Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töölön tytön haaveet toteutuivat

Ihmiset
 
Sirpa Räihä
Eeva-Kaarina Aronen
Eeva-Kaarina Aronen Kuva: Sirpa Räihä

Kirjailija, entinen Helsingin Sanomien toimittaja Eeva-Kaarina Aronen kuoli 16. joulukuuta Helsingissä nopeasti edenneeseen syöpään. Hän oli 66-vuotias, syntynyt 30. joulukuuta 1948 Helsingissä.

Aronen työskenteli Helsingin Sanomissa vuodesta 1976, viimeiset parikymmentä vuotta Kuukausiliitteen toimittajana. Meille hän oli Epi – tarkkanäköinen ja viisas työtoveri.

Eläkkeellelähtöjuhlassaan vuonna 2008 Epi luki ääneen tyttövuosien päiväkirjaansa: Hän tahtoisi toimittajaksi. Tai kirjailijaksi. ”Parhaassa tapauksessa molemmiksi.”

Epi vietti lapsuutensa Töölössä, ja näiden aikojen muistikuviin hän palasi viimeisessä romaanissaan Edda. Koulua hän kävi Tyttönormaalilyseossa ja tunsi siellä tulevansa työläiskodista. Opiskeluaika osui ylioppilasradikalismin vuosiin.

Haaveista ensimmäinen toteutui, kun Epi pääsi 1975 Sanoman toimittajakouluun.

Epin kirjoittajanlahjat huomattiin, ja hän alkoi toimittaa HS:n lauantaisivuja, joilla Juha Tantun johdolla julkaistiin myös varsin kirjallisia tekstejä. Vuosien ajan hän kirjoitti luettua Vastenmielisiä ilmiöitä -sarjaa.

Epi oli tarkkavaistoinen ihmistuntija ja osasi halutessaan olla pisteliäs. Lopulta kuitenkin palstalle pääseminen oli suorastaan haluttua.

Epi tunsi kirjallisuutta, tv-sarjoja, elokuvia. Hän liikkui kulttuurin maailmassa samalla vaistolla kuin ruokien, viinien, sikarien ja viskilaatujen parissa – hän erotti vivahteita ja makuja, osasi nauttia niistä.

Epi yllätti meidät monesti. Hän juoksi maratonin, opetteli sitomaan perhoja ja kalastamaan niillä, opetteli metsästämään ja hankki hienon aseen.

Syksyllä 2003 Kuukausiliite lähetti Epin koko lokakuuksi kainuulaiseen saareen, erakoksi, vailla kontaktia muihin ihmisiin. Epi piti päiväkirjaa, syksy kävi pimeämmäksi, satoi ja myrskysi, ja hän oli kuitenkin helsinkiläisrouva, ei mikään erämies.

Ei ihme, että jutusta tuli hyvin luettu. Epi kamppaili siinä paitsi luonnon, myös oman vajavaisuuden, yksinäisyyden ja ahdistuksen kanssa. Silti se oli täynnä älykästä epimäistä huumoria ja elämäniloa. Jokaisen päivän hän päätti hoilaamalla vanhasta Pesosen laulukirjasta. (Kirjoituksen voi nyt lukea: hs.fi/kuukausiliite.)

Epi palasi Kainuuseen yhä uudestaan. Kumpulalaisessa puutalossa asuva kaupunkilainen oli löytänyt erämaan, ja jälleen hän osasi nauttia, täysin siemauksin ja kiireettä.

Vuonna 2005 Epi tarjosi Kuukausiliitteen toimitukselle kakkua kustannussopimuksen kunniaksi. Esikoisromaani ilmestyi. Teinitytön haaveista toinenkin alkoi toteutua.

Eläkkeellä Epi ryhtyi kirjailijaksi. Hänellä oli oma äänensä, johon kuului rehevä kieli ja monikerroksinen kerronta.

Epillä oli kaikki hyvin: hän sai kirjoittaa talonsa rauhassa ja kesämökillä, tavata ystäviä, nauttia lapsenlapsesta ja päivittää terävin kommentein Facebookia. Se vaikutti hyvältä, tasapainoiselta elämältä.

Yksi hänen viimeisistä päivityksistään on hieno valokuva Vääksyn-mökiltä: linnunpönttö koivikossa päivän hämärtyessä. Emme tiedä, tiesikö Epi jo sairastumisestaan. Jos tiesi, hän jätti sen tietenkin rivien väliin.

”Mökkikausi on loppu. Mutta kirjosieponpöntöt ovat varma merkki uudesta keväästä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit