Valikko
Hyvinvointi    |   Kolumni

Vähäinen liikunta voi surkastuttaa lihasten lisäksi aivot – Muistin kannalta liikkuminen on yhtä tärkeää kuin pänttäys

Liikunta tuottaa hyvää oloa ja auttaa pitämään mielen virkeänä, mikä on tärkeää aivoille.

Istutko tuntitolkulla paikoillasi lukemassa, kun yrität oppia jonkin asian? Pänttäätkö pääsykokeisiin tai tenttiin yömyöhään? Ei kannattaisi. Asiat painuvat parhaiten mieleen, kun tauotat istumista liikkumalla.

Jos muistamisella olisi kotiosoite, se asuisi hippokampuksessa. Hippokampus on kuin näppäin, joka tallentaa tiedon aivoihin.

Mieleen painamista voi treenata. Ristiin rastiin suhaavilla lontoolaistaksikuskeilla on saman suurkaupungin bussikuskeja suurempi hippokampus, koska vaihtuvien ajoreittien omaksuminen vaatii enemmän mieleen painamista kuin tuttujen bussilinjojen ajaminen, todettiin brittitutkimuksessa.

Fyysinen aktiivisuus saa hippokampuksen kuitenkin nakuttamaan tallennusnäppäintä entistäkin tehokkaammin. Liikunta tuottaa myös hyvää oloa ja auttaa pitämään mielen virkeänä, mikä on tärkeää hippokampukselle. Tiedetään nimittäin, että pitkäaikainen masennus kutistaa hippokampuksen kokoa.

Erään tutkimuksen mukaan jo kymmenen päivän liikkumattomuus vähensi hippokampuksen verenkiertoa 50–80 vuotiailla veteraaniurheilijoilla. Kun hippokampuksen verenkierto heikkenee, se kutistuu. Hippokampuksen ja sen kutistumisen yhteys Alzheimerin tautiin taas on kiistaton.

Kun treenaa, veri kiertää paremmin ja tarjoaa aivokudoksille uusia hermoyhteyksiä ja elämän eliksiirejä, glukoosia ja happea. Liikunta auttaa keskittymään ja muistamaan paremmin.

Vähäinen liikunta ei rapistuta ainoastaan kuntoa, vaan voi surkastuttaa myös aivojen kokoa.

Eräässä tutkimuksessa nimittäin testattiin eri tasoisesti liikkuvien terveiden nelikymppisten kuntoa ja laitettiin samat henkilöt polkemaan kuntopyörää uudelleen kuusikymppisinä. Heidän aivonsa myös kuvattiin. Tulokset osoittivat, että fyysisesti heikompikuntoisten aivot olivat kutistuneet. Fyysinen aktiivisuus keski-iässä siis esti aivojen kutistumista.

Minä en ole koskaan ollut erityisen välkky, mutta pääsin kuitenkin lääketieteelliseen. Ehkä siksi, että tauotin ulkoa opettelua urheilemisella vietettyäni ensin lapsuuteni hippaleikeissä ja puissa kiipeillen.

Nykytiedon mukaan pärjäsin, koska tein muutakin kuin pänttäsin. Jo välitunnin pituinen tauko parantaa merkittävästi nuorten keskittymiskykyä, joka auttaa mieleen painamista.

Muistia ja mieleen painamista kannattaakin vaalia jo nuorena. Liikunnan ei tarvitse olla sen erikoisempaa kuin mitä itse harrastin 1970-luvun lähiössä. Hippokampuksen kannalta on hyvä, että liikunta tuottaa mielihyvää ja auttaa siten hippokampusta tallennustyössä.

Treeni ei ole ainoa ihmelääke oppimiseen, vaan elämäntapojen kokonaisuus ratkaisee aivojen tallennuskyvyn. Tutkimustieto on kuitenkin vahvasti osoittanut, että säännöllinen liikunta parantaa muistia.

Ehkä treenaavilla lontoolaistaksareilla onkin muita tehokkaampi navigaattori omasta takaa.

Pippa Laukka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, joka toimii naisten jalkapallomaajoukkueen lääkärinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pippa Laukan kolumnit
 • Kolumnit
 • Aivotutkimus
 • Treeni
 • Oppiminen
 • Muisti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  7. 7

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  8. 8

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  9. 9

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  10. 10

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää