Valikko
Hyvinvointi

Kun Laura Hyvärinen tuli raskaaksi, hän alkoi oksentaa jatkuvasti ja joutui viikoiksi sairaalaan – ”Haaveilin siitä, että voisin juoda lasillisen vettä”

Tänään vietetään kansainvälistä hyperemeesipäivää. Hyperemeesistä eli voimakkaasta raskaudenaikaisesta pahoinvoinnista kärsii noin prosentti odottajista.

Ilouutiset tulivat viikolla neljä. Laura Hyvärinen odotti yhdessä miehensä kanssa lasta.

Koettelemukset alkoivat runsasta viikkoa myöhemmin, kun Hyvärinen rupesi oksentelemaan.

”Kolmen neljän päivän kuluessa oksensin jo koko ajan”, hän kertoo.

Odottava äiti hakeutui lääkärille ja sai sairauslomaa. Seuraavalla viikolla hän oli jo Kätilöopiston sairaalassa tiputuksessa.

Se oli kuitenkin vasta alkua.

Kymmenen viikkoa alkuraskaudesta meni sairaalan ja kodin väliä sahatessa.

”Olin Kättärillä raskausviikot 6–16 niin, että olin kaksi tai kolme päivää sairaalassa tiputuksessa, ja sitten välillä kolme tai neljä päivää kotona”, Hyvärinen, 33, sanoo.

Oksennuskohtauksia oli päivässä kymmenkunta. Välillä Hyvärinen ei syönyt viikon aikana muuta kuin erilaisia jääpaloja: jäädytettyä vettä, mehua tai jäisiä mansikoita.

”Koko ajan oli ihan mieletön nälkä ja jano. Haaveilin siitä, että voisin juoda lasillisen vettä.”

Raskausviikon 16 jälkeen olo helpotti sen verran, että Hyvärinen ei joutunut enää sairaalaan. Pahoinvointi jatkui kuitenkin synnytykseen saakka.

Tänään maanantaina vietetään kansainvälistä hyperemeesipäivää. Hyperemeesi tarkoittaa voimakasta raskaudenaikaista pahoinvointia, ja siitä kärsii noin prosentti raskaana olevista naisista.

Suomessa päivää tuo tunnetuksi uunituore Hyperemeesi-yhdistys. Hyvärinen on sen puheenjohtaja.

Lievä pahoinvointi on lähes kaikille odottajille tuttua: jopa 90 prosenttia raskaana olevista äideistä kärsii jonkinasteisesta pahoinvoinnista. Noin puolella heistä on myös oksentelua.

Syytä pahoinvointiin ei tarkalleen tiedetä.

”Todennäköisesti se on niin monen asian summa, että yhtä syytä ei ole”, sanoo Naistenklinikan osastonlääkäri ja päivystyksen vastaava lääkäri Leena Laitinen.

Hyperemeesistä on kyse silloin, kun oksentelu aiheuttaa aliravitsemus- ja nestetasapainon häiriöitä tai yli viiden prosentin painonlaskua. Pahin vaihe ajoittuu yleensä raskauden ensimmäisen kolmanneksen lopulle.

Hyvärisen paino laski pahimmilla viikoilla kilogramman viikkovauhtia. Aiemmin kuntosalilla käyntiä, pyöräilyä ja kävelylenkkejä harrastaneen liikkujan kunto romahti.

”Kun raahauduin lääkärin vastaanotolle, mummot saattoivat vetää rollaattoreiden kanssa ohitse”, Vantaalla tuolloin asunut Hyvärinen sanoo. Nyt koti on Espoossa.

Hyvärinen oli sairaalajakson aikana kolme kuukautta sairauslomalla. Hän sätti itseään heikoksi ja laiskaksi. Aiemmin hän oli ollut hädin tuskin koskaan sairaana poissa töistä. Aluksi kynnys mennä sairaalaan olikin korkea.

Työnteosta teki vaikeaa sekin, että sairauslomaa määrättiin joka kerta vain loppuviikoksi. Hyvärinen toimi liikkeenjohdon konsulttina ja joutui usein lykkäämään asiakkaidensa asioita – ja lopulta ilmoittamaan olevansa jälleen sairaalassa.

Sairausloman jälkeen hän oli palkattomalla vapaalla äitiysloman alkuun saakka.

Nesteytyksen lisäksi Hyvärinen sai pahoinvointilääkkeitä ja söi niitä läpi koko raskauden.

Jälkikäteen hän on miettinyt, olisivatko toisenlaiset, tehokkaammat lääkkeet voineet auttaa paremmin. Hyvärinen on tilannut paperinsa sairaalasta ja nähnyt, että pari lääkäriä oli maininnut myös tehokkaampien lääkkeiden mahdollisuudesta.

”Voi olla, että olisin toipunut työkykyiseksi raskauden puolivälin jälkeen, jos olisin saanut niitä lääkkeitä.”

Laitinen ei kommentoi Hyvärisen tapausta mutta toteaa yleisemmin, että lääkärit suhtautuvat kaikenlaiseen raskaudenaikaiseen lääkitykseen varovaisesti.

Voimakkaaseen raskauspahoinvointiin käytetään mielellään vanhoja, hyväksi tunnettuja pahoinvointilääkkeitä, jotka tiedetään ongelmattomiksi. Sairaalahoidossa saatetaan käyttää uudempia ja tehokkaampia lääkkeitä, joista myöskään ei ole todettu mitään vaaraa, Laitinen kertoo.

”Mutta toisaalta riskit tulevat esille vasta pitkän ajan päästä, ja siksi ehkä pidättäydymme ensisijaisesti vanhoissa, vähän tehottomammissa lääkkeissä”, hän sanoo.

Hyperemeesipotilaiden oireet ja niiden kesto vaihtelevat.

”Hyvin harva enää päätyy osastolle päiviksi”, Laitinen sanoo.

 

”Sitä pelkäsin, että jos raskaus menee kesken, kaikki kärsimys on mennyt hukkaan.”

Hyvärinen koki, että hänen oireitaan vähäteltiin. Sairaalassa lääkäri epäili, ettei Hyvärinen kerta kaikkiaan voinut oksentaa niin paljon. Kun odottaja oli saanut syödyksi neljännespalan vaaleaa leipää, tietoihin oli saatettu kirjata, että potilas on pystynyt syömään.

”Tuo ei ole mielestäni sopiva määrä. Raskaana oleville on tehty omat ravitsemussuositukset. On erikoista, että tietty aliravittu raskaana olevien ryhmä voidaan niin vain ohittaa.”

Voimakkaaseen raskaudenaikaiseen pahoinvointiin voi liittyä myös ahdistuneisuutta.

Hyvärinen ei onneksi kokenut sellaista. Hän myös nukkui hyvin – omien sanojensa mukaan koko ajan, yli puolet vuorokaudesta.

”Jaksoin lapsen takia. Lapsi oli niin toivottu. Sitä pelkäsin, että jos raskaus menee kesken, kaikki kärsimys on mennyt hukkaan.”

Hyperemeesi ei kuitenkaan uhkaa raskautta tai ole vaaraksi lapselle.

Heinäkuussa 2015 Hyvärinen synnytti täysiaikaisen 3,5-kiloisen ja 52-senttisen pojan.

”Synnytys vähän komplisoitui, ja hänet otettiin imukupilla ulos. Mutta silti koko synnytys oli niin sanotusti ihan helppoa ja lastenleikkiä.”

Pahoinvointi loppui saman tien. Hyvärinen nautti vauva-arjesta ja siitä, että pystyi taas syömään.

Fyysisesti hän sanoo kuitenkin olevansa raskautta edeltävässä kunnossa vasta nyt, kun lapsi on pian parivuotias.


Hyvärisellä ei ollut koko raskaus­aikanaan vertais­tukea kenestäkään muusta hyperemeesin kokeneesta.

Myöhemmin hän löysi saman kokeneita ihmisiä Facebookista. Hyperemesis gravidarum -tukiryhmässä on nyt 160 jäsentä.

Viime vuonna Facbook-ryhmässä syntyi ajatus yhdistyksen perustamisesta. Yhdistyksen tarkoituksena on paitsi toimia vertaistukena, myös lisätä tietoutta asianmukaisesta hoidosta.

Hyvärinen ei ennen omaa kokemustaan tiennyt koko hyperemeesistä.

Pakkauskehitykseen erikoistunut elintarviketieteiden maisteri oppi vasta jälkikäteen, että vakavasta pahoinvoinnista kärsivän kannattaisi ehkä kokeilla proteiinipitoisia ruokia, kun taas hän oli yrittänyt syödä hiilihydraattipitoista ravintoa. Hän toivoo, että kätilöt olisivat neuvoneet hankkimaan apteekista täydennysravintovalmisteita.

Kuten monet muutkin potilaat, hän imeskeli jääpaloja, koska ne eivät vaadi kunnon nielemistä. Silti niistä saa nestettä.

”Niillä saattaa pystyä hämäämään vatsaa.”

Voimakas raskaudenaikainen pahoinvointi on yleisintä ensimmäisessä raskaudessa, Naistenklinikan Leena Laitinen kertoo.

Siitä, millaisia traumoja hyperemeesin kokeneille mahdollisesti jää, Laitinen ei pysty sanomaan mitään varmaa.

”Jos kuuluu siihen prosenttiin, aivan varmasti tulee pelkoja. Sellainen ei meillä kuitenkaan niin arjessa näy. Mutta en yhtään ihmettele. Uskon, että on raskas aika, jos yhdeksän kuukautta voi pahoin”, Laitinen sanoo.

Hyvärinen ei ole päässyt vielä kokemuksesta yli. Ajatus toisen lapsen hankkimisesta pelottaa.

Synnytyksen jälkeen hän kävi kerran juttelemassa asiasta neuvolapsykologille. Psykologi ehdotti, että uutta raskautta varten tehtäisiin yhdessä lääkärin kanssa hoitosuunnitelma.

Hyvärinen työstää ajatusta siitä, uskaltaisiko uutta raskautta yrittää. Hän korostaa olevansa onnellinen pariskunnan yhdestä lapsesta.

”Ainakaan vielä en uskalla ottaa riskiä. Aika ei ole kullannut muistoja.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Tunti sitten
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää