Hyvinvointi

Tutkija: Yksin jääminen on potilaille rankka ja ahdistava kokemus, joka voi vaikuttaa toipumiseen

”Sairaaloiden hoitokulttuuri ei kannusta ottamaan huomioon potilasta”, sanoo terveystieteiden tohtori. Kiristynyt työtahti ja tehokkuusvaatimukset lisäävät potilaiden hoitoyksinäisyyttä.

Kun terveystieteiden tohtori Liisa Karhe teki väitöskirjaa hoitoyksinäisyydestä Tampereen yliopistossa, hän kuuli muun muassa tällaisen tarinan.

Potilas herää leikkauksen jälkeen vuodeosastolla. Hoitaja tulee huoneeseen ja alkaa kaikkien paikalla olevien kuullen kysellä potilaalta, mitä häneltä on leikattu. Potilas ihmettelee, etteikö hoitaja tiedä. Siihen hoitaja vastaa, että hän ei ole ehtinyt lukea kaikkien papereita.

”Hienotunteisuus puuttuu, kun aletaan kysellä potilaalle herkkiä asioita muiden kuullen. Se tuntuu potilaan mielestä pahalta”, Karhe sanoo.

Lähes joka viides potilas tuntee jäävänsä yksin hoitosuhteessa sairaalassa, ilmenee Karhen hoitoyksinäisyyttä käsittelevästä väitöskirjasta.

”Jokainen hoitosuhteessa yksin jäänyt potilas on liikaa”, Karhe sanoo.

Hän tutki väitöskirjaansa varten rintasyöpä- ja sydänleikkauksen kokeneita potilaita. Kaksiosainen tutkimus toteutettiin haastattelututkimuksena ja kyselytutkimuksena. Haastattelututkimukseen osallistui kolmetoista potilasta eri puolilta maata. Kyselytutkimuksessa oli mukana 406 potilasta, jotka olivat olleet hoidossa Tampereella.

”Potilaat kertoivat, että heiltä ei kysytty, miltä hänestä tuntuu leikkauksen jälkeen. Jos joku itki, pahaan oloon ei reagoitu. Jotkut valittivat, että eivät saaneet kipulääkettä, vaikka olisivat halunneet.”

Liisa Karhe kiinnostui hoitoyksinäisyydestä työskennellessään teho-osastolla sairaalassa. Hän huomasi, että potilaan kokemaa yksinäisyyden tunnetta hoitosuhteessa ei oltu tutkittu.

Hän määrittelee hoitoyksinäisyyden niin, että potilas kokee jäävänsä yksin ja ulkopuoliseksi hoitosuhteessa. Hoitava ihminen voi olla hoitaja tai lääkäri, jolta potilas ei saa apua, ymmärrystä ja tietoa sairaudestaan.

”Hoitoyksinäinen potilas kokee, ettei hän tule kohdatuksi ihmisenä. Hoito muistuttaa liukuhihnatyötä, jossa potilas on yksi kohde muiden joukossa. Hoitava ihminen jää etäiseksi. Potilasta ei kuulla eikä oteta todesta.”

Karhe muistuttaa, että oikean tiedon saaminen omasta tilasta on potilaille tärkeää. Kun potilas kokee jäävänsä ulkopuoliseksi, moni etsii itse tietoa, josta ei voi tietää, onko se oikeaa juuri hänen kohdallaan.

Tunnetasolla hoitoyksinäisyys on rankka kokemus.

”Potilaat kuvailevat, että yksin jääminen hoitosuhteessa on raskasta, ikävää, kolkkoa ja ahdistavaa. Heidät on jätetty heitteille ja hylätty. He tuntevat vihaa ja ärtymystä, kun eivät saa apua. Mielen valtaa toivottomuus ja suru.”

Monelle olisi riittänyt, jos hoitava ihminen olisi osoittanut välittämistä ja ollut läsnä. Ystävällisyys ja potilaan luona oleminen ovat yksinkertaisia asioita, joilla helpotetaan potilaan oloa.

Kun hoitohenkilökunnan aika ei riitä, potilaat kokivat, että vertaistuki voisi auttaa. Samassa tilanteessa oleva toinen potilas saattaa ymmärtää ja lievittää yksinäisyyttä.

Sairaus aiheuttaa pelkoa ja huolta. Jos sitä ei käsitellä, epävarmuus ja turvattomuus lisääntyvät. Karhen mukaan joillakuilla se vaikuttaa toipumiseen – tosin osalla myös myönteisesti.

Yksin jäädessään jotkut potilaat nimittäin sisuuntuivat ja päättivät selvitä vaikka omin voimin.

”He ottivat asioista selvää ja etsiytyivät sellaisen hoitavan ihmisen luo, jolta saivat apua. Potilaat saattoivat sisuuntuessaan nopeuttaa omaa toipumistaan, koska halusivat päästä pois sairaalasta. Eräs potilas alkoi kuntouttaa itseään niin sisukkaasti, että pääsi sairaalavuoteesta ylös ja kotiin.”

Sairaaloissa hoitoajat ovat lyhentyneet ja potilaat kotiutetaan nopeasti. Rintasyöpäpotilas saatetaan kotiuttaa jo leikkausta seuraavana päivänä ja sydänleikkauksestakin kotiudutaan noin viikon kuluessa.

”Yksi potilas kertoi, että hän oli hädin tuskin herännyt leikkauksesta ja saanut tietää, että hänellä oli syöpä, kun hänet jo lähetettiin kotiin. Hän ei ollut ehtinyt käsitellä asiaa mitenkään. Osa potilaista halusi nopeasti kotiin, koska sairaalassa oli niin ahdistavaa.”

Karhe uskoo, että potilaiden kokemaan hoitoyksinäisyyteen vaikuttaa kiristynyt työtahti ja tehokkuusvaatimukset, mutta myös se, miten hoitotyötä organisoidaan. Monet potilaat valittivat sitä, että hoitohenkilökunta vaihtuu koko ajan, eikä kehenkään hoitajaan tai lääkäriin ehdi luoda hoitosuhdetta.

”Kyse on myös asenteista. Sairaaloiden hoitokulttuuri ei kannusta ottamaan huomioon potilasta. Potilaat arvioivat, että hoitoyksinäisyys olisi lieventynyt, jos vierellä olisi ollut tuttu hoitaja.”

Karhe uskoo, että hoitoyksinäisyyttä voisi lievittää levittämällä siitä tietoa.

”Hoitotyön tarkoituksena on auttaa potilaita ja lievittää kärsimystä. Ilmiön tiedostaminen ja potilaan kokemuksen ymmärtäminen saa toivottavasti hoitavat ihmiset miettimään, haluavatko he lisätä potilaan kärsimystä. Lisäksi tarvitaan lisää tutkimusta ja tietoa hoitoyksinäisyydestä erilaisissa potilasryhmissä.”

Yksinäisyys on yhteiskunnassamme niin merkittävä ongelma, että terveydenhuollon ei Karhen mukaan pitäisi lisätä yksinäisyyttä.

”Terveydenhuollosta jos jostain potilaat odottavat, että heistä välitetään ja heidät hoidetaan kokonaisina ihmisinä, ei pelkkinä diagnooseina liukuhihnalla. Sairaus tekee potilaat haavoittuviksi ja vakava sairaus järkyttää potilaiden elämää. Liukuhihnamaisessa hoidossa ihminen unohtuu. Potilas kokee olevansa vain yksi monista, jonka kohdalle kukaan ei ehdi tai halua pysähtyä.”

Karhe korostaa, että hoitava ihminen ja hänen asenteensa ovat avainasemassa, mutta jos potilastyö on organisoitu siten, että hoitavalla ihmisellä ei ole mahdollisuutta tutustua potilaaseen eikä aikaa kuulla potilasta, on kyse myös yhteiskunnallisesta ongelmasta.

”Hoitoyksinäisyyttä voidaan ennaltaehkäistä ja lieventää järjestämällä potilashoito siten, että potilas kokee hoitonsa ja sen jatkuvuuden turvatuksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveydenhoito
 • Sairaalat
 • Yksinäisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  8. 8

   Olympiastadionin remontissa löytyi lähes 30 vuotta sitten kadonnut lompakko – omistaja löytyi Facebookin kautta

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää