Valikko
Hyvinvointi

Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

”Suurella osalla suomalaisista tuntuu olevan täysin hukassa, mikä on se liikkumisen tapa ja määrä, joka edistää terveyttä”, sanoo ammattivalmentaja Matti Heikkilä.

”Jopa puolet säännöllisesti liikuntaa harrastavista ihmisistä harjoittelee liian lujaa”, sanoo ammattivalmentaja Matti Heikkilä.

Hänen mukaansa usein on kyse siitä, että ihminen ei osaa tehdä eroa kehittävän ja palauttavan liikunnan välille.

”Rauhallinen iltakävely olisi usein hikilenkkiä parempi.”

Heikkilän mukaan treenin rauhoittaminen olisi monessa tapauksessa fyysisesti ja henkisesti parasta, mitä hyvinvoinnin ja terveyden puolesta voi tehdä.

Heikkilä on tehnyt työuransa aikana Suomen urheiluopiston hyvinvointipalvelujen johtajana yli 200 000 kuntotestiä. Uransa alkuaikoina hän ajatteli, että jos ihmisen tulos kuntotestissä oli huono, hän ei ollut harjoitellut riittävästi.

”Kun sitten keskustelin testatun kanssa syvemmin, huomasin, että asia olikin usein päinvastoin. Kuntoilija harjoitteli liikaa ja kuormittui siitä. Tajusin, että tämä henkilö ei ollut harjoittelussaan ottanut lainkaan huomioon arjen tuomaa kuormitusta.”

Heikkilä on tehnyt myös satoja kuormitusmittauksia. Hän kertoo, että niissä näkyy selvästi, miten työelämä kuormittaa ihmisiä nykyisin aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Kun työvälineet ovat aina mukana, ihmiset työskentelevät lähes taukoamatta.

Hän painottaa, että jos haluamme voida hyvin, meidän on muutettava työtapojamme. Pantava joskus puhelin syrjään ja levättävä. Liikunnan ei pitäisi entisestään lisätä arjen kuormitusta.

”Suurella osalla suomalaisista tuntuu olevan täysin hukassa, mikä on se liikkumisen tapa ja määrä, joka edistää terveyttä”, Heikkilä sanoo.

”He tuntuvat ajattelevan, että ihan sama mitä teen, kunhan kuntoilen. Kun sitten joku intoilija vielä ryhtyy antamaan omia ohjeitaan, niihin tartutaan hanakasti.”

Myös julkisuus ihannoi kovia suorituksia. Heikkilän mielestä on muodostunut kuva, että mitä rankempi treeni, sen parempi.

”Se kuva on täysin väärä. Sillä tavoin vain lisätään kuormaa kuorman päälle. Tulokset ovat jotakin aivan muuta kuin on toivottu.”

Heikkilä listaa: ensin on työ, joka saa aikaan työstressiä. Siihen lisätään liikunta ja sen tuoma liikuntastressi. Stressi saa aikaan sen, että yö on pilalla. Tässä kierteessä elää tuhansia ja tuhansia ihmisiä.

Jos olet kuormittunut ja haluat parantaa jaksamistasi, Heikkilä neuvoo aloittamaan näin:

Tee kerran tai kaksi viikossa harjoitus, joka on selvästi normaali arkea rasittavampi. Se voi olla juoksulenkki tai jokin muu suoritus.

Tee lisäksi pari–kolme kertaa viikossa rauhallinen iltakävely ilman hikeä ja puristusta. Kävely palauttaa päivän rasituksista, palauttaa tasapainon niin fyysisesti kuin henkisestikin ja valmentaa valveillaolosta nukkumiseen.

”Tämä riittää kiitettävän kunnon saavuttamiseksi.”

Jos haluat parantaa kuntoasi vielä enemmän, hanki avuksesi ammattimainen valmentaja, Heikkilä sanoo.

”Laatikaa yhdessä ohjelma, jossa päivien ja viikkojen liikuntamäärät rytmitetään niin, että keho palautuu ja kunto kehittyy. Ja heitä, jotka eivät liiku lainkaan, kannustan ottamaan ensimmäiset askeleet – mutta ottamaan ne fiksusti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Treeni
 • Terveys
 • lepo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Tunti sitten
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää