Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aatelissuvun vesasta kasvoi unkarilaisen sielun tulkki

Péter Esterházy 1950–2016

Ihmiset
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kirjailija Péter Esterházy vieraili Helsingin kirjamessuilla 2012.
Kirjailija Péter Esterházy vieraili Helsingin kirjamessuilla 2012. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Unkarin nykykirjallisuuden kansainvälisestikin tunnetuimpiin nimiin kuulunut Péter Esterházy kuoli 14. heinäkuuta Budapestissa. Hän oli 66-vuotias ja sairasti haimasyöpää.

Péter Esterházy syntyi 14. huhtikuuta 1950 Budapestissa kuuluisaan aatelissukuun, joka aikoinaan omisti noin puolet Unkarin maa-alueesta.

Varhaislapsuutensa hän vietti silti ankeissa oloissa maaseudulla, jonne 1948 valtaan tullut kommunistihallinto karkotti hänen luokkavihollisiksi leimatut vanhempansa takavarikoituaan heidän omaisuutensa.

Hilpeän ironian taitajana tunnettu kirjailija pohti sukunsa mahtiaseman katoamisen olleen lähes onnenpotku, koska se vapautti hänet velvollisuudesta kapinoida esi-isiään vastaan. Heihin kuului ruhtinaita, korkea-arvoisia kirkonmiehiä, poliitikkoja ja yksi pääministeri.

Ennen kuin Esterházy ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi 1978, hän opiskeli matematiikkaa Eötvös Loránd -yliopistossa Budapestissa 1969–1974 ja työskenteli raskaan teollisuuden ministeriössä.

Ensimmäisiä tekstejään hän julkaisi kirjallisuuslehdissä 1970-luvun puolivälissä. Suuren yleisön suosikiksi hänet nosti romaani Termelési-regény (1979), joka kuvasi sarkastisesti työläisen elämää sosialismissa.

Jo tuo teos osoitti kirjailijan venyttävän proosan rajoja. Myöhemmissä romaaneissaan hän kehitteli yhä pidemmälle tekstiä pirstovaa moniäänisyyttä, merkityksiä laventavia rakenneratkaisuja ja typografisia kokeiluja, jotka saivat kriitikot luonnehtimaan häntä postmodernistiksi.

Esterházyn teoksia on käännetty parillekymmenelle kielelle. Niistä on suomennettu Sydämen apuverbit – johdatus kaunokirjallisuuteen (1985), Pitkin Tonavaa eli kreivitär Hahn-Hahnin katse (1991) ja Nainen (1995).

Kun sosialismi oli romahtanut Unkarissa 1980-luvun lopulla, kirjallisuuskin vapautui.

Esterházysta kasvoi unkarilaisen sielunmaiseman tärkeä tulkki, joka liki 1000-sivuisessa romaanissaan Harmonia Caelestis (2000) liitti sukunsa tarinan Keski-Euroopan kulmikkaaseen historiaan.

Pian hänen piti kuitenkin laatia kirjastaan uusi versio, kun hänelle selvisi, että oma isä oli ollut turvallisuuspalvelun urkkijana 1957–1980.

Péter Esterházy sai itse kuulla syytöksiä siitä, ettei ollut suoraan vastustanut kommunistivaltaa.

Hän vastasi, että oli monien muiden tavoin lähinnä nauranut vallanpitäjille. Unkarin nykyisen pääministerin, oikeistolaisen Viktor Orbánin itsevaltaisuutta hän kuitenkin kritisoi aivan avoimesti pari vuotta sitten.

Useita palkintoja saanut Esterházy vieraili Lahden kirjailijakokouksessa vuonna 1991 ja Helsingin kirjamessuilla vuonna 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!