Hyvinvointi

Tuhannet syövät turhaan lääkkeitä kilpirauhasen vajaatoimintaan – Oireet saattavat johtua monesta muusta vaivasta, muistuttaa lääkäri

”Jokaisella potilaalla on oikeus oikeaan diagnoosiin”, sanoo Esa Soppi.

Väsyttää ja masentaa. Olo on alavireinen, ajatus ei kulje. Viluttaa, turvottaa, paino nousee ja iho kuivuu. Hiukset lähtevät ja muisti pätkii.

Jos kärsit näistä oireista, kyseessä saattaa olla varsin yleinen sairaus: kilpirauhasen vajaatoiminta, kertoo sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi.

Sitä potevat sadat tuhannet suomalaiset.

Ongelma on kuitenkin se, että moninaisten oireiden taustalla voi olla muitakin syitä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sopin arvion mukaan vuoden 2008 jälkeen 15 000–30 000 ihmistä on syönyt turhaan lääkettä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 100 000 ihmistä syö kilpirauhashormonilääkettä eli tyroksiinia, vaikka he eivät sitä tarvitsisi.

Soppi pitääkin vaarana, että lääkitys aloitetaan potilaalle, jolla vajaatoimintaa ei tosiasiassa ole ja oireen taustalla oleva todellinen sairaus jää havaitsematta.

”Lääkärit ja maallikot eivät aina tule ajatelleeksi, että oireet saattavat johtua monesta muustakin sairaudesta. On kuitenkin sanottava, että erityisesti piilevän eli subkliinisen kilpirauhasen vajaatoiminnan havaitseminen voi olla erittäin vaikeaa ja vaativaa”, Soppi sanoo.

”Jokaisella potilaalla on oikeus oikeaan diagnoosiin”, hän tähdentää.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan saa lääkettä tätä nykyä 323 000 suomalaista. Sairaus on naisilla neljä kertaa yleisempi kuin miehillä.

Vajaatoiminnasta kärsii 5,9 prosenttia suomalaisista. Sairastuneiden osuus on lähes sama Yhdysvalloissa, jossa osuus on 6,2 prosenttia, kertoo New York Times.

Amerikkalaiset sisätautilääkäreiden ja potilaiden järjestöt uskovat, että kyseessä on vain jäävuoren huippu. Yhdysvaltalaisten arvioiden mukaan jopa 60 prosenttia taudin kantajista ei tiedä olevansa sairas. Amerikassa onkin esitetty, että kilpirauhashormonin tasoja tulisi ryhtyä seulomaan verikokeella säännöllisesti samaan tapaan kuin Suomessa seulotaan esimerkiksi rintasyöpää mammografialla.

Pitäisikö siis Suomessakin ryhtyä aktiivisemmin seulomaan kilpirauhashäiriöitä?

”Ei”, sanoo Esa Soppi.

”Kilpirauhasen vajaatoiminnasta on keskusteltu viime vuosina Suomessa niin paljon, että tutkimuksiin pääsemisessä ja lääkityksen saamisessa ei näytä olevan ongelmaa”, Esa Soppi sanoo. Vuoden 2008 jälkeen kilpirauhaslääkitystä käyttävien potilaiden määrä onkin noussut 115 000:lla.

Vaarana on Sopin mukaan pikemminkin se, että lääkettä määrätään turhaan. Hän uskoo, että vuoden 2008 jälkeen lääkettä on syönyt 15 000–30 000 sellaista ihmistä, jotka eivät sitä tarvitsisi. ”Toisaalta saman verran on niitä, jotka sairastavat tietämättään eivätkä saa lääkettä”, Soppi sanoo.

Kilpirauhanen on perhosen muotoinen rauhanen, joka sijaitsee kurkussa aataminomenan alapuolella ja henkitorven edessä. Se tuottaa kilpirauhashormonia eli tyroksiinia, joka säätelee puolestaan aineenvaihduntaa. Tyroksiinin tuotantoa säätelee aivolisäkkeen erittämä tyreotropiini TSH. Kilpirauhasen toimintahäiriöt todetaan verikokeella, jossa mitataan vapaan tyroksiinin eli T4:n ja kilpirauhasen toimintaa stimuloivan TSH-hormonin tasot. Jos tyroksiinia ei erity riittävästi, potilas saa lääkkeeksi synteettistä tyroksiinia. Lääkitys on yleensä elinikäinen.

Syytä kilpirauhasen vajaatoimintaan ei tiedetä. ”Kyseessä on puolustusjärjestelmän virhetoiminta, jossa elimistö hyökkää omaa kilpirauhaskudosta vastaan ja tuhoaa sitä hitaasti”, Soppi sanoo.

Epäselvää on sekin, onko vajaatoiminta tosiasiallisesti yleistynyt vai onko terveydenhuollon ja potilaiden tietoisuus asiasta kasvanut niin, että yhä useampi tapaus tulee diagnosoitua.

”Jos suvussa on kilpirauhassairauksia, riski sairastumiseen kasvaa. Myös ympäristötekijät, kuten esimerkiksi vähäinen jodin saanti, vaikuttavat alttiuteen sairastua”, Soppi sanoo.

Sairauteen ei yleensä voi vaikuttaa omilla elintavoillaan, poikkeuksena tupakointi, joka saattaa haitata kilpirauhasen toimintaa.

”Tupakointia lukuun ottamatta mikään, mitä on tehnyt tai tulee tekemään, ei vaikuta taudin kulkuun”, Soppi sanoo.

Esa Soppi listaa kymmenen vaivaa, joita erehdytään helposti pitämään kilpirauhasen vajaatoimintana:

1. Raudan puutos. Tila on kaksi kertaa yleisempi kuin kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta paljon huonommin tunnettu. Sen oireet ovat muuten samat, mutta raudan puutteeseen voivat kuulua myös levottomat jalat ja palantunne kurkussa. Raudan puutosta ilmenee kasvavilla nuorilla ja erityisesti naisilla kuukautisten ja raskauden seurauksena. Raudanpuutokset taustalla voi olla myös vakava sairaus, esimerkiksi verenvuoto suolistoon.

2. D-vitamiinin puutos. Voi myös aiheuttaa voimattomuutta ja lihasoireita.

3. B12-vitamiinin puutos. Voi aiheuttaa anemiaa ja hermoston oireita.

4. Ylipaino. Lihavuus aiheuttaa samoja oireita kuin kilpirauhasen vajaatoiminta. Tyroksiinia ei kuitenkaan pitäisi käyttää laihdutuslääkkeenä.

5. Diabetes tai piilevä diabetes. Väsymys on myös diabeteksen oire, mutta siihen voi kuulua myös lisääntynyt virtsaamisen tarve ja jano.

6. Unen puute. Unen häiriöt ovat yleinen ongelma. Ne voivat johtua esimerkiksi uniapneasta tai liiallisesta alkoholinkäytöstä. Liian vähäinen nukkuminen voi aiheuttaa saman tapaisia oireita kuin kilpirauhasen vajaatoiminta.

7. Testosteronin puutos. Miehillä testosteronin eli miessukupuolihormonin tuotanto heikkenee hiljakseen keski-iästä lähtien. Liian matala testosteronitaso aiheuttaa väsymystä, unihäiriöitä, mielialan vaihteluja, hikoilua ja seksihalujen vähenemistä ja erektiohäiriöitä.

8. Dementia. Kilpirauhasen vajaatoiminta on erityisesti iäkkäiden naisten sairaus.75-vuotiaista joka kuudes käyttää kilpirauhaslääkitystä ja yhtä miestä kohden 4-6 naista kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Vajaatoimintaan voi liittyä samoja oireita kuin dementiaan, kuten kuulon heikkenemistä, äänen mataloitumista, tasapaino-ongelmia, univaikeuksia ja ahdistusta.

9. Masennus. Se ei parane hormonilla, vaan hoitoon tarvitaan psykoterapiaa ja erityistä lääkitystä.

10. Keliakia. Osalla kilpirauhaspotilaista on myös hoitamaton keliakia ja siihen liittyen usein raudan- ja D-vitamiinin puutos sekä laktoosiongelmia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Lääkkeet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  5. 5

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  8. 8

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  9. 9

   Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon pääkaupunkia tuhansia tappaneen järistyksen vuosipäivänä

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  9. 9

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää