Hyvinvointi

Tutkimus: Lihasvoimaharjoittelu parantaa myös luuston terveyttä

Tärähtelyä sisältävän liikunnan lisäksi myös voimaharjoittelu voi vaikuttaa luun tiheyteen.

Lihasvoimaharjoittelun hyödyt ovat tunnetusti moninaiset. Sen on todettu muun muassa kohentavan työmuistia ja ehkäisevän dementiaa, ehkäisevän kakkostyypin diabetestä sekä ylläpitävän lihasmassaa ja toimintakykyä ikääntyessä.

Tuoreen Turun yliopiston väitöskirjatutkimuksen mukaan myös lihasvoiman kehittäminen parantaa luuston terveyttä, sillä se edistää luuydinten sokeriaineenvaihduntaa ja parantaa luuntiheyttä. Tutkimuksessa oli mukana 50 naista, jotka olivat iältään 68–78-vuotiaita.

Aiemmin on todettu, että erityisesti tärähtelyä sisältävät liikuntamuodot, kuten juoksu ja pallopelit suojaavat luustoa luuntiheyden heikentymiseltä. Pitkät toistuvat kestävyyssuoritukset, kuten maratonit tai triathlonit voivat sen sijaan olla jopa haitaksi.

Tärähtelylle altistavaa liikuntaa on tähän mennessä suositeltu harrastettavan vähintään kolme kertaa viikossa. Uuden tutkimustiedon valossa näyttää kuitenkin siltä, että saman hyödyn saa myös lihasvoimaharjoittelulla.

Väitöskirjatutkija, lääketieteen lisensiaatti Ville Huovisen mukaan tutkimuksessa tehty lihasvoimaharjoittelu oli kuntopiirityyppistä kiertoharjoittelua, ja liikkeisiin kuuluivat muun muassa kyykky, penkkipunnerrus, soutu, vatsalihakset sekä reiden ojennus ja koukistus.

Toistoja tehtiin Helsingin Folkhälsanin fysioterapeuttien ohjauksessa kahdeksasta viiteentoista, kolme kertaa viikossa aina tunti kerrallaan. Harjoittelu kesti neljä kuukautta, ja tutkittavien lihasvoima tarkastettiin kuukauden välein.

”Tutkittavien lihasvoimat olivat jo alkujaankin heikentyneet. Koska lähtötasot olivat hyvin yksilöllisiä, jokainen noudatti omaa harjoitusohjelmaansa. Toistot tehtiin kohtalaisella vastuksella ja vastusta lisättiin sitä mukaan, kun tutkittavien kunto koheni”, Huovinen kertoo.

Perusliikkeillä tehtävästä voimaharjoittelusta on Huovisen mukaan todennäköisesti hyötyä myös tavallisille salillakävijöille, joilla ei ole diabetesta tai joiden luuntiheys ei ole heikentynyt.

”Vaikka tutkimuksessamme tätä ei selvitetty, on viitteitä, että voimaharjoittelu vaikuttaa ainakin luun tiheyteen myös nuoremmilla. Mielestäni tutkimus on osoittanut tavallisillekin ihmisille yhden hyvän syyn lisää, miksi liikuntaa kannattaa harrastaa”, Huovinen toteaa.

Luuntiheys heikentyy osteoporoosissa, luuytimen sokeriaineenvaihdunta taas diabeteksessa. Diabetikon luuydin ei saa käytettyä sokeria energiakseen yhtä hyvin kuin terve luuydin.

Tutkimuksessa selvisi myös, että lihavuus ei näytä vaikuttavan luuntiheyteen, luun rasvoittumiseen tai luuytimen sokeriaineenvaihduntaan. Huovisen mukaan joitakin aiempia tutkimuksia lihavuuden vaikutuksista luuston terveyteen on tehty, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia.

”Sikäli voidaan sanoa, että tutkimuksemme tulokset tuovat uutta tietoa luuston sokeriaineenvaihduntaan ja lihavuuteen liittyen. Vastaavanlaisia tutkimuksia moderneilla kuvantamislaitteilla ei ole juuri tehty.”

Mekanismi, jolla voimaharjoittelu solutasolla saa aikaan luuntiheyden ja luun sokeriaineenvaihdunnan kohenemisen, jäi Huovisen mukaan tutkimuksessa selvittämättä. Huovinen olettaa, että ilmiö liittyy jollakin tavalla muutoksiin rasvamolekyylien toiminnassa, mikä aiheuttaa luun ja luuytimen insuliiniresistenssin vähenemisen.

Huovisen väitöskirjatutkimus toteutettiin pääosin Turun Valtakunnallisessa PET-keskuksessa. Se on osa laajempaa EU-rahoitteista DORIAN (Developmental ORIgins of healthy and unhealthy AgeiNG) -tutkimusta, jossa selvitettiin äidin raskaudenaikaisen painon vaikutuksia jälkikasvun myöhäisiän terveyteen. Tutkimusryhmään kuuluneilta oli siis tiedossa painon ja lihasvoiman lisäksi taustatiedot äidin raskaudenaikaisesta painosta.

Vajaan 50 henkilön otanta voi Huovisen mukaan olla kuitenkin liian pieni äidin raskaudenaikaisen ylipainon luun terveyteen aiheuttavien haittavaikutusten todentamiseen. Huovisen tutkimuksen tulokset olivat kuitenkin samansuuntaisia aiempien tutkimusten kanssa. Esimerkiksi Helsingin yliopiston professori Johan Eriksson on aiemmin todennut tutkimuksissaan, että äidin raskausajan ylipainolla on yhteys jälkikasvun tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

”Niillä tutkittavilla, joiden äiti oli raskauden aikana ollut ylipainoinen, luun sokerinkäyttökyky parani paljon enemmän kuin raskausaikana normaalipainoisten äitien lapsilla. Eli heille lihasvoimaharjoittelusta oli vielä enemmän hyötyä”, Huovinen sanoo.

Tutkimustuloksista on Huovisen mukaan erityisesti hyötyä ihmisille, joiden luuntiheys on heikentynyt tai joilla on luun sokeriaineenvaihduntaa häiritsevä diabetes. Tiedoilla painosta, lihasvoimasta sekä äidin raskaudenaikaisesta painosta, näille ihmisille voidaan Huovisen tutkimustuloksia hyödyntäen mahdollisesti räätälöidä henkilökohtainen luiden terveyttä tukeva harjoitusohjelma.

LL Ville Huovisen väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa lauantaina 13.5.2017.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Treeni
 • Lihakset
 • Tutkimus
 • Luusto
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ihmisiä evakuoitu Mannerheimintiellä, pelastuslaitos etsii talossa olevan kaasun lähdettä – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  8. 8

   Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

  9. 9

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää