Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sellisti palveli musiikin ihmettä

Seppo Laamanen 1928–2016

Ihmiset
 
Sirpa Räihä
Seppo Laamanen
Seppo Laamanen Kuva: Sirpa Räihä

Sellotaiteilija Seppo Laamanen kuoli Helsingissä 16. huhtikuuta pitkäaikaiseen sairauteen. Hän oli 88-vuotias, syntynyt Oulussa 7. helmikuuta 1928.

Laamanen oli sukupolvensa suurenmoisimpia suomalaissellistejä ja musiikin ilosanoman herkeämätön puolestapuhuja. Radiossakin hän esiintyi niin usein, että kuuluttaja erehtyi kerran puhumaan seppotaiteilija Sello Laamasesta.

Laamanen syntyi klassista musiikkia harrastaneen leipurin pojaksi Ouluun. Musiikki oli jo varhain tärkeintä, mutta isä kehotti opiskelemaan varmuuden vuoksi myös sähköasentajaksi. Viulun vaihduttua selloon ja opintojen täydennyttyä Puolassa ja Neuvostoliitossa myös itsensä Mstislav Rostropovitšin johdolla uravalinta oli kuitenkin vääjäämätön. Moskovassa jopa säveltäjä Dmitri Šostakovitš oli käynyt kehumassa suomalaisopiskelijaa.

Laamasesta tuli ensin Oulun kaupunginorkesterin ja sitten Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti, vaikka samassa koesoitossa virkaa haki myös nuori Arto Noras.

”Olen aloittanut sähköasentajasta ja kohonnut maan parhaan orkesterin ykkössellistiksi, niin ettei minun enää tarvitse kieppua tolpan nokassa 40 asteen pakkasessa. Pahapa todella on valittaa”, hän myhäili 50-vuotishaastattelussa.

Seppo ja sello olivat erottamattomia. Vuonna 1975 hän kertoi HS:lle, että jokainen aamu alkoi kahden tunnin varhaisharjoituksella, joka oli hänelle tärkeämpää kuin urheilijalle aamulenkki. Sen jälkeen alkoi työpäivä.

Vapaa-ajat orkesterista hän käytti soittamalla solistitehtävissä ja kamarimusiikkiyhtyeissä sekä konsertoimassa poikkeuksellisissa paikoissa, kuten puistoissa, Parolassa panssarivaunujen välissä ja kioskiperformanssissa Taiteiden yössä.

Kaikki tämä vaatii kovaa kuntoa, ja Laamanen oli valmis pitämään sitä yllä. Harrastuksiin kuului jooga, karate ja taiji.

Moitteeton soitto ja kova harjoittelu eivät olleet itsetarkoitus. Tärkeintä oli musiikin ihmeen palveleminen, ja siihen tarvittiin persoonallisuutta.

”Mukana pitää olla se suuri hulluus, joka tekee taiteesta pyhää”, Laamanen muistutti 80-vuotispäivillään. Nämä opit hän oli siirtänyt myös seuraavalle sukupolvelle. Laamasen oppilaisiin kuuluu esimerkiksi hänen seuraajansa, Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Risto Poutanen. Lapsistakin yksi valitsi sellistin uran.

Laamasen soittoa uhkasi ennen 80-vuotispäiviä kasvaimen leikkaaminen päästä, mutta hän toipui hyvin ja ajeli seuraavana kesänä taas parituhatta kilometriä erilaisiin konserttipaikkoihin. 80-vuotispäivillään hän piti myös sanojensa mukaan ”viimeisen suuren konserttinsa” samassa salissa, jossa ensikonsertti oli pidetty vuonna 1952.

Lopulta korkea ikä ja terveysvaikeudet toki vaikuttivat. Aivoinfarktistakin vuonna 2012 hän toipui muuten hyvin, mutta käsi ei enää mestarin suureksi suruksi taipunut sellonsoittoon. Hän antoi senkin jälkeen konsultaatiota sitä pyytäneille sellisteille. Olo oli vähän haikea, koska soitto olisi yhä maistunut.

Pianonsoittoon sormet lähtivät kuitenkin vähitellen taipumaan, joten Laamanen soitti pian pianoa tuntikausia päivässä ja naapurien valitettua jatkoi sähköpianolla kuulokkeiden avulla. Hän vitsaili soittavansa 90-vuotiskonsertissaan ”Ukko Nooa -variaatiot ilman teemaa ja Für Elisen omistettuna rakkaalle puolisolleni Liisalle”.

Se konsertti jäi pitämättä, kun terveystarkastuksessa löydettiin sairaus, johon hoidot eivät enää tehonneet.

Aikalaiset ja jälkipolvet voivat kuitenkin olla hyvin kiitollisia siitä, mitä taiteilija ehti musiikin ystäville pitkän elämänsä aikana antaa.

”Se on ollut elämäni täyttymys. Että saa soittaa orkesterissa ja tehdä sen lisäksi kamarimusiikkia ja solistitehtäviä”, Laamanen kertoi 80-vuotishaastattelussaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit