Hyvinvointi

Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

Villasukat, silmälaput tai korvatulpat voivat auttaa saamaan unen päästä kiinni.

Kevään valoisuus ja katuremonttien melu tai muut äänet aiheuttavat nyt haittaa monen uneen. Kysyimme vinkkejä unen apuvälineisiin uniterapeutilta, vuoden 2017 unihoitajaksi valitulta Anna-Mari Aroselta Helsingin Uniklinikalta.

”Ilman muuta apuvälineitä voi kokeilla. Joskus yksittäinen konsti voi auttaa”, Aronen sanoo.

Joskus hyöty voi olla myös henkistä: esimerkiksi silmälapuista voi tulla turvallinen rutiini, joka tuo turvaa ja lisää uskoa nukahtamisen helppouteen.

Korvatulpat ja silmälaput voivat auttaa etenkin hetkellisiin ongelmiin. Jos kyse on vakavista uniongelmista tai kroonisesta unettomuudesta, kannattaa apua etsiä laajemmalla skaalalla. Unen psykologisen puolen huomioiminen, säännöllinen unirytmi ja esimerkiksi rentoutumisharjoitukset voivat tällöin auttaa. Ammattiapuakin on saatavilla.

Lisäksi perusasiat eli tyyny, patja ja petauspatja kannattaa myös hoitaa kuntoon.

Tässä Arosen vinkit unen parhaisiin apuvälineihin:

1. Korvatulpat

Korvatulpat voivat olla hyvä apu, jos liikenteen melu tai kuorsaava puoliso häiritsee. Kuorsaus voi saavuttaa jopa 60 desibelin tason, joka vastaa kovaäänistä puhetta. Ei ihme, että se häiritsee.

Korvatulppien huono puoli on se, että niistä voi tulla ikään kuin riippuvaiseksi. Kun tottuu nukkumaan tulpat päässä, ilman tulppia ei uni enää välttämättä tulekaan. Normaalit, pienetkin äänet voivat alkaa häiritä tulppiin tottunutta.

Korvatulppia käyttävän kannattaakin silloin tällöin kokeilla nukkua myös ilman tulppia. Jos ongelmana on liikenteen melu, ehkä tulpitta nukkumista voisi kokeilla vaikka mökillä?

Joillakuilla korvatulpat voivat aiheuttaa myös ihoärsytystä tai vaikun pakkautumista korvakäytävään. Ihoärsytykseen voi auttaa sopivien korvatulppien etsiminen. Niitäkin saa montaa kokoa. Vaikun pakkautumista taas voi ehkäistä esimerkiksi silikonisilla korvatulpilla, joita ei työnnetä sisään korvakäytävään.

2. Pimennysverhot vai silmälaput?

Jos liika valo vaikeuttaa nukkumista, pimennysverhot ovat silmälappuja parempi ratkaisu. Laput voivat painaa ja luiskahtaa jossain vaiheessa pois silmiltä.

Silmälaput voivat olla hyvä ratkaisu esimerkiksi matkoilla tai silloin, jos puoliso lukee vielä sängyssä ja valo kiusaa siksi.

Silmälappujen käyttäjän kannattaisi kuitenkin silloin tällöin kokeilla nukkua myös ilman lappuja, jotta niistä ei muodostu liian vahvaa tapaa. Kun laputtomuus ei ole ongelma, esimerkiksi reissuun lähtiessä unohtuneet silmälaput eivät aiheuta lisäharmia.

3. Villasukat voivat auttaa

Sopiva makuuhuoneilma on raikas ja viileähkö, noin 18–21 astetta. Tämä siksi, että kehon lämpötila alenee nukkuessa luonnostaan, ja makuuhuoneen viileä ilma tukee tätä.

Jotkut kuitenkin kärsivät kylmistä jaloista. Jos olo on muuten sopivan lämmin, on parempi sujauttaa villasukat jalkaan kuin kääntää patteria suuremmalle. Jalkojen lämpötilalla on nimittäin väliä. Kun lämpöiset sukat lisäävät jalkojen pintaverenkiertoa, elimistön sisäinen lämpötila voi laskea, mikä taas auttaa nukahtamisessa.

Etenkin vanhemmilla ihmisillä myös pää voi palella. Silloin apua voi hakea vaikka ohuesta puuvillamyssystä.

Liiallisuuteen ei viileän huoneilman kanssa kannata silti mennä. Jos kokee tarvitsevansa niin sukkia, pipoa kuin tumppujakin, on syytä säätää lämpötilaa ylemmäs.

4. Rentoutumisharjoitus äänitteeltä

Jos uni ei tule, tai herää keskellä yötä, rentoutumis- tai mindfulness-harjoituksen kuuntelu voi auttaa. Ne saattavat toimia etenkin silloin, jos unen saamisen vaikeus pelottaa, ja ajatukset alkavat kiertää kehää unen ympärillä. Harjoituksen avulla ajatukset saa tehokkaasti irti peloista. Ja vaikka uni ei tulisikaan, rentoutuminen on silti parempi vaihtoehto kuin ahdistuneena sängyssä pyöriminen.

5. Hyvinvointirannekkeet ja -mittarit

Erilaiset hyvinvointirannekkeet ja mittarit voivat toimia, jos niiden avulla huomaa esimerkiksi, että nukkuukin liian vähän tai huonossa rytmissä. Sen sijaan silloin, jos uniongelma on vakava, erilaiset laitteet voivat lisätä ahdistusta. Jo päivällä saattaa ruveta tarkkailemaan mittaustuloksia ja pelkäämään tulevaa yötä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unettomuus
 • Uni
 • Nukkuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   HSTV:n suora lähetys käynnissä: Turun uhreja muistetaan Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  6. 6

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää