Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rohkea erikoisalansa uudistaja

Pentti Tukiainen 1943–2016

Ihmiset
 
Henrik Riska Pirkko Brander Marjukka Myllärniemi
Pentti Tukiainen
Pentti Tukiainen

Professori, ylilääkäri Pentti Tukiainen kuoli vaikeaan sairauteen 20. helmikuuta 72-vuotiaana. Hän oli syntynyt Jyväskylässä 1. toukokuuta 1943.

Tukiaisen elämänura Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palveluksessa oli pitkä ja menestyksellinen aina valmistumisesta 1970 eläkkeelle jäämiseen asti vuonna 2007. Hän toimi vuodesta 1995 keuhkosairauksien klinikan ylilääkärinä ja oli pidetty, huumoritajuinen ja luontainen johtaja, jolla oli aina ovi auki alaisilleen.

Tukiainen puolusti väitöskirjaansa keuhkokudoksen uudenlaisesta koepalatekniikasta Helsingin yliopistossa 1976, ja vain kolme vuotta myöhemmin hänelle myönnettiin keuhkosairausopin dosentuuri.

Hän toimi Helsingin yliopistossa apulaisopettajana vuosina 1976–1980 ja apulaisprofessorina 1980–1981. Vuonna 1999 hän sai professorin arvonimen.

Tukiainen oli hyvä opettaja ja vastasi kokonaisen keuhkolääkärisukupolven kouluttamisesta erikoislääkäreiksi. Opettaessaan erikoistuvia lääkäreitä tekemään keuhkoputken tähystyksiä saattoi sattua, että nopealiikkeisenä ihmisenä hänellä oli vaikeuksia olla itse tarttumatta tähystimeen seuratessaan toisen epätoivoisia yrityksiä saada tähystintä ujutetuksi potilaan keuhkoputkistoon. Niissä tilanteissa hänet joskus komennettiinkin viereiseen huoneeseen odottamaan, kunnes kutsuttiin apuun.

Pentti Tukiainen tunnettiin hyvänä kliinikkona, inhimillisenä lääkärinä ja taitavana toimenpiteiden tekijänä sekä rohkeana tutkijana. Hän teki uraa uurtavaa työtä modernien, taipuisalla tähystimellä suoritettavan keuhkoputkitähystyksien käyttöönotossa. 1980-luvulla Tukiainen keräsi ja julkaisi keuhkoputken tähystyksen yhteydessä otettujen keuhkohuuhtelunäytteiden viitearvioaineiston, joka on edelleen kliinisessä käytössä.

Hän teki aikanaan ensimmäisenä Suomessa bronkoskopian AIDS-potilaalle tietämättä tarkemmin, millainen tartuntavaara toimenpiteen tekijällä olisi.

Kliinisen työn, tutkimusprojektien ja hallintovastuun ohella Tukiainen oli aktiivinen mm. lääkäriseura Duodecimissä, Suomen Keuhkolääkäriyhdistyksessä ja Suomen tuberkuloosin vastustamisyhdistyksessä.

Hän toimi asiantuntijana potilasvahinkoasioissa ja Työterveyslaitoksen pölykeuhkosairausraadissa sekä hallituksen puheenjohtajana Rauha ja Jalmari Ahokkaan säätiössä.

Perhe oli Tukiaiselle tärkeä. Viime vuosina hän iloitsi erityisesti lapsenlapsistaan. Tukiainen viihtyi kesäpaikalla Konginkankaalla rakennusprojektien, sienestyksen ja kalastuksen parissa. Kaikki hänet tavanneet muistavat tarttuvan naurun. Sirpalla oli hyvä aviomies ja Vesalla ja Jannella ihailtava isä.

Kirjoittajat ovat Pentti Tukiaisen ystäviä ja työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit