Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkkoherra ja tietokirjailija

Pauli Huuhtanen 1930–2016

Ihmiset
 
Timo Huuhtanen
Pauli Huuhtanen
Pauli Huuhtanen

Teologian tohtori, kirkkoherra, dosentti Pauli Taisto Huuhtanen kuoli Hyvinkään sairaalassa 23. kesäkuuta 85-vuotiaana. Hän oli syntynyt Jääsken Hirslammilla 13. marraskuuta 1930.

Sota-aikana perhe joutui jättämään kotitilan ja lähtemään evakkoon mm. Pohjanmaalle. Rauhan tultua perhe muutti Imatralle. Pauli Huuhtanen kirjoitti ylioppilaaksi Vuoksenniskan yhteiskoulussa 1951.

Luokkatoverinsa Irja Kukkosen kanssa hän solmi avioliiton 1954. Yhteistä tapahtumarikasta taivalta heille kertyi 62 vuotta. Perheeseen syntyi viisi lasta.

Huuhtanen koki Jumalan johdatuksena sen, että fysiikan sijasta tie johti teologian opintoihin. Papiksi hänet vihittiin Tampereen tuomiokirkossa 1956. Hän oli pappina 60 vuotta.

Teologian opintoja hän jatkoi mm. Pariisin kirjastoissa. Teologian tohtoriksi hän väitteli 1976 Uuden Testamentin eksegetiikasta aiheenaan Opetuslapsi ja omaisuus.

Vuonna 1981 hänet valittiin Käpylän kirkkoherraksi, missä tehtävässä hän toimi eläkkeelle siirtymiseensä saakka 1993.

Papin työn ohessa Pauli Huuhtanen toimi Helsingin yliopiston dosenttina ja vuoden raamatunkäännöskomitean sihteerinä.

Hän julkaisi useita tieteellisiä tutkimuksia Uuden Testamentin sosiaalis-poliittisista oloista.

Eläkevuosina hän käänsi Josefuksen Juutalaissodan historian kreikasta suomeksi.

Tämä kulttuurihistoriallisesti merkittävä työ valmistui 2004. Tämän jälkeen hän julkaisi kaksi hyvät arvostelut saanutta faktapohjaista historiallista romaania, Herodes ja Masadan piiritys sekä muistelmateoksen Kaikella on aikansa.

Nuorena Huuhtanen harrasti kilpaurheilua parhaana saavutuksenaan 4 x 100 metrin Etelä-Karjalan piirinmestaruus 1952. Myöhemmin hän lenkkeili ja harrasti öljyvärimaalausta.

Myös luonto oli lähellä hänen sydäntään, joten metsästys ja kalastus olivat hänelle rakkaita harrastuksia.

Suvun yhteiset juhlat kotona Hyrylän Luomakujalla olivat ikimuistoisia. Läheiset saivat nauttia hänen hyvästä huumorintajustaan ja hauskoista muistoista. Sotilasarvoltaan hän oli reservin luutnantti.

Pauli Huuhtanen korosti Jumalan suuruutta ja ihmisen pienuutta. Havainnollistaessaan Jumalan lahjoja hän Käpylän kirkkoherrana jakoi joskus päivänavauksessa kotipuutarhansa omenoita oppilaille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?