Valikko
Hyvinvointi

Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

”Suurella osalla suomalaisista tuntuu olevan täysin hukassa, mikä on se liikkumisen tapa ja määrä, joka edistää terveyttä”, sanoo ammattivalmentaja Matti Heikkilä.

”Jopa puolet säännöllisesti liikuntaa harrastavista ihmisistä harjoittelee liian lujaa”, sanoo ammattivalmentaja Matti Heikkilä.

Hänen mukaansa usein on kyse siitä, että ihminen ei osaa tehdä eroa kehittävän ja palauttavan liikunnan välille.

”Rauhallinen iltakävely olisi usein hikilenkkiä parempi.”

Heikkilän mukaan treenin rauhoittaminen olisi monessa tapauksessa fyysisesti ja henkisesti parasta, mitä hyvinvoinnin ja terveyden puolesta voi tehdä.

Heikkilä on tehnyt työuransa aikana Suomen urheiluopiston hyvinvointipalvelujen johtajana yli 200 000 kuntotestiä. Uransa alkuaikoina hän ajatteli, että jos ihmisen tulos kuntotestissä oli huono, hän ei ollut harjoitellut riittävästi.

”Kun sitten keskustelin testatun kanssa syvemmin, huomasin, että asia olikin usein päinvastoin. Kuntoilija harjoitteli liikaa ja kuormittui siitä. Tajusin, että tämä henkilö ei ollut harjoittelussaan ottanut lainkaan huomioon arjen tuomaa kuormitusta.”

Heikkilä on tehnyt myös satoja kuormitusmittauksia. Hän kertoo, että niissä näkyy selvästi, miten työelämä kuormittaa ihmisiä nykyisin aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Kun työvälineet ovat aina mukana, ihmiset työskentelevät lähes taukoamatta.

Hän painottaa, että jos haluamme voida hyvin, meidän on muutettava työtapojamme. Pantava joskus puhelin syrjään ja levättävä. Liikunnan ei pitäisi entisestään lisätä arjen kuormitusta.

”Suurella osalla suomalaisista tuntuu olevan täysin hukassa, mikä on se liikkumisen tapa ja määrä, joka edistää terveyttä”, Heikkilä sanoo.

”He tuntuvat ajattelevan, että ihan sama mitä teen, kunhan kuntoilen. Kun sitten joku intoilija vielä ryhtyy antamaan omia ohjeitaan, niihin tartutaan hanakasti.”

Myös julkisuus ihannoi kovia suorituksia. Heikkilän mielestä on muodostunut kuva, että mitä rankempi treeni, sen parempi.

”Se kuva on täysin väärä. Sillä tavoin vain lisätään kuormaa kuorman päälle. Tulokset ovat jotakin aivan muuta kuin on toivottu.”

Heikkilä listaa: ensin on työ, joka saa aikaan työstressiä. Siihen lisätään liikunta ja sen tuoma liikuntastressi. Stressi saa aikaan sen, että yö on pilalla. Tässä kierteessä elää tuhansia ja tuhansia ihmisiä.

Jos olet kuormittunut ja haluat parantaa jaksamistasi, Heikkilä neuvoo aloittamaan näin:

Tee kerran tai kaksi viikossa harjoitus, joka on selvästi normaali arkea rasittavampi. Se voi olla juoksulenkki tai jokin muu suoritus.

Tee lisäksi pari–kolme kertaa viikossa rauhallinen iltakävely ilman hikeä ja puristusta. Kävely palauttaa päivän rasituksista, palauttaa tasapainon niin fyysisesti kuin henkisestikin ja valmentaa valveillaolosta nukkumiseen.

”Tämä riittää kiitettävän kunnon saavuttamiseksi.”

Jos haluat parantaa kuntoasi vielä enemmän, hanki avuksesi ammattimainen valmentaja, Heikkilä sanoo.

”Laatikaa yhdessä ohjelma, jossa päivien ja viikkojen liikuntamäärät rytmitetään niin, että keho palautuu ja kunto kehittyy. Ja heitä, jotka eivät liiku lainkaan, kannustan ottamaan ensimmäiset askeleet – mutta ottamaan ne fiksusti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Treeni
 • Terveys
 • lepo

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  10. 10

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  7. 7

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää