaloriin ja loput päivät syödään vapaasti. Yleensä pätkäpaaston tavoitteita ovat laihtuminen ja kehon kiinteytyminen.

Kansainvälisissä tutkimuksissa pätkäpaastolla on osoitettu olevan myös useita terveyshyötyjä. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan 2–4 päivää kestävä ja puolen vuoden välein toistuva paasto parantaa vastustuskykyä. Toisen tutkimuksen mukaan pätkäpaasto vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpiin ja voi myös suojata aivoja Alzheimerin taudin ja Parkinsonin taudin vaikutuksilta.

Mutasen kommentti:

Hyvää: Ihmisillä on kehossaan ylimääräistä energiaa yleensä niin paljon, että on vain hyvä välillä vähentää sen määrää. Muista edellä mainituista eduista pitää muistaa, että osa kokeista on tehty hiirille, joten vielä ei tiedetä, pätevätkö tulokset ihmisiin.

Huonoa: Pätkäpaaston haittapuolena on, että se saattaa pienentää lihasten proteiinimassaa. Elimistö ei nimittäin tule toimeen ilman glukoosia, jota sen pitää paaston aikana valmistaa proteiinista. Lihasmassa kyllä palautuu paaston jälkeen, jos syö terveellisesti ja rasittaa itseään sopivasti.

En suosittele pätkäpaastoa iäkkäille, lapsille enkä kasvaville nuorille.

2. Mehupaasto

Mehupaasto kestää yleensä viidestä päivästä pariin viikkoon. Sen aikana nautitaan kiinteän ruoan sijasta mehua, yrttiteetä ja vähäsuolaista kasvislientä. Elimistön hiilihydraattivarastot loppuvat parissa päivässä, minkä jälkeen elimistö alkaa käyttää proteiini- ja rasvavarastojaan. Jotkut käyttävät paaston aikana suolihuuhteluja, joiden sanotaan estävän suoliston kuona-aineiden imeytymistä kehoon ja siten ehkäisevän pääkipua ja pahaa oloa. Paaston tavoitteita ovat yleensä laihtuminen ja kehon puhdistuminen.

Paaston on todettu tutkimuksissa vaikuttavan edullisesti veren rasva-arvoihin.

Mutasen kommentti:

Hyvää: Paasto vähentää ylimääräisen energian määrää kehossa.

Huonoa: En näe tässä paastossa kielteisiä puolia, ellei se jatku liian pitkään. Länsimainen ihminen kestää vitamiinien ja kivennäisaineiden puutosta pari viikkoa ja jopa pidempään.

Myös tässä paastossa lihasten proteiinimassa pienenee, mutta se palautuu nopeasti.

Suolen liikkeet hidastuvat, kun kiinteää ruokaa ei tule. Silti suolesta imeytyy jatkuvasti aineita kehoon ja päinvastoin, suolinukka uusiutuu ja irtoaa ja siitäkin otetaan esimerkiksi proteiinit takaisin kehoon. Suolihuuhteluja en pidä mitenkään pakollisina. Mitään myrkyllistä suolessa ei paaston aikana synny, eikä paastolla ole puhdistavaa vaikutusta.

Paasto vaikuttaa terveellisten suolistobakteerien koostumukseen, ja osa niistä häviää paaston aikana. Suolihuuhtelukaan ei silti hävitä koko flooraa, ja näyttöä on siitä, että bakteeristo palautuu paaston jälkeen siihen koostumukseen, joka on kullekin ihmiselle ominainen.

Tätäkään paastoa en suosittele iäkkäille, lapsille enkä kasvaville nuorille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • paasto
 • ekopaasto
 • mehupaasto
 • Laihdutus
 • laskiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Suomalaiset ovat aina rakastaneet Pentti Linkolaa, mutta ulkomailla häntä rakastavat eniten uusnatsit

  5. 5

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  6. 6

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  7. 7

   Poliisi mallinsi Turun puukotusten tapahtumat keskustassa – Oranssiin liiviin pukeutunut poliisi esitti puukottajaa ja ”iski” taputtamalla uhreja esittäviä selkään

  8. 8

   Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  9. 9

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  10. 10

   Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  4. 4

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  7. 7

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  10. 10

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta
  3. Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?
  4. Poliisi mallinsi Turun puukotusten tapahtumat keskustassa – Oranssiin liiviin pukeutunut poliisi esitti puukottajaa ja ”iski” taputtamalla uhreja esittäviä selkään
  5. Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”
  6. Suomalaiset ovat aina rakastaneet Pentti Linkolaa, mutta ulkomailla häntä rakastavat eniten uusnatsit
  7. Tunti sitten
  8. Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle
  9. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  10. IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää
  11. 2 tuntia sitten
  12. Jättimäisen monitoimiareenan rakentaminen Tampereelle näyttää jo lähes varmalta – Jos päätös sijoittajilta saadaan, voisi areena valmistua jo viiden vuoden kuluttua
  13. Siirtolapuutarhamökki tuhoutui tulipalossa Herttoniemessä
  14. Näytä lisää