Hyvinvointi

Refluksitauti voi piinata arjessa yhtä paljon kuin sydänvaiva, mutta silti sitä vähätellään, sanoo professori

Silloin kun refluksitauti on hankala, se vaikuttaa elämänlaatuun todella paljon, sanoo gastroenterologian professori Markku Voutilainen.

”Terveydenhuollon ammattilaiset ja potilaatkin aliarvioivat refluksitaudin merkitystä. Silloin kun refluksitauti on hankala, se vaikuttaa elämänlaatuun todella paljon. Vaikeat oireet voivat huonontaa elämänlaatua jopa yhtä paljon kuin sydänsairaudet”, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri ja Turun yliopiston gastroenterologian professori Markku Voutilainen.

Refluksi pakottaa rajoittamaan ruokailua, saattaa herättää yöllä ja aiheuttaa kipua. Hoidot ja tutkimukset aiheuttavat merkittäviä kustannuksia, ja refluksipotilailla on muita enemmän sairaslomia.

Refluksitauti on länsimaissa yleinen vaiva. Sitä esiintyy noin kymmenellä prosentilla länsimaiden väestöstä, Euroopassa noin 10–25 prosentilla ihmisistä.

Närästys on refluksitaudin pääoire. Närästyksessä rintalastan takana tuntuu polttava kipu tai polte, joka säteilee ylöspäin kaulalle. Se iskee tyypillisesti päivällä ruokailun jälkeen tai silloin, jos menee ruokailun jälkeen makuulle.

”Refluksitaudin ja satunnaisen närästyksen raja on määrittelykysymys. Jos kaksi tai kolme kertaa viikossa närästää ja olo tuntuu kohtuullisen vaikealta, niin silloin voi olla kyse refluksitaudista”, Voutilainen sanoo. Vaikeassa refluksitaudissa närästys voi herättää jopa yöllä.

Närästyksen ohella toinen pääoire refluksitaudissa on käänteisvirtaus. Ruokaa tai mahahappoja nousee suuhun tai kurkkuun saakka ilman, että ihmistä samalla oksettaa tai hän voi pahoin.

Refluksi johtuu usein häiriöstä ruokatorven alasulkijan toiminnassa. Jos sulkija löystyy tai rentoutuu spontaanisti, ilman nielemistä, se aiheuttaa refluksia.

Myös palleatyrä aiheuttaa refluksia. Siinä mahalaukun yläosa nousee rintaontelon puolelle. Mitä isompi palleatyrä on, sitä vaikeampi refluksi yleensä on.

Refluksioireita voi hoitaa mahahappoa neutraloivalla antasidalla tai reseptivapailla haponeritystä alentavilla lääkkeillä.

”Lääkäriin on syytä mennä, jos parin viikon kuuri ei auta. Lääkäriin on hakeuduttava myös, jos esiintyy nielemiskipua tai -vaikeuksia, laihtumista tai oksentelua”, Voutilainen toteaa.

Suurin osa refluksitaudeista hoidetaan nykyään lääkkeillä, jota kutsutaan protonipumpun estäjiksi. Lääkettä syövistä potilaista jopa 10–40 prosenttia ei kuitenkaan saa lääkkeistä riittävää apua vaivoihin. Voutilaisen mukaan suurin syy siihen on, että lääkettä ei oteta ohjeen mukaan.

”Osa saattaa lopettaa lääkkeen käytön liian nopeasti, heti kun oireet hellittävät, osa unohtaa ottaa ne tai jättää ne ottamatta sivuvaikutusten pelossa. Happosalpaajat eivät myöskään tehoa, jos oireet aiheuttaa joku muu kuin alasulkija.”

Usein ei tiedosteta, että refluksioireen takana voi olla refluksisairauden ohella ruokatorven motorinen häiriö tai ärtyvä ruokatorvi. Tällöin happosalpaajat eivät auta.

Tärkeimmät refluksitaudin riskitekijät ovat ylipaino, tupakointi, tulehduskipulääkkeiden käyttö ja yli 50 vuoden ikä. Ylipainon lisääntyminen on lisännyt myös refluksitautia. Myös matala sosioekonominen luokka on liitetty lisääntyneeseen refluksitaudin riskiin.

Refluksitauti on krooninen, yleistyvä sairaus. Sitä voi hoitaa lääkkeillä, mutta kokonaan ne eivät sitä paranna. Perusvika, alasulkijan toiminta, ei niillä parane, vaan lääkkeet hoitavat vain hapon aiheuttamia oireita.

Refluksiin voi yrittää vaikuttaa laihduttamisen lisäksi säännöllisellä ruokailulla, ateriakokoja pienentämällä sekä rasvaisen ruoan välttämisellä.

”Monet valittavat kahvin, teen, suklaan ja appelsiinimehun aiheuttavan närästystä. Jos närästystä esiintyy yöllä, kannattaa iltapala jättää väliin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suolistovaivat
 • refluksi
 • ruoansulatus
 • Hyvinvointi
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa

  3. 3

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa
  3. ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee tänään halki Yhdysvaltojen – HSTV:n yli kolmetuntinen suora lähetys alkaa kello 18.45
  4. Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”
  5. Turun puukotuksen uhreista kaksi on tehohoidossa ja epäilty siirretään toiselle osastolle hoidettavaksi – kuolonuhrit olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986
  6. Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta
  7. Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”
  8. Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa
  9. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  10. Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa
  11. Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”
  12. Näytä lisää